用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局黃永樹小學 將軍澳保良局黃永樹小學
樓主: elaineho73
go

將軍澳保良局黃永樹小學 [複製鏈接]

angelmumy,

其實對小朋友黎講係一個好好既經歷呀!  真係要休息休息~

Elaine

原帖由 angelmumy 於 10-11-29 12:54 發表
係呀, 星期六差不多七點先返到學校, 個樣好累. 可能廣州到中山再到深圳,香港, 車程好遠.
昨天又要趕功課, 下午又要去上課(三個鐘啊), 昨晚十一點多才能睡, 我都怕她頂唔住. 呢個星期要早d "訓" 先得la. ...

Hi,

Nice to meet you!
原帖由 MYMYCHENG 於 10-11-29 14:36 發表
GOOD SCHOOL WITH GOOD PROGRAM

妳地好呀,,,我個仔今年在WWS讀小一,,,,想問下妳地對這間學校的評價,,,,我覺得這間學校的英文及普通話不是太足夠, 又没有外籍老師,,,,聽講坐時校長講,,,要小二才分班,,,若想入讀普通話班或英文班要我地比小朋友在出面學好些,,,到時分班就有機會入選,,,好似好大壓力咁,,,反而出面一些不太出名的學校小一中文堂就開始全普通話教授,,,而英文堂一星期都有一,二堂是外籍老師教的. 所以真想知道妳們的意見.....

亞仔今年P3,讀得很辛苦,我的心情越來越DOWN

anson*baby,
Nice to meet you!
我兩個女都係普通話班, 大女五年級係第一屆普通話教中文, 細囡而家三年級~ 我又唔覺得學交普通話同英文唔太足夠. 另外學校有外籍老師架, 你可以去學校網頁睇睇呀! 仲有係唔好太過擔心, 小朋友係學校係學到野架, 你自己可唔可以教到佢普通話? 如果唔得可以到出面上下堂, 以我所知教育中心都有得學.
Elaine
原帖由 anson*baby 於 10-11-30 17:35 發表
妳地好呀,,,我個仔今年在WWS讀小一,,,,想問下妳地對這間學校的評價,,,,我覺得這間學校的英文及普通話不是太足夠, 又没有外籍老師,,,,聽講坐時校長講,,,要小二才分班,,,若想入讀普通話班或英文班要我地比小朋友在出面 ...

herman-mame,
你好! 阿仔讀邊班? 點樣讀得辛苦? 你要支持阿仔呀, 你心情DOWN小朋友都一樣呀, 千其唔好令小朋友覺得你唔開心, 加油呀!
Elaine
原帖由 herman-mame 於 10-11-30 20:25 發表
亞仔今年P3,讀得很辛苦,我的心情越來越DOWN

我仔和囡囡應該是同一班。

原帖由 elaineho73 於 10-11-30 23:38 發表
你好! 阿仔讀邊班? 點樣讀得辛苦? 你要支持阿仔呀, 你心情DOWN小朋友都一樣呀, 千其唔好令小朋友覺得你唔開心, 加油呀!
Elaine

回覆 66# elaineho73 的文章

elaineho73 妳好呀,,,
我就系唔太識講普通話,,,怕自己會教錯佢發音,,現在出面好重視2文3語,,,所以真系好擔心佢學得唔夠...因為知道越細個學越好,,,,如果學校可以用普通話教學就最好...妳2個女都能入普通話班真系好了,,,能多聽多講就最好,,,她們真的是中文堂全部用普通話上堂的嗎? 是怎樣才可入選架?

原帖由 anson*baby 於 10-12-1 09:23 發表
我就系唔太識講普通話,,,怕自己會教錯佢發音,,現在出面好重視2文3語,,,所以真系好擔心佢學得唔夠...因為知道越細個學越好,,,,如果學校可以用普通話教學就最好...妳2個女都能入普通話班真系好了 ...

Hi, I got the same feeling like Elaine. Teachers will use Mandarin and English in P.2.
My children are in P.2 right now, and they start to have guided writing, so please don't worry at all. If u have time, try to borrow story books and conduct shared reading with ya child.
In my mind, if a child can understand what the teaching material content (Chinese, English, and Maths), no problem to apply "普通話班". By the way, u may be find there are too much learning material made by the teachers. I am so appreciate what the teachers made.
P.1 and P.2 are different, some of my children's exercises' level (both for Chinese and English) are quite close to tutor class for P.3.
Extensive reading is good for primary school students.
Something about the principal saying, I attended 2 times last year, I could remember that she said there was no need to buy extra exercise books for children, why? Teaching material from WWS is enough. My experience is ... try to share enough time for children's learning, I haven't heard principal suggestion of learning from outside.

回覆 4# elaineho73 的文章

P1及P2的時候我仔讀得很開心,現在P3感覺是兩個世界,我明因為TSA試問題,學校一定要吹谷學生,但最不開心是今年亞仔遇著一個....的班主任,我對住她真的己無話可說了,現都不知可以找誰人幫忙,所以我的心情越來越DOWN。

原帖由 herman-mame 於 10-12-1 17:45 發表
P1及P2的時候我仔讀得很開心,現在P3感覺是兩個世界,我明因為TSA試問題,學校一定要吹谷學生,但最不開心是今年亞仔遇著一個....的班主任,我對住她真的己無話可說了,現都不知可以找誰人幫忙,所以我的心情越來越DOWN。 ...

Does your son afraid of going to school?

係呀! 你阿仔同我細囡同班?
原帖由 herman-mame 於 10-11-30 23:45 發表
我仔和囡囡應該是同一班。

是同一班

原帖由 elaineho73 於 10-12-1 20:48 發表
係呀! 你阿仔同我細囡同班?

anson*baby,
我都知D有家長唔識普通話但係小朋友入到普通話班, 所以唔使太過擔心呀!
係面試同測試之前, 老師會教佢地架, 另外, 如果入左普通話班中文科係用普通話教.
Elaine
原帖由 anson*baby 於 10-12-1 09:23 發表
我就系唔太識講普通話,,,怕自己會教錯佢發音,,現在出面好重視2文3語,,,所以真系好擔心佢學得唔夠...因為知道越細個學越好,,,,如果學校可以用普通話教學就最好...妳2個女都能入普通話班真系好了 ...

唔好比禁太壓力自己吖! 最緊要小朋友讀得開心~
TSA要補課係事實, 但係唔使用好多時間, 但係多左功課一定會呀! 我地而家呢個班主任好有經驗呀, 我大囡舊年都比佢教過, 真係好好架! 我真係唔知你發生過咩事, 但係點都好, 小朋友係會知家長鍾唔鍾意個老師, 唔好令小朋友唔鍾意老師. 如果可以拎出黎傾下, 記住, 當局者迷~ 可能傾唔舒服曬呢!

Elaine
原帖由 herman-mame 於 10-12-1 17:45 發表
P1及P2的時候我仔讀得很開心,現在P3感覺是兩個世界,我明因為TSA試問題,學校一定要吹谷學生,但最不開心是今年亞仔遇著一個....的班主任,我對住她真的己無話可說了,現都不知可以找誰人幫忙,所以我的心情越來越DOWN。 ...

岩岩問左阿囡, 佢知~ 哈哈~

原帖由 herman-mame 於 10-12-1 20:49 發表
是同一班

我真的FEEL唔到這個老師可以用好字來形容,不是我一個咁講是有其他的家長都是咁講,我用不到私人PM妳

原帖由 elaineho73 於 10-12-1 20:58 發表
TSA要補課係事實, 但係唔使用好多時間, 但係多左功課一定會呀! 我地而家呢個班主任好有經驗呀, 我大囡舊年都比佢教過, 真係好好架! 我真係唔知你發生過咩 ...

她話幫我唔到的事,我會試下找社工幫忙

原帖由 elaineho73 於 10-12-1 20:58 發表
TSA要補課係事實, 但係唔使用好多時間, 但係多左功課一定會呀! 我地而家呢個班主任好有經驗呀, 我大囡舊年都比佢教過, 真係好好架! 我真係唔知你發生過咩 ...

原帖由 leetong 於 10-12-1 16:38 發表

Hi, I got the same feeling like Elaine. Teachers will use Mandarin and English in P.2.
My children are in P.2 right now, and they start to have guided writing, so please don't worry at all. If u ha ...

leetong,,,
多謝你的分享,,,,如果可以入到普通話班或英文班當然最好啦,,,但若入不到,,,就會按正常的上課了,,,所以覺得這間學校的資源是否不足,要小一5班130多人中抽20多個入普通話班,,20多個入英文班,,而不能全部學生都有同樣的教育,,,我個人認為,,,既然這間學校算在將軍澳區比較出名,,就應投放多些資源在教育上,讓小朋友們每日都可以接觸2文3語,,,,,,
‹ 上一主題|下一主題