用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局黃永樹小學 將軍澳保良局黃永樹小學
樓主: elaineho73
go

將軍澳保良局黃永樹小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

謝謝你們.
最初我個心態就係唔得最多去叩門,但係經嗰次聽完校長的簡介會之後就更擔心, 因為她話唔會收誇區的學生, 而且叩門時只收全部填第一的學生(甲部及乙部的一及二部份) , (我正是誇區而且乙部根本就填唔到這間學校) , 所以我就更加擔心.

回覆 41# hosumman 的文章

What is your original district?

leetong,

平時都OK呀!

真係有時做唔曬呀~

原帖由 leetong 於 10-10-19 11:13 發表
Elaine, my domestic helper brings them to home on time, I remember there was only 1 or 2 days they saved homework for me to teach at night, no problems so far.

Right now, my plan is 2-book reports (1 ...

下~你係出面竟然入黎? 你本身係邊區呀?
原帖由 hosumman 於 10-10-19 12:56 發表
謝謝你們.
最初我個心態就係唔得最多去叩門,但係經嗰次聽完校長的簡介會之後就更擔心, 因為她話唔會收誇區的學生, 而且叩門時只收全部填第一的學生(甲部及乙部的一及二部份) , (我正是誇區而且乙部根本就填唔到這間 ...

醒目開學勳章

我本身係48網, 所以我真係有d 擔心

hosumman,

48網係觀塘? 好多人都想去觀塘讀, 禁點解你又會入黎讀黃永樹呀?

原帖由 hosumman 於 10-10-21 09:15 發表
我本身係48網, 所以我真係有d 擔心

醒目開學勳章

我都知道好多人都想去48網讀 (因為有很多出名的傳統小學 - 李兆強, 循道衛理........), 但係我亦都知這網根本唔夠學位, 而且個女的班主任亦提議叫我報這間, 所以我就抱住心態搏一搏..............

My children finished 1st exam. yesterday.

原來係禁, 明白曬!

原帖由 hosumman 於 10-10-28 14:02 發表
我都知道好多人都想去48網讀 (因為有很多出名的傳統小學 - 李兆強, 循道衛理........), 但係我亦都知這網根本唔夠學位, 而且個女的班主任亦提議叫我報這間, 所以我就抱住心態搏一搏.............. ...

大家禁話~ 今日阿大女仲考埋"皇家音樂試"~

原帖由 leetong 於 10-11-5 12:49 發表
My children finished 1st exam. yesterday. ;-)

Which grade is ya daughter in?
Did she exam. on music theory?

leetong,

阿大考三級而已!
佢未考樂理~ 應該再等佢大少少先考~

原帖由 leetong 於 10-11-11 17:40 發表
Which grade is ya daughter in?
Did she exam. on music theory?

Good. Keep it on.

好心急幾時派成績表? 

真係好耐無見呢個topic, hi, 大家好!

Elaine, 原來我們是認識的. 我囡囡4R ,星期六敲擊樂團的. 前天收到囡囡考鋼琴成績, 這次考得不錯, GRADE 4/138分.

原帖由 angelmumy 於 10-11-25 16:42 發表

Elaine, 原來我們是認識的. 我囡囡4R ,星期六敲擊樂團的. 前天收到囡囡考鋼琴成績, 這次考得不錯, GRADE 4/138分.

Smart!!!

Thanks, TongTong.

我女兒參加了中山-廣州二日一夜遊學團, 好緊張, 明天出發了. 係我好緊張, 因為是她第一次雜開爸爸媽媽在外. 不過我相信她,從小她就比較獨立的, 當然也相信老師會把她們管得好好的.

HI, angelmumy~

好耐冇見你出現啦~ ^^

我同你係識? 真係呀~哈哈~ 你下星期六你同我相認啦~HEHE~

你阿女好勁喎! 加油呀~

原帖由 angelmumy 於 10-11-25 16:42 發表

angelmumy,

阿女返左黎啦, 係咪? 一定好開心啦! 我大女佢地都會係10-11/12全級遊學.

其實家長真係要學識放手, 學校帶得佢地去遊學, 一定仲緊張過我地呀!小朋友係家長教出來如果唔比佢地做一定唔識呀! 要佢地獨立就一定要家長學識放手.

Elaine

原帖由 angelmumy 於 10-11-25 18:01 發表
Thanks, TongTong.

我女兒參加了中山-廣州二日一夜遊學團, 好緊張, 明天出發了. 係我好緊張, 因為是她第一次雜開爸爸媽媽在外. 不過我相信她,從小她就比較獨立的, 當然也相信老師會把她們管得好好的. ...

係呀, 星期六差不多七點先返到學校, 個樣好累. 可能廣州到中山再到深圳,香港, 車程好遠.
昨天又要趕功課, 下午又要去上課(三個鐘啊), 昨晚十一點多才能睡, 我都怕她頂唔住. 呢個星期要早d "訓" 先得la.
‹ 上一主題|下一主題