用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖芳濟各聽日交表啦!!
樓主: 戀仔狂
go

聖芳濟各聽日交表啦!! [複製鏈接]

吓?!我今朝一早去交,大大個portfolio交俾個老師,佢好歡迎喎!最後仲將我份表格塞左入我個portfolio第一頁個袋度添

我又唔係喎,我交左其他相之類既野,老師收左喎。

咁即係唔公平啦.
我今日交表時, 我問佢可以成份PROFILE 交, 佢話唔洗, 唔收, 咁隔離檯又係想交PROFILE, 隔離老師都話唔會收任何CERT.

咁即係點. 洗唔洗打去學校問下係乜一回事, 佢D老師點解會咁.

我覺得, 雖然收唔收PROFILE 都唔係大問題, 但D老師點解可以唔係一視同仁.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-25 13:11 發表
非常順利, D 維持秩序的老師非常友善. 但收表既可能做左成朝, 就木左D ^^

另外, 佢地係絕對絕對唔收任何PROFILE & CERT. 係連CERT 都唔收. 乜都唔收, 只係收5樣野.

1) 出世紙副本 (即場對正本)
2) K2 下學期成績表 ...

點解佢哋無收你份portfolio呀?我嘅情況係:check表嘅老師抽咗阿仔D成績表出嚟,問我其他係唔係當portfolio交,仲叫我交完application fee之後將份portfolio交俾收表嘅老師。之後收表嘅老師仲confirm我係唔係要交埋份portfolio,我話係之後佢就將阿仔成疊form夾係portfolio第一版嘞.

好激氣.....

我已經係APPLICATION FORM + 1張相+ 2個回郵信封夾好, 另外一份只係用膠FOLDER夾左既PROFILE, 冇"BUY"添既, 幫我收表既係後生女, 都幾木下, 佢直程話唔收, 叫我將K2 成績表 副本+ 出世紙副本抽出來. 佢係好"掘"的, 我見隔離檯老師都係一樣話"唔收任何CERT" 我就冇再問, 加上, 呢2位老師都係比較"冇表情" 都唔敢再問...

我估係其他"資深"老師有經驗, 所以收PROFILE. 唉, 我真係唔好彩.

我覺得, 而家唔係APPLY 津小, 而家係私小, 交到份PROFILE都幾重要. 佢唔收我份, 我覺得有D唔開心.

我好想知, 有冇其他媽咪/DADDY都同我一樣, 唔收你地份PROFILE?

原帖由 Camom 於 25-9-2010 01:37 PM 發表

點解佢哋無收你份portfolio呀?我嘅情況係:check表嘅老師抽咗阿仔D成績表出嚟,問我其他係唔係當portfolio交,仲叫我交完application fee之後將份portfolio交俾收表嘅老師。之後收表嘅老師仲confirm我係唔係要交埋份portfo ...

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-25 13:44 發表
好激氣.....

我已經係APPLICATION FORM + 1張相+ 2個回郵信封夾好, 另外一份只係用膠FOLDER夾左既PROFILE, 冇"BUY"添既, 幫我收表既係後生女, 都幾木下, 佢直程話唔收, 叫我將K2 成績表 副本+ 出世紙副本抽出來. 佢 ...

唔好唔開心,或者試吓打去學校問可唔可以補番?或者可以今日4:00pm補番呢?Good luck!

我會打去理論下.....

都要講返比佢地知, 佢D老師唔係咁統一.....

Over over I'm now at SFA, 都幾多人排隊,要排20min 左右

This morning, they also recieved my profile (6 pages). why, you did not?

My husband told me that they accepted portfolio.

我今朝對完晒表交完$$之前都有問邊到交porfo,佢地話交完$$先收,交表係中間張2号枱,得一個MISS,最後收晒我帶去嘅副本同cert,仲驚死跌晒用成幾個萬字夾夾住。

My submission just completed. Overall take around 30-35 mins.

dlmcdlcl,

I also submitted portfolio bor. No ques at all. not even count the pages. Maybe u try re-submit b4 4pm? Don't give up ah

我都係最尾問阿sir收唔收portfolio,佢即刻答[收],仲即刻幫我同申請表夾埋一齊,我笑住唔該佢,佢仲叫我小心D唔好拎漏嘢走。
點解會有老師唔收呀,咁打咗去學校味?

dlmcdlcl,

我今朝交表, check 文件時己整份文件(連4 張portfolio)釘在一起, check文件位阿sir, 睇左冇講話唔收, 就成份比番我話o.k.去隔離交錢啦, 之後亦都係去2号枱(得一個Miss), 睇完亦收哂, 整個過程好順利的, 而且我同我朋友都覺得, d 老師/職員甚至門口阿叔, 個個都好有禮貌, 非常友善喎!
我朋友今朝欠帶洗禮紙, 收文件的老師(1号枱)亦好有禮貌話, interview時補番都得, 我估妳個case都可以卦。

點解大家覺得交portfolio係咁重要? 我上年經驗話我知, 個portfolio係無用既, 最緊要係小朋友表現好, 所以我今年完全無同我個仔整portfolio

輕鬆d啦, 留多點時間訓練小朋友面試好過啦

醒目開學勳章

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-25 13:44 發表
好激氣.....

我已經係APPLICATION FORM + 1張相+ 2個回郵信封夾好, 另外一份只係用膠FOLDER夾左既PROFILE, 冇"BUY"添既, 幫我收表既係後生女, 都幾木下, 佢直程話唔收, 叫我將K2 成績表 副本+ 出世紙副本抽出來. 佢 ...
我都冇收,見到好多家長都冇俾Portfolio.

不是覺得PORFOLIO 很重要, 我既原則係點解有老師收有老師唔收咁姐.

其實收唔收PORFOLIO都會有INTERVIEW嫁啦, 只係下唔到啖氣囉.

原帖由 luiluimama 於 25-9-2010 05:26 PM 發表
點解大家覺得交portfolio係咁重要? 我上年經驗話我知, 個portfolio係無用既, 最緊要係小朋友表現好, 所以我今年完全無同我個仔整portfolio

輕鬆d啦, 留多點時間訓練小朋友面試好過啦 ...

睇左以上咁多位媽咪DADDY既回覆, 大部份人都係有收PROFOLIO既, 即係我黑仔...^^

我已經打左去SFA 表達左我既不滿, 接電話的老師都表示, 個 PROFOLIO 係會用作參考之用, 佢地係會收的, 佢都好奇怪點解有老師話唔收, 佢叫我補寄返比佢地, 佢問我知唔知係邊位老師, 我話已經唔重要, 我唔會講係邊位老師費事多事, 只係表達返比佢知, 佢既老師做既程序唔係一至.

我都無交PORTFOLIO喎. 支持環保嘛!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-25 20:56 發表
睇左以上咁多位媽咪DADDY既回覆, 大部份人都係有收PROFOLIO既, 即係我黑仔...^^

我已經打左去SFA 表達左我既不滿, 接電話的老師都表示, 個 PROFOLIO 係會用作參考之用, 佢地係會收的, 佢都好奇怪點解有老師話唔收,  ...
‹ 上一主題|下一主題