用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級先開始寫英文草書?
go

幾年級先開始寫英文草書?

4年級

原帖由 EMMA88 於 10-9-24 12:46 發表

我個小朋友是3年級開始, 不過有同事個仔讀聖方濟各, 佢地1年級下學期已開始寫了...

醒目開學勳章

3年級開始的 ~

原帖由 YuChing0731 於 10-9-24 13:06 發表
我個小朋友是3年級開始, 不過有同事個仔讀聖方濟各, 佢地1年級下學期已開始寫了...

3年級已經係快過人dd, 仲要1年級下學期果然係名校.

3年級下學期會寫copy book d 草書單字.  上4年級就要連埋黎寫, 功課默書都要用草書.

二年級開始

3年級開始學寫, 4年級正式寫!

My daughter also start at Primary 2.

四年級,太早隻手會跟唔到,小一都得!除非係超人!

回覆 10# happyvalley 的文章

的而且確係! 我同事個仔P.2才轉入去讀, 開學後才知道P.1已經學草書, P.2要全部用草書, 包括默書, 由於佢個仔仲未學到, 攪到食蛋 , (學校表示無情講), 幾經努力佢個仔已經追噃哂

原帖由 YuChing0731 於 10-9-25 00:30 發表
的而且確係! 我同事個仔P.2才轉入去讀, 開學後才知道P.1已經學草書, P.2要全部用草書, 包括默書, 由於佢個仔仲未學到, 攪到食蛋 , (學校表示無情講), 幾經努力佢個仔已經追噃哂 ...

SFA係好早就寫草書的, 1, 2年級就寫, 而且佢地4年級已經用藍色原子筆做功課, 好似中學生般

另外, 我想知道, 到了中學, 又是不是一定要用草書呢, 因為我見過有St. Mary的中二學生的作文仍然寫正楷, 不寫草書

原帖由 五歲仔 於 10-9-25 21:43 發表

SFA係好早就寫草書的, 1, 2年級就寫, 而且佢地4年級已經用藍色原子筆做功課, 好似中學生般

另外, 我想知道, 到了中學, 又是不是一定要用草書呢, 因為我見過有St. Mary的中二學生的作文仍然寫正楷, 不寫草書 ...

中學唔會理。SFA 出左名多資優,但係同草書有乜關系!

醒目開學勳章

回覆 1# EMMA88 的文章

囝囝學校p.3開始寫

請問點解學校會要求學生寫草書?

英文書信,用手寫的多習慣用草!

P2學寫,
P3做功課,默書轉用草書,開始頭3個月 真係:;pppp:

三年級開始學寫...... !

My daughter started in P.3