用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 讀 enopi maths 好, or 公文數好 ?
樓主: 叮噹2000
go

讀 enopi maths 好, or 公文數好 ? [複製鏈接]

我小朋友三歲半開始上﹐一開始就學+數了

原帖由 tabolau 於 10-11-25 17:00 發表
想問下你地小朋友上咗幾耐(enopi)開始教+數呀?

原帖由 ohmygosh 於 10-11-25 20:30 發表
我小朋友三歲半開始上﹐一開始就學+數了

你小朋友咁快架!
我仔都係3.5yr, 而家上咗2個多月, 開始咗+ 數, 我仲諗緊會唔會太快呀?
因為公文數好似有排先教+/-數呀~

我個仔3歲左右開始上, 3、4個月之後開始學加數... 我都覺得有d快, 不過老師佢地話ok wor

Hi, can anyone give me referral for Enopi math ( Hang Hau Workshop center).  Both parties can enjoy $300 off on the second payment.  Please pm me the detail

Thanks

我小朋友學到Level 4了﹐不過都仍然係+1﹐+2﹐+3﹐好似不停重複又重複似的﹔不過我見課程是這樣﹐應該要繼續學多一個月﹐才可以開始學減數。

係呢﹐您小朋友本身喜歡數學嗎?上Enopi上得開心嗎? 之前上過公文數? 我們的小朋友年紀很相近呢﹐又是男仔﹐您的孩子還有參加什麼其它的課外活動?可否分享一下?

謝謝

原帖由 tabolau 於 10-11-26 16:04 發表

你小朋友咁快架!
我仔都係3.5yr, 而家上咗2個多月, 開始咗+ 數, 我仲諗緊會唔會太快呀?
因為公文數好似有排先教+/-數呀~

原帖由 ohmygosh 於 10-11-27 00:20 發表

我小朋友學到Level 4了﹐不過都仍然係+1﹐+2﹐+3﹐好似不停重複又重複似的﹔不過我見課程是這樣﹐應該要繼續學多一個月﹐才可以開始學減數。

係呢﹐您小朋友本身喜歡數學嗎?上Enopi上得開心嗎? 之前上過公文數? 我們的小朋友年紀很 ...

上得都幾開心下呀,而家暫時都係只有2個小朋友上堂呀。公文冇上過呀,好像好悶咁,呢到又可以學到英文,幾好。

而家有上phonics, 下月開始係家附近報drawing玩下呀!下年會去學游水同音樂。
好像好忙呀!
你小朋友呢?

我個仔除了Enopi Math﹐另外有上Yip's Music, Yamaha JMC, Hooked On Phonics, Lo Fung Art Gallery 和church choir。

原帖由 tabolau 於 10-11-27 21:49 發表

上得都幾開心下呀,而家暫時都係只有2個小朋友上堂呀。公文冇上過呀,好像好悶咁,呢到又可以學到英文,幾好。

而家有上phonics, 下月開始係家附近報drawing玩下呀!下年會去學游水同音樂。
好像好忙呀!
你小朋友呢? ...

Kumon Math 唔係都係英文咩?
原帖由 mikeb 於 10-12-2 18:05 發表
Enopi主要以英文為主,公文數以中文為主…

我建議就ENOPI好過公文,因為聽很多家長講都話小朋友唔太喜歡公文,因為太多重覆的練習,背答案多,ENOPI有CTM,有推理..思考題,而且課本也不太沉悶...
可以提高小朋友對數學的興趣

我都報左馬鞍山中心enopi讀, 希望個小朋友讀得好啦~

請問各位家長你地小朋友在哪個機構學Enopi Maths 的? 邊個地區都 mo 所謂, 因幫3 個朋友問埋, 我地分怖香港和九龍區.

我的小朋友在將軍澳新寶城地下個間

原帖由 bellabella_oh 於 11-1-24 11:05 發表
請問各位家長你地小朋友在哪個機構學Enopi Maths 的? 邊個地區都 mo 所謂, 因幫3 個朋友問埋, 我地分怖香港和九龍區.
;-)

公文係悶, 重重複複, Enopi 有趣味D , 有Critical 做, 我小朋友6歲, 兩樣都讀過, 初時我都諗“我又唔係要比賽, 上公文練習到好快又如何?”  轉左去Enopi,  最後選返定公文, 再自己去書局買Critical 練習做, 講効果, 始終公文好D, 見到條數可以好快反射到個答案, 我覚得對日後解决更深的數係一個重要基楚,

我個仔都係WOR ﹐您小朋友幾大呀?學左幾耐?

原帖由 iris0703 於 11-1-24 13:54 發表
我的小朋友在將軍澳新寶城地下個間

回復 1# ohmygosh 的帖子

差不多年半了...不過上得好慢(我覺得)...而家K3 B9 C7...上次考試又唔係好得又要補考
;-)

謝謝回覆。要考試??? 我未聽過bor。什麼時候考架???

我個仔K1, 至今學左就快四個月了﹐Basic 5, Critical 3。我都吾知叫做快定慢﹐不過我個仔好鐘意﹐所以會keep 住返﹔功課就每星期做兩本basic,一本critical。

您小朋友本身喜歡數學嗎? 有打算一直繼續上enopi 嗎?

另外﹐除了enopi﹐您小朋友有上其他課程/興趣班嗎?可否分享一下? 讓我參考一下? 謝謝

原帖由 iris0703 於 11-1-26 12:05 發表
差不多年半了...不過上得好慢(我覺得)...而家K3 B9 C7...上次考試又唔係好得又要補考 mouth:" />

當初報名時﹐個導師都好坦白問我﹐怕吾怕小朋友將來在學校裡覺得學校教的數學太淺會無興趣﹐影響學習﹔可能我小朋友仲細啦(K1)﹐我又覺得無所謂bor。上到小學﹐我可能會重新考慮。

原帖由 ha! 於 10-12-26 22:16 發表
大家有無惗過學到幾時 ?  我亞仔現在k2, 因為鍾意數學的緣故, 所以我報數學班俾佢去玩玩... 現在想, 如果學得快過學校...到小學上堂會唔會好悶 ? 是否應該cut 左去, free d 時間/資源去其他興趣班. ... 有無過來人可 ...
‹ 上一主題|下一主題