用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情緊 ...
go

明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情緊張.... [複製鏈接]

明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情開始緊張......... 大家有同感嗎?
   0    0    0    0

唔知點選.....

I don't feel too excited or nervous because I know we won't have any chances in this phrase.

唔... 這次是我第二次交自行分配學位表格了, 心情很平靜.

跟第一次一樣, 會在星期一才交.

上次我交有15分, 今次我交得10分, 心情當然平靜. 因為第一輪一定無我地份 :)

原帖由 Gogojuly 於 10-9-23 16:31 發表
明天(24/9/2010)開始,就要交自行分配學位的表格,心情開始緊張......... 大家有同感嗎?

我都唔知自己點解咁緊張. 又無得好好準備, 都係照交表之嘛! 呢幾日仲發左 2 次惡夢, 夢見派左間 9 唔搭 8 學校. 希望聽朝交左表會 relax 少少!

我也是. 我更是放棄自己母校20分, 用15分去選擇有宗教背景的學校. 其實我到昨日為止都不知自己的決定是否正確? 但是母校真的不是我杯茶, 我不想兒子再讀一間不太適合他的學校. 兒子的這幾年幼稚園生活, 令我深深體會到這一點. 連我自己對學校也不能投入. 在剛才填表時, 我什麼都不再想, 直接將心儀的學校先填在申請的學校名稱上. 那一刻, 反而心情輕鬆得多了. 因為我沒有再猶豫.

你地就好...不再猶豫....
我仲係......

無乜緊張,只係聽日"順便"去交表,因為隔離間直資小學我到會一齊交表,o個間津貼小學明知要抽籤,收唔收係睇彩數。
原帖由 Gogojuly 於 10-9-23 16:31 發表

不過最緊要係睇多一次填表需知,帶齊所有所需文件(正本同副本),免得文件唔齊要走多一轉。

Does anyone know whether you need to bring the Baptism Cert ?

當然要準備正&副本

原帖由 liuekt 於 10-9-23 22:35 發表
Does anyone know whether you need to bring the Baptism Cert ?

yes, 有就一定要帶, 仲要帶埋副本.

原帖由 liuekt 於 23-9-2010 10:35 PM 發表

我小學畢業証書上無我而家的英文名(身份證有), 我現跟小學畢業証書的不填在表上, ok嗎? (明天是老公去交表)

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-23 22:44 發表
yes, 有就一定要帶, 仲要帶埋副本.

bowra,
明天爸爸交表, 咁家長欄填爸爸資料, 畢業生欄填你當年的學生名, 因要對應番你的畢業證書

原帖由 bowra 於 10-9-23 22:52 發表
我小學畢業証書上無我而家的英文名(身份證有), 我現跟小學畢業証書的不填在表上, ok嗎? (明天是老公去交表)

Yes, it is stated in the "Notes to how to complete the application form" which you should have obtained with the application form from the kindergarten.  Remember to bring a copy and its original.
原帖由 liuekt 於 10-9-23 22:35 發表

原帖由 chuppy 於 10-9-23 23:30 發表

我都同你差唔多,放棄25分去揀只得20分嘅學校,不過母校收咗我都唔想亞囡讀,應該唔係一個錯誤的選擇!現階段都只有靠運,可以做嘅只係交表!我星期一攞咗假去交,順便去報埋蔡繼有! ...

你比我好, 你有宗教分. 選有相同宗教機會一定大過我. 不過如你所說, 就算母校收了我的兒子我也未必會讀. 我情願冒一次險, 以免我會後悔. 我明天就會第一時間去交表, 早早了結件心事 .

怕自己睇漏眼, 我帶以下正副本, 有漏既提一提我吖, TKS

申請人出世紙 (正副本)
住址證明 (正副本)
受浸證明 (正副本)

仲有冇其他呀??? 洗唔洗帶埋我2公婆的I.D. COPY 呀?? MANY TKS....真係好怕帶漏野.

wongkaka

謝謝妳的回覆!

原帖由 wongkaka 於 10-9-23 23:29 發表
bowra,
明天爸爸交表, 咁家長欄填爸爸資料, 畢業生欄填你當年的學生名, 因要對應番你的畢業證書

我遞表的那一間小學問過會收portfolio的, 所以我會帶埋亞女的certs正本去.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-23 23:55 發表
怕自己睇漏眼, 我帶以下正副本, 有漏既提一提我吖, TKS

申請人出世紙 (正副本)
住址證明 (正副本)
受浸證明 (正副本)

仲有冇其他呀??? 洗唔洗帶埋我2公婆的I.D. COPY 呀?? MANY TKS....真係好怕帶漏野. ...
‹ 上一主題|下一主題