用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 漢華中學係一間點既中學?
go

漢華中學係一間點既中學?

今日同個MAMI講開, 佢話想比個仔考呢間.

- located at Chai Wan
- Band 2
- CMI
- DSS
Hopefully this can give you a brief idea about this school.

原帖由 Teresa 於 10-9-25 14:39 發表

原帖由 Teresa 於 10-9-25 14:39 發表

未搬前係band3 到尾既學校,搬左之後d人話好左....教統局某高層曾經大力推介比我........我唔係好信教統局

聽講明年中一會開兩班英文班。

some comments here last year said the school is very left ?

原帖由 chun203 於 10-9-27 10:32 發表
聽講明年中一會開兩班英文班。

anyone know if the school has p6 or not this year?

小學今年去到小五咋。

回覆 7# Teresa 的文章

Hi Teresa
間學校有人話佢喺左派,我之前都會諗有咩唔好,但又講唔出,在家長眼中衹有英中和band 1先叫好學校,我仔仔喺band 2生,因為擔心派位唔好,所以我哋六月已去咗漢華面試,我自已覺得漢華雖然唔喺英中或者band1學校,但校風好,亦冇負面新聞,最緊要小朋友唔好學壞,已經開學一個月,唔見得点樣左派,除咗30号喺學校開國慶大食會同放早D,我仔仔就讀得好開心同埋參加好多活動.

醒目開學勳章 王國長老

我自己去過漢華小學部簡介會(有認真考慮架)
從校長字裡行間, 會俾人感覺到有d左派氣色, 例如講d交流呀, support呀........今時今日, 同大陸有良好關係, 我覺得又未必係一件壞事(唔係去到咩洗腦共產黨, 我無issue)
有人話, 漢華有d"有勢力人士"做後盾, 資源充足, 請d國內老師都勁d, 唔知真定假
我亦有朋友話, 老公出自一間左派學校, 搵政府工時就會有d阻滯wor, 我果時想申請佢就係咁同我講
不過我見一向黎講, 漢華校風都ok的

原帖由 さかな 於 10-9-28 05:31 PM 發表
Hi Teresa
間學校有人話佢喺左派,我之前都會諗有咩唔好,但又講唔出,在家長眼中衹有英中和band 1先叫好學校,我仔仔喺band 2生,因為擔心派位唔好,所以我哋六月已去咗漢華面試,我自已覺得漢華雖然唔喺英中或者band1學校 ...

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

我諗你講嘅阻滯,應該喺以前嘅事,因為仲喺英國殖民地,而比人覺得喺左派,只喺學校想大家認識國民的身份。

can also consider DSS Pu Kui Secondary, Fukien ? DSS?