用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 西貢區 (95校網) 小一選校
go

西貢區 (95校網) 小一選校 [複製鏈接]

西貢區 (95校網) 小一選校:-

馮晴, 宣小, 黃小,  聖安德肋小學 , 將天

如有機會給貴子女入讀 (假定分數相同)

你的首選 / 次選將會是什麼?

為何?

希望家長們能分享一下!

Tks
   0    0    0    0

回覆 1# MMcare 的文章

宣小,我聽了簡介,很喜歡,有直屬中學。

醒目開學勳章

不是直屬
只係聯繫
只保証25%宣基小可直升
而宣基中是5班制,4班是英文班,1班是中文班
但按照樓主的版面的資料,應該是15分
因為你沒有可能在將軍澳以父母舊生分,而達20分
只可能是兄姊分或宗教分
但宣小跟將天,一間是宣道會基督教, 一間是天主教
而馮晴/黃永樹是PLK,只可能是兄姊
所以4間同分的只可能是15分
而4間15分都非常難入
選那間都是lucky

原帖由 beautyyk 於 10-9-23 19:27 發表
宣小,我聽了簡介,很喜歡,有直屬中學。

黃永榭 - 學校資源充裕, 中學派位亦唔錯

How about others? FC / TKOCP

原帖由 呀Bow 於 10-9-23 20:06 發表
黃永榭 - 學校資源充裕, 中學派位亦唔錯

醒目開學勳章

FC可看小弟另一個topic,FC升中派位
今年大約有70幾個升上英中
主要是區內英中,但也有20幾個是區外英中

原帖由 MMcare 於 10-9-23 20:27 發表

原帖由 MMcare 於 10-9-23 20:27 發表
其實兩所學校+黃永樹都是派位不錯的學校, 但這三所學校如果在第一輪或第二輪選校不是首選, 萬一大抽獎唔好彩o  叩門很大機會不被接見o

若是以我排位是會是, 又因近我屋企
黃永樹
TKOCP

原來,大家都是TKO 95區的15分一族。
填邊一間熱門(fc,wws,將天)都一樣,我諗第一輪自行入到機會好微。

如果第一輪冇教會個5分,我會報D唔是教會辦既學校,因為機會雖然微,但唔是冇,將天15分幾乎是零機會,95區第一輪我會建議揀馮晴或者黃永樹,15分是有機會既(雖然機會唔大,但唔是冇機會,舊年我見有人15分入著馮晴.)

本人非天主教徒, 只是純屬個人意見o 發覺95區很多家長都心儀將天, 但另一間天(同一辦學團體)差不多是無人問 , 難道學校的新舊, 大小(外在)重要過內涵o

讀書都要'跟風',香港教育制度的畸形現象

收生不足區內小學

按小學概覽資料, 區內部份小學有收生不足現象

梁省德 - 1(私)
志蓮 - 2
黃藻森 -1
景天 - 1
劉德 - 0
陳國威 - 2
李少欽 -2
祟真 - 2
基德 -3
將官 - 3
陳耀星 - 1

不少是歷史悠久, 過往曾是極受歡迎, 派位成績亦都理想的小學.  由於不同的原因, 導致近年收生下滑.  其實各校都具備一定實力 及 各具特色.  應設法強化特色, 乘此契機, 齊心將來屆新生, 打做成黃金一屆, 重新振作, 令家長們有更多更好的選擇.  亦可以嘗試檢討其他熱門小學成功之處, 是否有可以效法改進的空間.  當然接下來, 學校全體員工, 家長, 學生 都要加倍努力, 收入不絕對等於付出.  但不戰而降, 總不能甘心吧!

究竟是'非戰之罪',還是'不戰而降',兩者相差甚遠......
‹ 上一主題|下一主題