用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情緊 ...
樓主: Gogojuly
go

明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情緊張.... [複製鏈接]

申請人係你定你老公/老婆呀? 如唔係你, 就要帶埋佢 id copy.
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-23 23:55 發表
怕自己睇漏眼, 我帶以下正副本, 有漏既提一提我吖, TKS

申請人出世紙 (正副本)
住址證明 (正副本)
受浸證明 (正副本)

仲有冇其他呀??? 洗唔洗帶埋我2公婆的I.D. COPY 呀?? MANY TKS....真係好怕帶漏野. ...

係我呀, 即係我要帶埋我既I.D. COPY??

OH, TKS!!

岩岩仲帶埋結婚證明書, 帶多好過帶小...

記住要帶 ID 正/副本 ...
如張 form 係 mami 資料 + 簽名,但交 form 既係 daddy, 記住 daddy 要帶 mami 既 ID 副本 同 受權書!

另外, 我見有 d 學校要比 回郵信封 ... 所以最好睇睇你報果間小學既 website!

Tomorrow is the first day to submit form. Will there be a long queue? I plan to submit form, then go to pick up my daughter at her kindergarten, for a surprise.

1 hour - is it more than enough to submit the form?

受權書? 點解我見唔到有講? 係 standard form 定配偶就咁寫一封就得呢?

munce,
時間要多少,好睇你報果間學校hot唔hot

原帖由 munce 於 10-9-24 00:09 發表
Tomorrow is the first day to submit form. Will there be a long queue? I plan to submit form, then go to pick up my daughter at her kindergarten, for a surprise.

1 hour - is it more than enough to sub ...

我見我申請既小學要受權書喎 ~~~

2. 家長/監護人之身分證正本及影印本(申請表上之簽署人)
(如委託他人遞交申請表,來人須出示家長/監護人之身分證影印本及已簽署之授權書
(授權書之簽名式樣需與申請表相同),授權書亦需註明代辦人姓名以及身分證號碼,
以便確認資料)

出世紙上有父母姓名,理論上父母不一定需要係夫婦關係,所以結婚證書似乎唔一定需要,不過為求安心,帶亦無妨。
原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-24 00:00 發表
係我呀, 即係我要帶埋我既I.D. COPY??

OH, TKS!!

岩岩仲帶埋結婚證明書, 帶多好過帶小...

原帖由 bowra 於 10-9-23 23:58 發表
我遞表的那一間小學問過會收portfolio的, 所以我會帶埋亞女的certs正本去.

自行分配學位不是只計申請學童所得分數嗎?點解會收portfolio?

我打算下星期交,想自己有多幾天時間再三考慮

自行照理應唔收嘅, 但多人相同分數下, 我諗學校都會參考下卦 (just a guess).  Anyway, 打過去學校, 佢地話會收啦.

原帖由 Gogojuly 於 10-9-24 00:45 發表

自行分配學位不是只計申請學童所得分數嗎?點解會收portfolio?

我始終唔係好明白,呢一輪係計分,但點解都要填校網同要地址証明?又可以交protfiolo,其實係抽籤定學校自己揀學生?

申請表上是這樣寫的:

若有申請人在「計分辦法準則」下得分相同,而申請人數目亦超過學校剩餘的自行分配學位的學額,學校應以隨機方式甄選同分的申請人學校可自行抽籤,但須秉承公平、公正的原則,或交由教育局中央處理。學校應預先通知申請人校方將採用的甄選方法及有關細節。

原帖由 小天使kiki 於 10-9-24 10:28 發表
我始終唔係好明白,呢一輪係計分,但點解都要填校網同要地址証明?又可以交protfiolo,其實係抽籤定學校自己揀學生?

分數高就話姐, 今朝有個家長至同我講 (佢仲係大女在校, 世襲佢二女其實入硬), 話佢大女當年係 waiting 入, 佢果時一早去排好前...當然有無關係無人知, 但為求保險同埋表示誠意, 佢今朝都係晨咁早去左排隊.

醒目開學勳章

因為呢一輪的申請表有一聯(Copy)係交返教育局小一入學小組的
而如果呢一輪唔得時,小一入學組會根據申請表的資料(因為已經經學校幫手核實)在1月份出信去所屬校網的大抽獎centre填大抽獎的順序.
如果你在現時至1月份要改地址,需要同小一入學組提交新地址的
所以才需要填校網及地址証明
如果你選擇第一輪唔交表,也需要交返份表去小一入學組
重麻煩過交去學校
P.S.所以我今天都交左去學校

原帖由 小天使kiki 於 10-9-24 10:28 發表

今日去交表, 見到有家長直接交左PROTFIOLO 比校長, 校長都有接收, 但我老公話見果個家長好似係已經識識地D老師嫁喇.

我交完表, 都有問收表的老師, 老師話唔洗咁快交成績啦, 都只係K2的成績, 佢叫我遲D, 有K3成績, 再寄去都未遲.

可能已經知有好多家長都係不停寄PROTFIOLO 去....^^

我都會咁做, 因為我20分都冇把握入到, 11月22號知道自行唔OK, 我才會做野....

今早湊完小朋友返學就第一時間趕過去交表, 9點正到達, 以為會好多人. 點知只係幾個人在等候. 到入去交表時唔知點解心情有D緊張, 到完成哂時有種如釋重負的感覺. 整個過程很順利. 不過我都見有幾個人帶唔齊文件. 我自己就好重視覺得唔可以有失漏, 所以臨出門前都對多次資料同文件. 到我離開學校門口時都未再見有家長來交表. 真係希望唔會太多人第一輪報啦, 我好鐘意呢間學校架 . 唔知某幾間超級名校會唔會唔未夠8點就排哂長龍呢?

醒目開學勳章

原帖由 BBTWIN 於 10-9-24 11:33 發表
今早湊完小朋友返學就第一時間趕過去交表, 9點正到達, 以為會好多人. 點知只係幾個人在等候. 到入去交表時唔知點解心情有D緊張, 到完成哂時有種如釋重負的感覺. 整個過程很順利. 不過我都見有幾個人帶唔齊文件. 我自 ...

我想問lunch time 可以去交表嗎???

最好打電話去學校問問。
原帖由 angelcheung 於 10-9-24 13:20 發表

我想問lunch time 可以去交表嗎???
‹ 上一主題|下一主題