用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 填報名表一問
go

填報名表一問 [複製鏈接]

簡介會當日因為趕住帶亞仔上堂, 聽到 Q & A 就走咗, 請問知唔知報名表入面"學生特長及興趣"有無字數限制?? 得咁細格點寫?

另 profolio 有無限幾多頁?

唔該晒.
   0    0    0    0

原帖由 老馮 於 10-9-24 11:09 發表
簡介會當日因為趕住帶亞仔上堂, 聽到 Q & A 就走咗, 請問知唔知報名表入面"學生特長及興趣"有無字數限制?? 得咁細格點寫?

另 profolio 有無限幾多頁?

唔該晒. ...

學校無提及Profolio, 我那份用了8 pages, 而報名表入面我無太詳細寫, 因為我覺得份profolio已經可以表達到. 份報名表得咁細, 我估就係驚太長篇, 學校跟本無咁好心機逐隻字睇. 講座當日學校都公佈有成1700人.

原帖由 fkkfi 於 10-9-24 12:56 發表

學校無提及Profolio, 我那份用了8 pages, 而報名表入面我無太詳細寫, 因為我覺得份profolio已經可以表達到. 份報名表得咁細, 我估就係驚太長篇, 學校跟本無咁好心機逐隻字睇. 講座當日學校都公佈有成1700人. ...

8 pages 包括埋 certificates 同成績表嗎? 哎吔, 佢間幼稚園既成績表係一本, 兩年兩本, 影埋都鬼咁大疊, 我見到都悶.

Last year was 2000, I think this year will be about that too, the last few days will be more to come.

學校要求要成績表同cert.的副本, 所以我全部1:1黑白copy, 而放在profolio內, 就4-6張縮印放在一頁. 這樣可清晰地看到每年有什麼獎項和成績. (這全是個人經過一年的四周搜集意見和資料得出的做法, 沒有絕對的正確和範本)
profolio只是一少部份, interview的表現才是收生關鍵, 所以不用太擔心, 因為這也擔心不來啊!
‹ 上一主題|下一主題