用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 瑪利諾修院學校家長交流區
樓主: smallfoothk
go

瑪利諾修院學校家長交流區   [複製鏈接]

weekday 發表於 17-9-13 18:29
好似可以

請問牧童笛真的可以嗎?因正考慮要不要開始學樂器

回覆樓主:

謝謝回覆,唔知有冇其他用家可以confirm 一下呢?

回覆樓主:

I can't recall if the language interest class is free or not. Could someone please share the details?

weekday 發表於 17-9-22 08:58
請問有無學生join 西班牙文班(Level 1),但又未買到書? 你們知道除咗指定的書店買,在哪裡找到?
...

翻咗貨啦!快D打去訂啦!

回覆 bk0206 的帖子

If I recall correct, we did pay for Spanish class. But just received invitation yesterday for attending French class on Wed free of charge. Heard that this was due to low enrollment in French though not 100% sure. Anyway, turned down already for tight ECA schedule.

回覆 Flowers123 的帖子

了解, 謝謝

weekday 發表於 17-9-28 09:43
我正想開post問呢班法文班是否必須出席?
俾左錢做乜唔出席?
MCS奮鬥中        

weekday 發表於 17-9-29 20:07
好奇怪地張通告係寫免費但同一時間有其他同學比咗錢去參加
免費的是興趣班,學校老師自己教,俾錢個課程由法國講師教
MCS奮鬥中        

oldgamesman 發表於 17-9-29 20:21
免費的是興趣班,學校老師自己教,俾錢個課程由法國講師教

不知西班牙文會不會也有這樣的安排

回覆樓主:

回覆樓主:

呀女畢業已三年。今年係醫科三年级,每年d師姐(有醫科學生,houseman同MO)都會同入咗醫科d師妹有聚餐。今年好以有六個入倒醫科。
不過舊生會入咗三年黎都冇聚會。好以要入會費$800幾。

回覆樓主

呀囡地區小學band1A。從看高一線和游出大海的心態下,我們慕名MCS,但因未有機會親身接觸學校,呀囡問我們怎樣知道此校好和適合她?
(我認為是成績好但不死讀書、讓學生多機會擴展眼界廣的就是好學校- MCS是這樣的吧!)

有些問題請分享:
1. 來自中文小學的,英文會追得辛苦嗎?
2. 學校設精英班嗎?
3. 會有什麼家校活動?每年有家長日嗎?
4. 老師大多熱誠和關愛學生嗎?(曾聽說因學生自己主動自學,老師較hen)
5. DSE 中文成績如何?
6. 學生們一般專注投放時間在那方面?

回覆 Nevilleda 的帖子

1. 來自中文小學的,英文會追得辛苦嗎?
2. 學校設精英班嗎?
3. 會有什麼家校活動?每年有家長日嗎?
4. 老師大多熱誠和關愛學生嗎?(曾聽說因學生自己主動自學,老師較hen)
5. DSE 中文成績如何?
6. 學生們一般專注投放時間在那方面?

小女是小學部升中學部,有些問題若有其他家長補充更好。

1.來自外校的同學都是精英, 相信應無問題

2.唔....校長話, 所有人都是精英

3.派中期試成績表時, 家長可面見班主任/ PTA每月有定期茶聚歡迎家長參加, 校長, 副校長都會出席/ PTA另有活動歡迎家長參加, 例如周年大會(可參觀課室及特別室)、學校水運會、陸運會, 每年山頂行......家長有機會了解女兒校內生活, 亦有機會認識其他家長及老師

4.有老師充滿熱誠, 關愛學生, 我女亦有說某老師講學較悶, 教學效益不強/ 至於主動自學, 其實是非常重要的個人素質, 好難只靠老師推動學業

5.學校至今沒有將各科DSE的3以上, 4以上, 5以上的成績表達出來, 有公布3322達標率, 我會估計, 不達標的, 應是死在中文手上, 而不會是英文、數及通識。

6.中學部給予學生很大的自由空間發展, 絕無催谷(有些家長或嫌太寬鬆) , 因此, 就我所見, 有同學體藝發展得好, 有同學參與很多學校活動,亦有同學專注學業,其實幾百花齊放。而到最後, 幸好升大學情況還不錯

回覆 MC1128 的帖子

MC1128, 你好, 請問考試名次是否沒有在成績表列出?
‹ 上一主題|下一主題