用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 讀 enopi maths 好, or 公文數好 ?
樓主: 叮噹2000
go

讀 enopi maths 好, or 公文數好 ? [複製鏈接]

會唔會唔同老師效果

回復 3# ohmygosh 的帖子

佢地每年2次考試(有證書出)...會在手册上通知你...份試卷好似會寄返去korea個邊...如成積不大好 (好似我個小朋友咁)就會比你報考..務求可以出到張cert...你個小朋友可能讀到半年左右就會叫你考架啦...不用擔心, 會有通告通知你...

暫時佢都ok, 不過就心散d (人地玩個時就不能專心)..今年上小學我唸到小三左右可能會轉, 因聽聞奧數都好似幾好..另佢而家有游水, JMC(就完), 初學緊piano, 畫畫..其他如普通話/英文等就到小學睇下程度再安排 (不過呢到$$都用唔少 )
;-)

原來係0甘﹐ 謝謝分享。

我都係打算等阿仔大個比他去學奧數﹐最好仲係學校選中他加以培訓﹐不另收費就更加好了 。 另外﹐我個仔都係返緊JMC呀 ﹔兩年來﹐您每星期都陪您的小朋友去tom lee上課嗎? 我個人很喜歡Yamaha這類課程﹐小朋友也學得很開心。至於鋼琴﹐就係阿仔要求我教他﹐至今都學左大半年了。

原帖由 iris0703 於 11-1-27 15:42 發表
佢地每年2次考試(有證書出)...會在手册上通知你...份試卷好似會寄返去korea個邊...如成積不大好 (好似我個小朋友咁)就會比你報考..務求可以出到張cert...你個小朋友可能讀到半年左右就會叫你考架啦...不用擔心, 會有 ...

回復 8# JarJarBin 的帖子

我覚得對日後解决更深的數係一個重要基楚

My kids have been taking Kumon for more than 3 years now and they keep reminding me not to quit Kumon even if they need to take another Math program.

Would you please tell me the differences between E. nopi basic thinking and Kumon?

If the lesson is 60 minutes for 8 kids, there would be less than 8 minutes  allocated to each kid in average. Would that be enough for E.nopi instructors to review the  Critical Math problems with the kid in depth?

Thanks.

回復 67# ohmygosh 的帖子

ohmygosh, may i know where i can find the class for "church choir"?

We go to Kowloon City Baptist Church

原帖由 tangerine 於 11-1-30 11:36 發表
ohmygosh, may i know where i can find the class for "church choir"?

我囝囝3歲4個月,對數字唔太敏感,手仔亦唔太有力,做連線工課好吃力. 甘係咪要遲D才可報讀Math. 抑或早D俾佢學,等佢快D pick up?

我囝囝語文能力都ok,算坐得定,甘Enopi 定Kumon適合佢D?

回復 88# meipo28 的帖子

您好﹗大家可以交流一下

您小朋友幾歲? 學Enopi 多久了? 學到哪一級?

我個都係仔﹐三歲十個月﹐上左Enopi四個月﹐現在Basic做到level 5﹐Critical就level 3。最初我都會跟得貼d﹐會望住阿仔做功課﹐教他讀題目﹐並make sure他真的專心+認真﹐並按著老師所教的方法去完成每一題﹔如果見他答錯了﹐我會叫他試試再做一次。後來﹐我都逐漸放手讓他自己去完成每星期的作業﹐我只會在下一堂之前﹐幫眼望下他有否miss out任何題目﹐只要他有attempt就可以了﹐答案由老師改。So far﹐阿仔都學得很好﹐也很開心。

原帖由 ha! 於 11-2-4 00:48 發表
想同大家交流一下, 大家會唔會同小朋友check 工課 ? 如果錯, 會唔會改/教 ? 知唔知升level的機制 ? 係唔係做完, "唔太差"就可以升level ?

我亞仔學enopi加數時, 我好放心, 完全沒有錯的, 半年後, 因為亞仔英文應該o ...

anyone can recommend good place for Enopi Math ?

可能我同老公真係一個「怪獸家長」, 我地會陪阿仔做 (因為佢好唔專心), 我亦會叫佢改正錯既地方, so far 佢都係一完成咁多本就升 level.  有時我地見佢唔係好掌握到, 會同老師講.  好似加數咁, 老師發現佢有時都要用下手指幫手, 於是老師比番前一個 level 既 exercise 佢做多d, 我覺得又ok wor

原帖由 ha! 於 11-2-4 00:48 發表
想同大家交流一下, 大家會唔會同小朋友check 工課 ? 如果錯, 會唔會改/教 ? 知唔知升level的機制 ? 係唔係做完, "唔太差"就可以升level ?

我亞仔學enopi加數時, 我好放心, 完全沒有錯的, 半年後, 因為亞仔英文應該o ...

回復 90# ohmygosh 的帖子

你地d囝囝囡囡都好叻.
我個女剛6歲(p.1),學了半年.
critical 啱啱pass 了level 5,現在做level 6
basic 好似只係 pass 了level 5,現在做level 6,8,10
(因miss話佢加減雖然識,但做得唔夠快,準確性又不夠高,所以這幾個月都停留於level 6,8,10)...升level無期.....

原帖由 ha! 於 11-2-17 10:45 發表
我個仔現四歲八個月,從三歲十個月開始學,都學左十個月了,剛踏入level10, critical 就level5。

你好認真,值得效法,我現才發覺自己真好懶,我沒有倍佢做,一開始已放手,學校工課同enopi都係工人倍住做,放工我會檢查學校工課就同 ...

哈哈, 有d時候真係幾「怪獸」... 只不過主要係做功課方面啦.  我細個時媽媽好嚴, d字寫唔好會擦晒再寫. 雖然自己把口話唔鍾意呢個咁殘酷既方法, 但係我覺得其實都係一種可以參考既教仔方式. 因為個小朋友知道爸爸媽媽要求去到邊, 佢地唔會離譜得太厲害. 當然, 我會儘量show比佢睇點解個字唔靚, 點樣會好d. 佢錯多幾次就會有所進步.

原帖由 ha! 於 11-2-17 19:06 發表
Haha! 怪獸家長這個名稱好搞鬼!
原來各位家長都好認真,你們的小朋友真有福氣,有時我都想這樣,但總是沒有時間。

嘻嘻, 咁我大部份情況下都好free, 但係我要佢知道學習方面要「認真」點, 因為實在見唔少小時太自由的小朋友, 大了很難拉回來...

如果小朋友自動波, 肯聽講聽教, 「不打不鬧」係好理想既教法.  我就唔係好主張用「打」既方法lor...

原帖由 ha! 於 11-2-19 19:19 發表
上一代的教法有時係work, 我對亞仔好free的, 西方的教法, 不打不鬧, 又做friend, 由他自己作主, 但朋友是又打又鬧, 她的仔又真係好乖...

有時D細路做功課都要留意佢地的狀態, 我試過用5個鐘叫佢做兩行英文WRITING, 嘔血!!~~佢係K2班!!

醒目開學勳章

有無讀enopi math的可以 recommend 我,我地可以
有$300 coupon......
但要同奧海城同一系列果8個workshop先得
請pm student name, student number & center比我
係呢,有無人知點解要同workshop先可互薦,而唔係個個center也可呢
‹ 上一主題|下一主題