用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解HKGUA 校長同老師都經常轉
go

點解HKGUA 校長同老師都經常轉 [複製鏈接]

請問有冇人知道點解HKGUA 校長和老師都經常轉 ?
今年有差不多10位新老師, 係咩原因呢?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

如果扣除了native老師的離開及替補
其實流失率唔算高
反而,是否印証了如LOGOS-邱校長說的Native老師沒有對學校的歸屬感,對香港的投入感
而幾年前GT的事件也証明了
而怎樣平衡Native老師的好處及壞處呢
是否真的像LOGOS-邱校長說的,聘請一些尋根的華裔人士或海歸人士較native好?

原帖由 karinbilly 於 10-9-27 14:07 發表

原帖由 ziyi 於 10-9-27 16:51 發表
如果扣除了native老師的離開及替補
其實流失率唔算高
反而,是否印証了如LOGOS-邱校長說的Native老師沒有對學校的歸屬感,對香港的投入感
而幾年前GT的事件也証明了
而怎樣平衡Native老師的好處及壞處呢
是否真的像LOG ...

Hi, would you mind to tell me what is "GT的事件"??
2006年1月4日出世的Jay Wong, 係爸爸媽媽的心肝寶貝 !!

醒目開學勳章

你自己去GT的BK topic看吧
很長很舊的事,已過去了
而且我說,目的是想一下是否native的好壞
native的好處很多,但如果成日都轉,學生的適應又如何?

原帖由 jerrymama 於 10-9-27 17:30 發表

Hi, would you mind to tell me what is "GT的事件"??

醒目開學勳章

講開NET.. 因為我自己讀中學時代.. 幾乎係每樣新鮮嘢都有份嘅試驗學校, 領教過NET教英文.. 佢地完全唔教grammer (或者應該話唔識教外國人grammer)

想問吓.. 咁呢代嘅英文, 仲係唔係舊c咁跟課本教書架? 會教grammer架?

我明白小學同中學嘅要求會有d唔同, 中學生要應付公開考試.. 但係一諗起我3年NET教英文, F5先揾個local老師執手尾時有幾惡夢...

多謝各位寶貴意見!!

原帖由 karinbilly 於 10-9-27 14:07 發表

醒目開學勳章 王國長老

相傳創校校長當年6月至話走.........一般行規係2,3月請校長的, 6月至搵人當然好難(尢其是校長呢行, 唔同一般商業工種, 簽左約唔會甩底跳槽咁肉酸架), 於是當年就由副校長升上
任校長3年約滿, 決定返母教做校長, 於是又有而家呢個新校長.........件事就係咁喇

今年中文老師應該多左人, 因為之前做左comprehensive review, d官話中文節數應該跟返edb指引之類, 所以今年中文加強左
net應該共有4個(定5個 ), native係難請d, 始終供應比需求少, 識講英文仲要有其他資歷, 份工辛苦, d鬼又未必鐘意做 (聽講國際學校人工高又無咁多admin野)
由於直資學校, 除左perm老師之外, 仲有一部分contract/part time老師, 所以數字上睇, 流失會比較高 (當然當中會有perm老師自然流失喇, 今年換左個副校長, 因為之前果個要照顧家庭同做research, 不過佢會繼續返黎part time幫手, 同埋負責西班牙個交流project, 新既副校長中文好強! d普通話好好聽 )

原帖由 karinbilly 於 10-9-27 02:07 PM 發表

回覆 8# Charlotte_mom 的文章

Personally, I think NET teachers are good for helping the kids in the oral part but definitely not the written part. Honestly, as mentioned by other parents, many NET teachers don't really pay attention to grammers/phonics.  This year HKUGP emphases much on phonics which I think it's an excellent move.

回覆 8# Charlotte_mom 的文章

yes,, the vice-principal mandarin is so perfect!!!!  I've been to Mandarin-based schools in HK (IxF, KxS, etc...) and the new vice-principal is really impressive!!

醒目開學勳章 王國長老

我聽到對眼變左心形
聽講佢今年教6年班咋! 不過好彩, 得唔到佢個人, 都得到佢本書(拼音王國)

原帖由 bobee 於 10-9-29 03:20 PM 發表
yes,, the vice-principal mandarin is so perfect!!!!  I've been to Mandarin-based schools in HK (IxF, KxS, etc...) and the new vice-principal is really impressive!!

找了很久都係找到校巴的問題,可否講多d或pm?
原帖由 ziyi 於 10-9-27 18:49 發表
你自己去GT的BK topic看吧
很長很舊的事,已過去了
而且我說,目的是想一下是否native的好壞
native的好處很多,但如果成日都轉,學生的適應又如何?

...

醒目開學勳章

你好似變左小粉絲

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-29 15:37 發表
我聽到對眼變左心形
聽講佢今年教6年班咋! 不過好彩, 得唔到佢個人, 都得到佢本書(拼音王國)

醒目開學勳章

其實都過左咁多年啦,而且我的目的都唔係說呢件事,而係Native老師究竟
1. 怎樣平衡好處跟壞處
2. 是否Native老師就係只為了錢
3. 怎樣找到有愛心有承擔的Native老師

如果釣起了你們的好奇心,我只能說聲抱歉
我們應當關心的事係,"會影響我們小朋友的事",而不是咸豐年代的事
我個人覺得這與現時的GT已經沒有關係的.

原帖由 pandabonita 於 10-9-29 15:37 發表
找了很久都係找到校巴的問題,可否講多d或pm?

我好奇是因為我覺得一些不平凡的事件會看得到management的能力,又或者如果是一d industry trend,咁就同學校無關, e.g. 正如你地話一般net的流失率很高.

至如net教english,我曾問過一個在hk居住的英國朋友有冇比佢的小朋友學phonics,佢答 whats that? 我們可以話西人的教法不合hk人口味.imo,語文lei樣野,講多同睇多d書自然會好

醒目開學勳章

如果你這樣有興趣知道的話,去小學一覽的GT那版,逐一慢慢看,會找到的,要看你有沒有耐心,如果GT對你非常重要的話,我相信你會願意花這時間的
而我既不是GT的家長,也不是好事之人
而我想帶出的也不是這件事,所以很抱歉,我不可能去滿足你的求知慾,
Sorry

原帖由 pandabonita 於 10-9-29 16:36 發表
我好奇是因為我覺得一些不平凡的事件會看得到management的能力,又或者如果是一d industry trend,咁就同學校無關, e.g. 正如你地話一般net的流失率很高.

至如net教english,我曾問過一個在hk居住的英國朋友有冇比佢的 ...

醒目開學勳章 王國長老

未住, 老師講得好聽, 唔代表一定識教, 對嗎?  我都係抱觀望態度
不過難免會唸"嘩, 如果我個女講得好似佢咁就好啦" 咁LOR

原帖由 ziyi 於 10-9-29 03:58 PM 發表
你好似變左小粉絲

回覆 17# Charlotte_mom 的文章

however, the pinyin booklet is really good.  even I am learning from that book and also from my kid.  Quite tough!

醒目開學勳章 王國長老

今年D普通話教得好快(齊滴汗)

各位唔好意思, 離左題
原帖由 bobee 於 10-9-29 05:23 PM 發表
however, the pinyin booklet is really good.  even I am learning from that book and also from my kid.  Quite tough!mouth:" />

我去過今年HKUGA嘅briefing會,我覺得校長同生命教育科的主講老師都給我一種好warm的感覺,覺得佢哋好有熱誠,一種真心想教好小朋友的老師。
‹ 上一主題|下一主題