用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 讀 enopi maths 好, or 公文數好 ?
樓主: 叮噹2000
go

讀 enopi maths 好, or 公文數好 ? [複製鏈接]

您好﹐我小朋友三歲半﹐今個星期起會開始返Enopi Math﹐導師讓他從level 3 學起。

我見您提到您的小朋友已學了一段時間﹐想問一下﹐一般一個level會學幾耐?

原帖由 Tata1668 於 10-10-13 23:48 發表
我個仔3歲9個月, 佢讀左 enopi math 8個月, 由 level 1 寫數字-->數點點-->數100-->加數 (+1, +2, +3), 開始學-1, -2, -3... 去到level 5 進度好似好快, 但老師覺得ok, 咁就繼續落, 有時我地都會拖慢d做, 因為覺得冇 ...

我地通常一個星期做2本 basic, 一個level 有18本, 即約2個月完成一個level.

原帖由 ohmygosh 於 10-10-14 00:10 發表
您好﹐我小朋友三歲半﹐今個星期起會開始返Enopi Math﹐導師讓他從level 3 學起。

我見您提到您的小朋友已學了一段時間﹐想問一下﹐一般一個level會學幾耐?

...

謝謝回覆﹗我也更明白了。

原帖由 Tata1668 於 10-10-14 00:21 發表
我地通常一個星期做2本 basic, 一個level 有18本, 即約2個月完成一個level.

不用謝.  有機會大家再交流交流
level 3, 即係由 +1 開始學起, 加油加油! 我個仔學加數 (混合+1, +2, +3) 時, 夢遊左成個月咁滯, 就係個時我有打算停一停, 點知佢突然開竅

原帖由 Tata1668 於 10-10-14 00:33 發表
level 3, 即係由 +1 開始學起, 加油加油! 我個仔學加數 (混合+1, +2, +3) 時, 夢遊左成個月咁滯, 就係個時我有打算停一停, 點知佢突然開竅 ...

多謝大家回覆…我都應該11月開始比仔仔返 e.nopi 數(level 2 開始)…英就唔知好唔好一齊開始讀好..仲1516...

如果你仔仔冇返開其他eng, 你可以試下.  

我上次問enopi eng 同 rwi 分別 (因為我仔返個度2樣都有).  佢地話 rwi 比較適合一般香港小朋友, 由學拼音, 拼字, 寫短句, 到作文.  enopi eng 較適合對英文有一定基礎, 因為入面用到既詞匯較多, 如果本身對d字唔理解, 就較為困難, 適合以英文為主要語言既小朋友.

原帖由 yp26 於 10-10-14 10:08 發表

多謝大家回覆…我都應該11月開始比仔仔返 e.nopi 數(level 2 開始)…英就唔知好唔好一齊開始讀好..仲1516...

您小朋友本身很喜歡數學嗎? 除了Enopi Math﹐您還有安排其它課外活動給他嗎?可否分享一下?

原帖由 Tata1668 於 10-10-14 00:33 發表
level 3, 即係由 +1 開始學起, 加油加油! 我個仔學加數 (混合+1, +2, +3) 時, 夢遊左成個月咁滯, 就係個時我有打算停一停, 點知佢突然開竅 ...

佢阿媽我以前就好喜歡數學, 佢一般啦, 叫佢做功課都ok, 但都係要金晴火眼陪住做, 如果唔係, 你一行開, 佢個心就跟住行開

我同我個仔較鍾意 hea 既課外活動, 我個仔玩過/緊 gym, music, art, lego, dance. acadamic既方面就係今年加左 enopi math, kumon chinese 同 phonics (依家冇讀 phonics, 轉左 enopi english). weekdays 至少有2日只係返學, 唔想太勞累.

原帖由 ohmygosh 於 10-10-14 21:57 發表
您小朋友本身很喜歡數學嗎? 除了Enopi Math﹐您還有安排其它課外活動給他嗎?可否分享一下?

阿仔前日上了Enopi Math﹐第一堂﹔今個星期有兩本basic, 一本critical要做﹐開始要養成做Enopi功課的習慣。

努力﹗努力﹗

原帖由 Tata1668 於 10-10-14 23:41 發表
佢阿媽我以前就好喜歡數學, 佢一般啦, 叫佢做功課都ok, 但都係要金晴火眼陪住做, 如果唔係, 你一行開, 佢個心就跟住行開

我同我個仔較鍾意 hea 既課外活動, 我個仔玩過/緊 gym, music, art, lego, danc ...

請問大家對奧數有咩睇法??

其實小朋友幾大先適合學kumon or enopi maths/english?

我小朋友三歲半﹐剛剛開始了enopi math

原帖由 coco209 於 10-10-18 19:58 發表
其實小朋友幾大先適合學kumon or enopi maths/english?

原帖由 Tata1668 於 10-10-14 10:14 發表
如果你仔仔冇返開其他eng, 你可以試下.  

我上次問enopi eng 同 rwi 分別 (因為我仔返個度2樣都有).  佢地話 rwi 比較適合一般香港小朋友, 由學拼音, 拼字, 寫短句, 到作文.  enopi eng 較適合對英文有一定基礎, 因 ...

我仔仔返左公文英2個月..可能認字較差…E+ 金都係讀緊7A咋RWI..係咩黎咖 ??

thx

原帖由 Tata1668 於 10-10-14 23:41 發表

我同我個仔較鍾意 hea 既課外活動, 我個仔玩過/緊 gym, music, art, lego, danc ...

你仔仔都學好多野喎~我仔依家星期一學琴..星期6 就劃劃..E.NOPI (/) 台拳

原帖由 coco209 於 10-10-18 19:58 發表

我覺得3-3.5歲開始好..可以打好基礎..

原帖由 ohmygosh 於 10-10-17 00:06 發表
阿仔前日上了Enopi Math﹐第一堂﹔今個星期有兩本basic, 一本critical要做﹐開始要養成做Enopi功課的習慣。

努力﹗努力﹗

我仔仔讀緊公文..每日都係要做功課...日日做20 張..都OK...不過就要提佢先開始做..我林 E.NOPI 功課會小D..你仔仔 E.NOPILEVEL 幾開始..我仔11月開始 ..由LEVEL 2..開始...CRITICA 就 LEVEL 1 開始..希望可以比心機讀啦...唔好再轉..好哂時間...

您好﹗我仔由basic level 3.6﹐critical level 2.19 開始

原帖由 yp26 於 10-10-19 11:20 發表

我仔仔讀緊公文..每日都係要做功課...日日做20 張..都OK...不過就要提佢先開始做..我林 E.NOPI 功課會小D..你仔仔 E.NOPILEVEL 幾開始..我仔11月開始 ..由LEVEL 2..開始...CRITICA 就 LEVEL 1 開始..希望可以比心機讀啦...唔好再轉.. ...

因為之前佢都未會同我講佢想學咩, 咁有時間就試下唔同既野, 佢最鍾意就係 gym 同 dance (dance 只係剛開始), 因為都係跳來跳去 畫畫就真係唔鍾意, 分別上左2期之後, 佢就同我講佢上左啦, 唔上啦... math, kumon就係我搵比佢, 等佢有d功課就下 (因為我自己都唔係嚴個隻, 自己買exercise比佢, 大家都唔會好定時做).

我地都有比阿仔試過2堂跆拳, 不過佢又係 no no, 到依家大半年之後, 問佢都係 "no"!

原帖由 yp26 於 10-10-19 11:11 發表

你仔仔都學好多野喎~我仔依家星期一學琴..星期6 就劃劃..E.NOPI (英/數) 台拳

我個仔3歲開始 enopi math, 真係由 level 1開始, 但係佢個同學仔 差唔多4歲開始, 當然就唔駛由 level 1開始啦, 同意3歲半左右開始係好既, 又唔會落後好多. 但係吸收能力好過3歲.

‹ 上一主題|下一主題