用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局黃永樹小學 將軍澳保良局黃永樹小學
樓主: elaineho73
go

將軍澳保良局黃永樹小學 [複製鏈接]

原帖由 anson*baby 於 10-12-2 10:43 發表

leetong,,,
多謝你的分享,,,,如果可以入到普通話班或英文班當然最好啦,,,但若入不到,,,就會按正常的上課了,,,所以覺得這間學校的資源是否不足,要小一5班130多人中抽20多個入普通話班,,20多個入英文班,,而不能全部 ...

Anson, sorry for misleading you. There are 3 classes of "普通話班" in P.2. My children told me when they were in English lesson, teacher use English to communicate with them, but there is no English class in WWS. Chinese is the only language for teaching (except English) in WWS.
Last year, I also confused elite class and "普通話 班". You will know more later.
Hope WWS can adopt Mandarin as a teaching tools for Chinese in near future.

Hi, 大家好! 看見你們熱烈的討論, 我也想講下我自已的睇法.
1) 我地學校普通話教中文係用循序漸進的方法去過渡, 如果一刀切未必對個個學生都好. 其實還是在試驗階段, 老師還要在不斷嘗試中改進. 說穿了, 我地四五年班普通話班還是白老鼠, 而家三年班已經擴展到三個班了. 我相信將來肯定會全部過渡.
2) 再者, 讀普通話班的中文唔一定曉"飛",有d同學可能適得其反.我覺得普通話課, 是可以提升普通話. 以我所見, 我女兒的普通話也還是半咸不淡, 不過有樣好, 她夠膽講夠膽讀. 有時轉唔到channel , 講廣東話夾雜普通話.
3) 我女兒去年三年班也遇到你地所講的問題. 因為 TSA 學校要補課, 其實間間學校都如此. 剛上三年班時候好辛苦, 做功課做到好夜, 好忙. 第一次考試成續落了很多,搞到我好唔開心. 我分析原因係我地的課外活動太多, 一至星期七日日放學後都要去學野, 基本上晚晚都係8,9點才有時間做功課. 後來 我地減左兩樣, 叮囑女兒平時上堂要留心, 合理安排時間, 持之以衡,終於第四次考試回復正常.
4) 現在四年班比起三年班的感覺好多了, 不過我們的課外活動也還是超多的, 現在除了星期一&二, 其他日子放學後都要上堂. 尤其參加學校的數訓班, 一個星期有三日要上堂.不過, 上到四年班, 小朋友已經有能力去應付.
所以, 各位媽媽多D鼓勵和支持我地的小朋友,相信她們一定"得".有問題, 一起去解決.

原帖由 angelmumy 於 10-12-2 14:00 發表
Hi, 大家好! 看見你們熱烈的討論, 我也想講下我自已的睇法.
1) 我地學校普通話教中文係用循序漸進的方法去過渡, 如果一刀切未必對個個學生都好. 其實還是在試驗階段, 老師還要在不斷嘗試中改進. 說穿了, 我地四五年 ...

Good sharing.

Elaine,
      星期六唔見你wo, 可能我比較早, 8:30-10:30敲擊. 本來 1:30-3:30 數訓, 上星期唔使返, 所以走少一轉.  不過星期六可以同d 高年班家長聊聊天,  大家交流下真好.  尤其是六年班的家長, 有好多經驗同我地分享.
        明天班際音樂比賽, 我女兒為她們班合唱伴奏, 但一次都沒有夾過, 到時出錯就笑死人了. 音樂老師仲話要佢背譜, 但昨天才說的, 點搞啊. 難得的是我女兒竟然照單全收, 昨晚真係在家練習....星期三默書也不理啦.
     見到女兒咁主動和積極, 我都好開心. 其實小朋友都有壓力. 我女兒去年班里有4個同學要參加鋼琴表演, 老師只好抽籤決定2個出賽. 最慘係攞唔到獎還要承受其他同學的冷言冷語. 所以我女話說以後都唔參加校內獨奏. 今次全班一齊上, 她說聲勢浩大, 容易攞獎. 但唔知她有沒想過伴奏可能更加難呢.....?我跟她說志在參與, 有沒有獎是其次的. 但她說比賽不為獎, 比來幹什麼, 不參加好了  

唔通真係人多勢眾

呵呵, 又真係比亞女個班拿到冠軍wo, 全班合唱, 亞女伴奏

Elaine, 你阿大女今日去廣州wo. 老師真係辛苦, 成級150人, 少d 精力都唔得啊. 唔知校長會唔會跟埋去呢? 以前去北京她有跟埋去架.

放聖誕假了, 跟住又考試, 時間真是太快了. 各位媽咪, 你們假期點安排 ?

今日學校開聖誕 PARTY, 一大早我就起身幫個囡整 SUSHI , 希望同學仔人人有份. 亞囡話好多同學仔媽咪都有去 PARTY, 但我要返工啊, 唯有整SUSHI, 當 SUPPORT 佢 . 祝大家 聖誕快樂 .

angelmumy,
我兩個女都係返8:30至12:30架!
我有時要返工, 所以唔係成日出見.
原帖由 angelmumy 於 10-12-7 13:16 發表
Elaine,
      星期六唔見你wo, 可能我比較早, 8:30-10:30敲擊. 本來 1:30-3:30 數訓, 上星期唔使返, 所以走少一轉.  不過星期六可以同d 高年班家長聊聊天,  大家交流下真好.  尤其是六年班的家長, 有好多經驗同我地 ...

恭喜曬呀! ~~~~~~~
原帖由 angelmumy 於 10-12-8 23:30 發表
呵呵, 又真係比亞女個班拿到冠軍wo, 全班合唱, 亞女伴奏

真係辛苦曬D老師! 校長今次冇去.
原帖由 angelmumy 於 10-12-10 12:27 發表
Elaine, 你阿大女今日去廣州wo. 老師真係辛苦, 成級150人, 少d 精力都唔得啊. 唔知校長會唔會跟埋去呢? 以前去北京她有跟埋去架.

考試真係好快又一次, 都好似考左唔係好耐, 又考~
原帖由 angelmumy 於 10-12-15 23:28 發表
放聖誕假了, 跟住又考試, 時間真是太快了. 各位媽咪, 你們假期點安排 ?

我個日都去唔到呀! 你都好有心機呀~
我都祝大家聖誕快樂~
原帖由 angelmumy 於 10-12-17 11:28 發表
今日學校開聖誕 PARTY, 一大早我就起身幫個囡整 SUSHI , 希望同學仔人人有份. 亞囡話好多同學仔媽咪都有去 PARTY, 但我要返工啊, 唯有整SUSHI, 當 SUPPORT 佢 . 祝大家 聖誕快樂 . ...

升中成績

在某中學中一收生表看到同區另一間plk 小學有5位同學升讀, 真係勁!於是心血來潮chick入同區其他小學的net 看看各校的升學情況.但發現了一個有趣的現象, 幾乎找不到有哪一間好像我們學校一樣list 有幾多同學升入哪間中學的report.我地學校

angelmumy,

我地學校係區內都辦得好好既一間小學! 希望可以keep 住!

考試喇,各位小朋友加油啊!

明天考中作了, 大家準備好未 ?

考多兩日就考曬啦!

原帖由 angelmumy 於 11-1-6 17:57 發表
明天考中作了, 大家準備好未 ?

話咁快, 新學年又開始了, 大家都買齊書了嗎 ?

今日阿囡返來話上次去遊學的遊記得獎, 要去元朗領獎. 話要家長帶去, 媽咪要返工, 點算 ?

angelmumy,

你阿女好勁呀! 遊記都有獎攞! 平日拎獎呀?

原帖由 angelmumy 於 11-1-17 22:58 發表
話咁快, 新學年又開始了, 大家都買齊書了嗎 ?

今日阿囡返來話上次去遊學的遊記得獎, 要去元朗領獎. 話要家長帶去, 媽咪要返工, 點算 ?

好似話每40人一團有4個小朋友有獎, 可能老師分豬肉分左比佢 , 係下個月的星期五, 所以又要請假, 唔知咁算唔算缺席呢. 我記得上年星期一考芭蕾舞要請半日假, 係當缺席架.
‹ 上一主題|下一主題