用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 讀 enopi maths 好, or 公文數好 ?
樓主: 叮噹2000
go

讀 enopi maths 好, or 公文數好 ? [複製鏈接]

加油加油! 遲d分享下 kumon math 同 enopi math 分別啊!

原帖由 yp26 於 10-10-19 11:20 發表

我仔仔讀緊公文..每日都係要做功課...日日做20 張..都OK...不過就要提佢先開始做..我林 E.NOPI 功課會小D..你仔仔 E.NOPILEVEL 幾開始..我仔11月開始 ..由LEVEL 2..開始...CRITICA 就 LEVEL 1 開始..希望可以比心機讀啦...唔好再轉.. ...

我通常每次做半本 basic, critical通常一take過做好, 加上佢地本身上堂都佢做一d, 所以唔難完成 (我地開頭唔係日日做).  加油加油加油!

原帖由 ohmygosh 於 10-10-17 00:06 發表
阿仔前日上了Enopi Math﹐第一堂﹔今個星期有兩本basic, 一本critical要做﹐開始要養成做Enopi功課的習慣。

努力﹗努力﹗

rwi 主要學英文拼音. 以下係部分佢地既資料:

Based on synthetic phonics, the program seamlessly integrates the teaching of listening, speaking, reading and writing.  It helps children aged 4 or above learn English effectively.

RWI by Oxford methodology
Build up a language foundation with 44 pure sounds
The program familiarizes children with the 44 pure sounds and teaches them the skills of sounds blending and segmenting, in order to build a solid foundation of English pronunciation.

原帖由 yp26 於 10-10-19 11:02 發表

我仔仔返左公文英2個月..可能認字較差…E+ 金都係讀緊7A咋RWI..係咩黎咖 ??

thx

原帖由 Tata1668 於 10-10-19 22:01 發表
因為之前佢都未會同我講佢想學咩, 咁有時間就試下唔同既野, 佢最鍾意就係 gym 同 dance (dance 只係剛開始), 因為都係跳來跳去 畫畫就真係唔鍾意, 分別上左2期之後, 佢就同我講佢上左啦, 唔上啦... math, ku ...

我仔返台拳都成1年啦..都ok..劃劃同綱琴都係佢自己 like..所以都ok..珠心算..還可以..暑期學左10堂..e+ 停左..下跌3月再開始...而公文 同e.nopi 都係我地想佢讀既...我唔係希望伯佢成績要好好...但希望可以幫到佢小學輕鬆dd...希望ok啦....

請問是什麼類型的DANCE?在哪裡學?我打算小朋友四五歲時開始學跳舞(芭蕾舞)。

我個仔都係對畫畫不太感興趣﹐上畫畫堂就好OK﹐做功課要填色/畫圖的我都訓練到他起碼滿足到老師/學校的要求﹐但額外(即是他自己意願/興趣的)就真係沒有了。不過就係因為0甘﹐我自己的視覺藝術也是很差的﹐我會堅持他一直上畫班。

其實暑假前﹐孩子滿三歲﹐我已想讓他上ENOPI MATH﹐不過當時0-9這些數目字﹐他還未能書寫全部﹐但暑假後期﹐他突然全部都學會了﹐所以上個月入讀k1﹐學校生活都適應了後﹐今個月便開始上ENOPI。他都很喜歡﹐也主動做功課。

原帖由 Tata1668 於 10-10-19 22:01 發表
因為之前佢都未會同我講佢想學咩, 咁有時間就試下唔同既野, 佢最鍾意就係 gym 同 dance (dance 只係剛開始), 因為都係跳來跳去 畫畫就真係唔鍾意, 分別上左2期之後, 佢就同我講佢上左啦, 唔上啦... math, ku ...

我仔依家緊 jazz, 但咁細個我估都係亂跳一通! 但佢試完一堂之後話鍾意, 咁location 又屋企附近, 時間又ok, 所以就由得佢去玩啦 (佢係北角城市花園學)

我以前都好想比我個仔去學芭蕾舞 (可能我細個想去學但又冇得學啦, hehe), 但真係見唔多男仔去學, 係 forum d 家長都係講就算有男仔, 跳一排就影都唔見, 咁我個仔又冇話好想學, 所以我就擱置左 lu.

原帖由 ohmygosh 於 10-10-20 14:16 發表
請問是什麼類型的DANCE?在哪裡學?我打算小朋友四五歲時開始學跳舞(芭蕾舞)。

我個仔都係對畫畫不太感興趣﹐上畫畫堂就好OK﹐做功課要填色/畫圖的我都訓練到他起碼滿足到老師/學校的要求﹐但額外(即是他自己意願/興趣的)就 ...

請間坑口個centre好嗎? 我問過佢哋一班有成8個唔同級數嘅小朋友一齊喺個課室上堂, 中國人用英文教! 我個仔仲未識寫字, 唔知係時候讀未! 仲諗緊返公文定enopi, 其實我prefer enopi, 但返公文就唔洗搭車而enopi要囉!

原帖由 ohmygosh 於 10-10-19 11:00 發表
我小朋友三歲半﹐剛剛開始了enopi math

我係等到個仔最近完全懂得寫0-9才讓他開始Enopi﹐他現時三歲半。星期五4pm的班﹐一共5個小朋友﹐老師上課用全英語教我的小朋友。

我個人也是prefer Enopi。而坑口個centre就在我們樓下﹐很方便。

原帖由 coco209 於 10-10-20 19:52 發表
請間坑口個centre好嗎? 我問過佢哋一班有成8個唔同級數嘅小朋友一齊喺個課室上堂, 中國人用英文教! 我個仔仲未識寫字, 唔知係時候讀未! 仲諗緊返公文定enopi, 其實我prefer enopi, 但返公文就唔洗搭車而enopi要囉!
...

係, 起碼唔駛做exercise學寫1-9!
聽聞kumon開頭好多時都係寫數字, 同學個mama話, 所以佢個仔d數字都寫得唔錯ga

原帖由 ohmygosh 於 10-10-21 00:38 發表
我係等到個仔最近完全懂得寫0-9才讓他開始Enopi﹐他現時三歲半。星期五4pm的班﹐一共5個小朋友﹐老師上課用全英語教我的小朋友。

我個人也是prefer Enopi。而坑口個centre就在我們樓下﹐很方便。

...

原帖由 Tata1668 於 10-10-21 22:44 發表
係, 起碼唔駛做exercise學寫1-9!
聽聞kumon開頭好多時都係寫數字, 同學個mama話, 所以佢個仔d數字都寫得唔錯ga

我終於都報左 E.NOPI ..11月開始..希望OK

您在哪個centre上呀?

我個仔上左兩堂﹐已經很鐘意﹗

原帖由 yp26 於 10-10-25 14:47 發表

我終於都報左 E.NOPI 啦..11月開始..希望OK啦…

咁幾好啊! 好既開始係成功既一半! 你地11月係咪開始加價到 $650?

原帖由 ohmygosh 於 10-10-25 21:20 發表

我個仔上左兩堂﹐已經很鐘意﹗

原帖由 Tata1668 於 10-10-25 23:21 發表
咁幾好啊! 好既開始係成功既一半! 你地11月係咪開始加價到 $650?

其實之前都 1615咖…唔知轉唔轉好…我帶仔仔去做test再問返佢想去邊間上堂..佢話e.nopi…咁唯有試下…同埋我地數 11月開始+左 $50…如果讀得ok..都無所謂啦…e.nopi 比公文仲貴..之前我都覺得公文貴咖啦…不過我e間 centre 就如果英數一齊讀..每月都會送番2堂數…咁有好似第左小小…

我們的centre十月已開始收$650。

原帖由 Tata1668 於 10-10-25 23:21 發表

原帖由 ohmygosh 於 10-10-26 15:17 發表
我們的centre十月已開始收$650。

唔係統一(11月)先開始收咖 ?

原帖由 yp26 於 10-10-27 11:14 發表

唔係統一(11月)先開始收咖 ?

10月 加啦~~

我小朋友十月join﹐兩個月學費+enrollment fee($100)﹐$1400

原帖由 tabolau 於 10-10-27 16:38 發表

10月 加啦~~

回覆 1# ohmygosh 的文章

天平 charges 650 from Nov.

想問下你地小朋友上咗幾耐(enopi)開始教+數呀?
‹ 上一主題|下一主題