用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局黃永樹小學 將軍澳保良局黃永樹小學
樓主: elaineho73
go

將軍澳保良局黃永樹小學 [複製鏈接]

都好吖! 你都要去拎架啦~但係下星期五好似係農曆新年前學校返最後一日學喎~
原帖由 angelmumy 於 11-1-19 12:13 發表
好似話每40人一團有4個小朋友有獎, 可能老師分豬肉分左比佢 , 係下個月的星期五, 所以又要請假, 唔知咁算唔算缺席呢. 我記得上年星期一考芭蕾舞要請半日假, 係當缺席架. ...

Elaine, 恭喜你及其他當選的家長, 謝謝你們的無私. 星期六我因有事未能出席你們的就職典禮,希望家教會真的可以成為家與校的橋樑.

今日"華夏盃"奧數比賽公佈成績, 好開心, 阿囡都有獎. 而她的同班同學得到狀元, 真的可喜可賀! 這位女同學真是好叻好叻架, 她媽咪上次還告訴我, 她囡囡係自學的, 勁

多謝! angelmumy~ 你地都好重要呀! 無你地點成事呀!

你阿囡都好叻! ^^

原帖由 angelmumy 於 11-1-24 12:28 發表
Elaine, 恭喜你及其他當選的家長, 謝謝你們的無私. 星期六我因有事未能出席你們的就職典禮,希望家教會真的可以成為家與校的橋樑.

今日"華夏盃"奧數比賽公佈成績, 好開心, 阿囡都有獎. 而她的同班同學得到狀元, 真的 ...

昨天學校去旅行, 今日唔使返學, 但明天敲擊樂要去荃灣表演...數訓的同學正在備戰2月的港澳盃, 跟住3月校際音樂節又到, 3月開始我地又要準備考樂理...排得好密.
數訓老師開始有微言, 要求我地要專注d.  

Elaine, 唔好意思, 今日急急腳趕住返屋企, 沒想到在路上遇到你添, 我記得只係 say " hi " bye 都沒有講呢! 下次若在學校見到, 一定唔會咁無禮貌喇    .

祝你新年快樂!祝小朋友學業進步.

angelmumy,

加油呀!

原帖由 angelmumy 於 11-1-26 11:56 發表
昨天學校去旅行, 今日唔使返學, 但明天敲擊樂要去荃灣表演...數訓的同學正在備戰2月的港澳盃, 跟住3月校際音樂節又到, 3月開始我地又要準備考樂理...排得好密.
數訓老師開始有微言, 要求我地要專注d.   ...

angelmumy,

其實到而家我都唔知你係邊個~哈哈~

我成日都同好多人打招呼, 但係我真唔覺邊個冇禮貌~ ^^

但係我最近發現左平時D有人好似好好禁, 但係係度蝦細路! 我大女個日先喊住同我講! 唉! 好煩!

原帖由 angelmumy 於 11-1-29 23:58 發表
Elaine, 唔好意思, 今日急急腳趕住返屋企, 沒想到在路上遇到你添, 我記得只係 say " hi " bye 都沒有講呢! 下次若在學校見到, 一定唔會咁無禮貌喇    .

祝你新年快樂!祝小朋友學業進步. ...

恭喜發財! 身體健康! 小朋友快高長大!學業進步!

今日派成績 見家長, 老師是否也是那句: 未儘力, 要加把勁呢 ? 不過, 我地老師已經開始叫我地為升中未雨綢繆了.

醒目開學勳章

大家好, 又係我啦.
我之前曾經請教過你們, 記唔記得我呢?
我好開心, 因為我個女最終係叩門階段入左黃永樹........
不過我現在真係好煩, 因為仲未找到校車, 希望各位媽咪可以幫下我.

恭喜晒, 歡迎加入黃永樹.

我記得你, 跨區媽媽. 如果沒有校車, 坐 地鐵, 巴士 296A, 796S 都OK, 仲有好多巴士線, 小巴線都好方便, 坐校車其實要好早起身.

怎樣的孩子適合在這校就讀呢 ?

請問家長:

怎樣的孩子適合在這校就讀呢 ? 功課多麼 ? 老師對學生有學習差異的會否寬容呢 ?   請問 IQ 高 但運動弱不會游泳的孩子是否適合插班入來 ??

原帖由 elaineho73 於 11-1-25 21:35 發表
多謝! angelmumy~ 你地都好重要呀! 無你地點成事呀!

你阿囡都好叻! ^^

請容我詳問家長

高小的學校生活如何 ? 同學間友善嗎 ? 學校以孩子身心品德培養為本嗎 ?

回覆 2# extra369 的文章

學校有泳池, 只希望同學仔經過六年的學習, 起碼學懂游泳而已. 但學校游隊在西貢區是很出色的.

至於點樣的學生適合此校, 真的是見人見智, 但無論讀哪一間學校, 我認為首要係喜歡學校及認同學校, 才會讀得開心. 間間學校的同學仔成績和品行都可能分上,中 ,下, 只是人數的多與少, 所以好大程度上要睇小朋友自身的要求及家庭的BACK UP.

功課多嗎 ?如果小朋友快手快腳, 肯定唔多. 但小朋友很多課外活動, 8, 9點才開始做功課, 那一定做到十點, 十一點吧.

醒目開學勳章

其實現在我真係有少少擔心以下:
1) 個女未必識應到 ?
2) k1是否已經有精英班 ?
3) 如有的話邊班才係精英班?
4) 係唔係入唔到普通口教學的小朋友會影響升中呢?
5) 我聽聞這間學校比較主重家長是否積極參與學校的活動? 但因為我自己要返工, 所以自己怕不可以時常出席, 因此怕影響個女.

hosumman,
1)不用擔心的, 小朋友的適應能力好強, 開學有適應周.
2) P1 未分精英班.
3) P2 分普通話班, P3 有精英班, 普通話及非普通話各有一班.(敬班及誠班) (普通話班只是中文科完全用普通話教, 其它科目全級一致).
4) 如果你留意學校今年的升中成績, 會看到今年派區內外的英中人數大概占半數, 所以, 影響升中重要的是小朋友的成績. 我地學校P1-P4 考試排名次的, 這樣可以清楚自已小朋友的情況, 家長作適當的協調.
5) 我自己也要返工, 基本上沒有時間參與學校的活動. 不過每學期的家長會務必要出席, 有時也會打電話給班主任老師. 當然還認識很多同班同學仔的媽媽,方便溝通. 總之一句: 不局限於功課,跟貼你的小朋友.
原帖由 hosumman 於 11-8-1 13:10 發表
其實現在我真係有少少擔心以下:
1) 個女未必識應到 ?
2) k1是否已經有精英班 ?
3) 如有的話邊班才係精英班?
4) 係唔係入唔到普通口教學的小朋友會影響升中呢?
5) 我聽聞這間學校比較主重家長是否積極參與學校的 ...

醒目開學勳章

謝謝angelmumy 的回覆.
你又係返工, 咁我想問你小朋友俾邊個照顧呢? 咁你放工返居企才教佢, 會唔會導致好夜呢?
問心我真係擔心, 因為我小朋友係媽咪照顧, 所以我預計開學後就會收工後即接佢回家再睇佢d 功課, 但這樣怕影響小朋友.
現在我真係仲煩緊, 因為我仲找不到校車等...............

No thanks, hosumman.
講落我阿囡算乖, 二年級起家里沒請工人, 佢都係可以自動自覺, 基本上我好少理佢功課, 我想同自小培養有關.
早在 k2 開始已經跳芭蕾舞, k3 學 kwik maths, 香兒(幾個月後停了), 小一前學琴, P1 開始已經習慣恆常的活動, 每日做功課, 練琴 都有固定的時間. 記得小一默書都是她自己來, 自己錄音, 每日溫兩三句. 習慣了學習模式, 現在雖然很多課外活動, 也安排得井井有條呢.
或許我的要求不是太高吧, 一至三年班, 我只要求她成績排在全級頭30名內(全級 150人) 就OK, 四年級要求提高了一些, 頭 20 就收貨. 只希望佢可以輕鬆應付. 今年升P5 了, 具體的要求還沒訂.
我們要上班, 不可以讓小朋友依賴媽咪, 學會獨立是遲早的事. 所以, 小一開始要養成好習慣, 比如上堂留心, 抄好手冊. 如果不自覺的, 可以訂 TIME TABLE跟住做. 我相信你這樣有HERAT 放在女兒身上的媽咪, 小朋友一定"一級棒".

原帖由 hosumman 於 11-8-10 13:03 發表
謝謝angelmumy 的回覆.
你又係返工, 咁我想問你小朋友俾邊個照顧呢? 咁你放工返居企才教佢, 會唔會導致好夜呢?
問心我真係擔心, 因為我小朋友係媽咪照顧, 所以我預計開學後就會收工後即接佢回家再睇佢d 功課, 但這 ...

angelmumy,
你好呀! 好耐冇傾啦~~~
一轉眼又到8月中啦,又要收拾心情準備返學!
其他媽咪,
你地好!
‹ 上一主題|下一主題