用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教金麗幼稚園 今年10月29號派表啦,有冇人去"瞓街"呀?? ...
樓主: chelchel0126
go

今年10月29號派表啦,有冇人去"瞓街"呀?? [複製鏈接]

嘩,真係好勁...
請大家唔好介意,只不過係突然覺得,有冇必要排幾晚,就為咗一張表呢???因為,最近好多朋友都叫我唔好排通霄,我又唔一定要入李兆強,加上好大機會都係等大抽獎,咁如果係大抽獎,讀邊間其實又有冇分別呢??

我舊年都排咗兩日兩夜,都係86號咋,但第一晚前面只有十幾個人排,第二朝同學校投訴,佢地都無反應,真係好無奈呀!

醒目開學勳章

原帖由 chelchel0126 於 10-10-28 00:38 發表
嘩,真係好勁...
請大家唔好介意,只不過係突然覺得,有冇必要排幾晚,就為咗一張表呢???因為,最近好多朋友都叫我唔好排通霄,我又唔一定要入李兆強,加上好大機會都係等大抽獎,咁如果係大抽獎,讀邊間其實又有冇分別呢?? ...

如果大抽獎係無分別o架,d人係講緊抽唔到,要自己敲門個case,如果係金麗嘅學生,學校收嘅機會會大d~

原帖由 lywgloria 於 10-10-28 10:16 發表
我舊年都排咗兩日兩夜,都係86號咋,但第一晚前面只有十幾個人排,第二朝同學校投訴,佢地都無反應,真係好無奈呀!

咁嗰7x個人喺邊到嚟架???係學校自己嘅人??

醒目開學勳章

當年我排10幾,前我2/3個都無來排,佢一樣入左,重同我個仔同一班.

原帖由 lywgloria 於 10-10-28 10:16 發表

原帖由 winglongyan 於 10-10-28 18:01 發表
當年我排10幾,前我2/3個都無來排,佢一樣入左,重同我個仔同一班.

咁你地讀成點呀??d老師係咪真係好惡??

醒目開學勳章

學校係好.但我小朋友與它無緣.已退學.
老師惡/不惡好個人感覺.
今天妳取申請表及明天面試,有機會見下面,自己感覺下惡/不惡.

原帖由 chelchel0126 於 10-10-28 23:21 發表

咁你地讀成點呀??d老師係咪真係好惡??

我又黎喇~~老師有惡有唔惡~~呢d去到邊到讀都會有~~
小朋友同老師都要講緣份~~我個囡係學校到入到跳舞班, 我當然開心, 唔駛錢, 係要小朋友跳得有天份學校先會叫佢入. 出面學要HKD170/堂架~~
不過我囡囡學左2W后, 喊住返黎同我講唔想學, 因為老師鬧佢, 拉根好痛!!
但我個人感覺 : 玉不啄, 不成器~
我仲想講多少少個人意思, 現今社會咁多青年自殺!!!都係因為現今社會d人生得太少, 搞到d小朋友全都都係寶~唔鬧得唔打得~到大左~佢地要自己面對社會, 但社會係好現實, 無人會再當佢地係寶. d青少年就會接受唔到~~
可能好多人唔認同我呢個想法~~

不過我早幾年排, 早一日去就ok, 琴晚返屋企時, 嘩!!見到一年比一年過份, 其實校長真係諗下方法解決喇~我有個朋友去排, 好似27號早上7點左右到, 排10x....過百人~~好驚~~問心, 要我排2日, 都真係唔會讀, 又唔係無學校~~

點都好喇~~到了今天, 要拿表格的, 已經拿到手了~~面試當日, 加油呀大家~~唔好俾壓力小朋友呀~~hehe自然就ok架喇~~

原帖由 winglongyan 於 10-10-29 11:58 發表
學校係好.但我小朋友與它無緣.已退學.
老師惡/不惡好個人感覺.
今天妳取申請表及明天面試,有機會見下面,自己感覺下惡/不惡.

醒目開學勳章

老公今朝七點去到....攞到18X籌....但聽日interview同第二間幼稚園撞期....點算?....如果我本身係李兆強畢業....咁係咪讀邊間幼稚園都無所謂呢??...會唔會有分都入唔到李兆強呢?

我老公都係兆強畢業, 但我聲人講都要睇彩數, 睇你果年多唔多有分架小朋友, 多都可能收唔到, 咁就要抽籤!
但本身有多個原因. 才會非入本校不可~~

1) 校風好~~官塘區無咩人唔識呢間學校~一定有佢原因係到~
2) 近~我唔想咁細個小朋友坐校車, 在可以行路情況下, 可以帶到小朋友返學~~太好太好了~
3) 聽人講, 兆強喜歡收金麗學生~

但對排隊拿表呢個作風, 我就好唔認同佢喇~~咁先進架社會, 都要我地D家長咁做~~唉~~

原帖由 beanean 於 10-10-29 15:29 發表
老公今朝七點去到....攞到18X籌....但聽日interview同第二間幼稚園撞期....點算?....如果我本身係李兆強畢業....咁係咪讀邊間幼稚園都無所謂呢??...會唔會有分都入唔到李兆強呢? ...

醒目開學勳章

爆炸人我知妳好喜歡此學枚,對學校好有期望,見到人家對該校批評都會說出是父母問題(在別版內見過)多於學校.希望妳在末清楚人家事情時不要去批評.我只講出我當年所見之事,易禮貌地回覆別人問我之問題.無批評個學校及老師,只叫她自己感受老師惡不惡.雖然妳所講的都是現今一般事實.但妳又知我是嗎?見到妳之言論(可能妳不是講我)眼淚又一次流下.我不是想同妳開火,只希望妳在末清楚人家為可這樣說前不要去批評.

原帖由 爆炸人 於 10-10-29 15:05 發表
我又黎喇~~老師有惡有唔惡~~呢d去到邊到讀都會有~~
小朋友同老師都要講緣份~~我個囡係學校到入到跳舞班, 我當然開心, 唔駛錢, 係要小朋友跳得有天份學校先會叫佢入. 出面學要HKD170/堂架~~
不過我囡囡學左2W后, 喊住 ...

SORRY 呀, 我真係唔係針對人架~~的確我係好喜歡呢間學校~但我剛才都講明, 真係有好惡架老師, 我意思只係話, 睇下大家用咩觀點去睇~咩都有人鍾意或唔鍾意的~~
你唔好介意.....
我只係想同大家傾下計, 我自己LIKE間學校, 可能我講野會幫左學校那邊~~
但我也只是將所見到的說出黎~我也有說不是的事情呀~~

上次的事, 我也不記得我說過什麼, 如你覺得我言語下令你誤會的話, 在此和你說句 : 對不起~~

大家也是為兒女著想, 不要說到開火那麼嚴重~~

原帖由 winglongyan 於 10-10-29 17:27 發表
爆炸人我知妳好喜歡此學枚,對學校好有期望,見到人家對該校批評都會說出是父母問題(在別版內見過)多於學校.希望妳在末清楚人家事情時不要去批評.我只講出我當年所見之事,易禮貌地回覆別人問我之問題.無批評個學校及老 ...

winglongyan, 你咁話完我, 留言后, 我再看看剛才我所打說話~~是不是你想多了!!我剛才講到明, 是有惡老師, 還令我小朋友喊著回來說不學~~
我沒有說她好話呀...問題係, 你是不是不順眼我呢~~話不好不行, 話好的更加不行~~那我就不在此多說話好了~

原帖由 winglongyan 於 10-10-29 17:27 發表
爆炸人我知妳好喜歡此學枚,對學校好有期望,見到人家對該校批評都會說出是父母問題(在別版內見過)多於學校.希望妳在末清楚人家事情時不要去批評.我只講出我當年所見之事,易禮貌地回覆別人問我之問題.無批評個學校及老 ...

我28號朝早7點去到排, 到最後拎到77號籌.

但係比我想像中少人排, 因為d人好多都28號晚/29號早上先黎, 只係排頭位果幾個痴線到22號已經黎到, 趕極都唔肯走, 製造恐慌, 先搞到其他人都咁早排姐.

雖然我真係幾鐘意呢間學校, 但都要恨批佢既派表方法, 因為好多學校甚至名校, 佢地都可以上網/郵寄拎表, 唔駛要d家長排通宵咁誇張, 仲要呢2晚得果15度又大風, 真係好辛苦架, 我諗校長真係要好好正視呢個問題, 好既學校唔需要用多唔多人排隊黎俾人認同.

原帖由 stefi 於 10-10-29 19:59 發表
我28號朝早7點去到排, 到最後拎到77號籌.

但係比我想像中少人排, 因為d人好多都28號晚/29號早上先黎, 只係排頭位果幾個痴線到22號已經黎到, 趕極都唔肯走, 製造恐慌, 先搞到其他人都咁早排姐.

雖然我真係幾鐘意呢 ...

希望你地成功呀^^
不過實不相暪,我冇去到呀..

Stefi..
Hi..
我一直有睇呢個topic,但無出聲。都估你係味尋晚個靚媽咪,嘻!
知唔知我係邊個?

呵呵~~我記得你早1年前已經開始係到問我地金麗點, 但到最后都係無去呀~~
其實你可以試下29號早上來, 有可能拿到表, 但係咁后就唔一定收羅~~可以做後備!!!

咁你現在去那裡報名呀~~其實有次我去行街, 見到油塘有間幼稚園, 又大又靚, 好似係新校, 不過我唔知咩名~~佢校舍我好like~~但就唔知好唔好~

原帖由 chelchel0126 於 10-10-29 22:28 發表

希望你地成功呀^^
不過實不相暪,我冇去到呀..

我今早去左in啦。
前日下午我爸爸去排,到我夜晚放工,由我接更排通宵,果晚真係超凍。

今早真係好多人in,但係in既時間好短,好快就in完。主要睇下小朋友識唔識回答老師、認唔認到顏色、是否認到生果及動物和是否聽大人既指令。

仔今早in,老師問大女讀邊間小學

有結果未呀??好似下午就知架啦bor~~
‹ 上一主題|下一主題