用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 讀 enopi maths 好, or 公文數好 ?
go

讀 enopi maths 好, or 公文數好 ? [複製鏈接]

讀 enopi maths 好, or 公文數好 ?
   1    0    0    0

原帖由 叮噹2000 於 10-9-23 11:51 發表

我都好想知...

有無人可以比D意見呀 ???

原帖由 yp26 於 10-10-7 12:31 發表

有無人可以比D意見呀 ???

hehe, yp26,

你仲未決定好呀??

我打算比仔仔學下公文先呀!

等佢對數既常識個基礎打好會轉去另外d centre學野呀!

不過我仔下個月先開始, 要返2-3個月睇下岩5岩佢!

原帖由 tabolau 於 10-10-7 22:02 發表

hehe, yp26,

你仲未決定好呀??

我打算比仔仔學下公文先呀!

等佢對數既常識個基礎打好會轉去另外d centre學野呀!

不過我仔下個月先開始, 要返2-3個月睇下岩5岩佢! ...

我仔仔都返緊公文..返左2個月..仲未林點轉唔轉 e.nopi...仔小朋友幾時開始返公文 ??咩 level 開始 ??

我個女就黎4歲,學左公文4個月,最後轉左去enopi,依家學得好開心!

我最初好buy公文套理念,阿女最初都好肯返公文,但漸漸叫佢返公文就開始哭了,情況嚴重到之前果晚就開始哭,on the way去緊公文間center的時候又大哭,又愈來愈唔想做公文功課(但學校功課她好鐘意做)!於是我打返公文center搵老師問,老師話佢上堂好好,冇野ga,叫我唔好擔心,迫迫下佢就肯返!

見到個女個個星期哭得咁慘,我開始反思耍迫佢學落去有冇意思?!佢怕左公文的原因是因為功課係不斷重覆又重覆,每日都做5頁相似的數學功課,就算學識左都要不停重覆做,做到佢好悶,訓練唔到思考。日日見到同樣的功課,我係大人都悶啦,何況咁細個小朋友。而且上堂好迫,要在指定時間內做晒!

其實我個女對數字幾敏感,我唸左好耐都係想佢學數學,於是搵左enopi試堂,個理念適合我個女多d,佢返得好開心,返屋企都會主動做功課,亦enjoy學數學!

我講出黎唔係偏幫某些教育機構,而係希望家長了解左小朋友的特質、性格和喜好去選擇,公文同enopi的理念好唔同,如果令小朋友驚左數學或驚左做功課會好麻煩!我唔知係唔係我個女間center的問題,定係佢根本唔適合公文,每個小朋友的情況不同,如有得罪,請見諒!

enopi math好,英文就唔係好得

enopi math好,英文就唔係好得
其實原來最緊要是什麼老師教,我試過有老師差起上來都嚴重,後來轉左另一間enopi 就ok la

原帖由 princess_sumyin 於 10-10-10 23:44 發表
我個女就黎4歲,學左公文4個月,最後轉左去enopi,依家學得好開心!

我最初好buy公文套理念,阿女最初都好肯返公文,但漸漸叫佢返公文就開始哭了,情況嚴重到之前果晚就開始哭,on the way去緊公文間center的時候又大哭,又愈來愈 ...

老實講,,我暫時都幾BUY 公交...我仔仔返左2個月公文..暫時都OK..不過日日C做難攸..有D功課..3日都相同..真係有D悶..好似上星期6 ..拎左2星期功課...有3日功課都一樣..好似唔知點咁...同埋上堂真係好多人..30MON 就要做哂所有野...好準時放學....係朋友介紹下..先知E.NOPI ..所以去睇..其他我都好LIKE  佢地 數..一來用英文教...二黎..仲有推理..思考題..唔似得公交咁..我仔仔讀緊 6A..可能仲好簡單..所以好快做哂...完全唔洗林..10張紙 5MIN 就做野...英文就認生字...都OK...所以真係心大心細...E.NOPI 英要 800/1個月都幾貴..數就11月加 到 $ 650 ..你地係咪2樣一齊讀咖 ??MISS 話2科一齊讀 會送多2堂數...其實應唔應該一次過讀哂英數呢 ?>????

我孩子剛三歲半﹐我為他選擇了Enopi Math﹔喜歡它的理念﹐英語教材和教學﹐和critical thinking方面的東西。

我個仔都係讀 Enopi Math, 佢最鍾意都係 critical thinking 既功課, 次次唔駛 15 mins 就做完成本.  佢都有讀 kumon 中文, 我 like kumon 中文因為係用普通話教.  講真, 佢d功課重覆又重覆, 有時都幾悶. enopi功課就唔係反覆做同一本exercise, 但係例如教加數, 就會有10本8本 exercise, 模式大致相同, 程度就慢慢加上去, 感覺冇得"背"答案。

其實enopi定kumon, 我覺得都係睇小朋友受唔受得呢種咁刻板既方式. 如果小朋友好勝心強, 自發性高, 相信 kumon 係一個幾好既學習途徑.

enopi english就唔知好唔好, 因為我個仔都係剛剛開始, 我連教材都未收到 (因為係冇homework).

原帖由 ohmygosh 於 10-10-11 15:16 發表
我孩子剛三歲半﹐我為他選擇了Enopi Math﹔喜歡它的理念﹐英語教材和教學﹐和critical thinking方面的東西。

原帖由 Tata1668 於 10-10-11 22:08 發表
我個仔都係讀 Enopi Math, 佢最鍾意都係 critical thinking 既功課, 次次唔駛 15 mins 就做完成本.  佢都有讀 kumon 中文, 我 like kumon 中文因為係用普通話教.  講真, 佢d功課重覆又重覆, 有時都幾悶. enopi功課就 ...

請問你仔仔絃大啦..讀左 E.NOPI 數幾耐..邊個 LEVEL 啦..我仔仔下個月開始應該會轉去E.NOPI..佢讀緊公文..英數…數都好D..做得好快..可能仲係好淺..都係數下點點…寫-150..已經讀左2個月…英就聽CD..讀+圈生字+認下生字..進度一般..有時叫佢讀多幾次都唔係好想咁…頭一個月仲話唔公文英TIM~~數就讀..好似我地迫佢咁..所以我想搵下其他..先知道E.NOPI..數幾好..英就真係唔知好唔好…係你岩岩先開始有英咖 ??

原帖由 yp26 於 10-10-8 15:43 發表

我仔仔都返緊公文..返左2個月..仲未林點轉唔轉 e.nopi...仔小朋友幾時開始返公文 ??咩 level 開始 ??

做咗個test啦, 老師話可以做4a 開始, 會係11月開始返呀!

原帖由 yp26 於 10-10-8 15:43 發表

做咗個test 呀, 會由4a開始做起, 由11月開始返啦!

原帖由 tabolau 於 10-10-12 14:54 發表

做咗個test啦, 老師話可以做4a 開始, 會係11月開始返呀!

請問你仔仔幾歲啦..可以4A開始..我仔今個月先6A..

其實由咩level開始讀公文真係好睇間center點評估小朋友,我個女去評估的時候6A的野已經識晒,但老師一定要佢由7A開始做,話打好個底wor!但我知道唔係間間center係咁囉!

原帖由 yp26 於 10-10-12 15:08 發表

請問你仔仔幾歲啦..可以4A開始..我仔今個月先6A咋..

我仔3.5歲呀!

佢識數&寫1-100, 不過都太熟, d線都ok.

原帖由 tabolau 於 10-10-12 21:45 發表

我仔3.5歲呀!

佢識數&寫1-100, 不過都太熟, d線都ok.

3.5 歲已經可以 讀4a 啦…咁快..我仔仔9月開始讀都4歲4個月 由7a開始..依家6a..我就覺得太淺,唔洗林..5min 做野..下個月會轉centre 叫新個間 centre 玥test..係咪真係要由6a開始..因為都好簡單..我仔仔都識1-100..不過可能有d都唔太熟..我林根本都唔洗7a開始..你係邊個centre 讀 ??

原帖由 princess_sumyin 於 10-10-12 15:23 發表
其實由咩level開始讀公文真係好睇間center點評估小朋友,我個女去評估的時候6A的野已經識晒,但老師一定要佢由7A開始做,話打好個底wor!但我知道唔係間間center係咁囉! ...

我仔都係識..不過都要7A開始讀..所以每日D 功課做得好快都唔洗點林

原帖由 yp26 於 10-10-13 09:56 發表

3.5 歲已經可以 讀4a 啦…咁快..我仔仔9月開始讀都4歲4個月 由7a開始..依家6a..我就覺得太淺,唔洗林..5min 做野..下個月會轉centre 叫新個間 centre 玥test..係咪真係要由6a開始..因為都好簡單..我仔仔都識1-100.. ...

我係香港仔呀~不過都未上!

見大家講e.nopi好似幾好又走咗去果間野問, 初初又係要做test啦,  呢間會用英文教小朋友點讀nos 好似幾好, 又可train下d英文喎! 我初初覺得佢未必明, 不過做完test又話ok喎!(hehe 間間都用呢d野來sale下媽咪,等佢開心下姐<--個人認為姐)

攪到我又1516呀~~

我個仔3歲9個月, 佢讀左 enopi math 8個月, 由 level 1 寫數字-->數點點-->數100-->加數 (+1, +2, +3), 開始學-1, -2, -3... 去到level 5 進度好似好快, 但老師覺得ok, 咁就繼續落, 有時我地都會拖慢d做, 因為覺得冇需要太快, 只不過係想佢有d regualr homework 做下.  有個同學仔讀 kumon 數, 讀左半年, 都仲係數點點, 佢媽媽話個小朋友做到好悶.

enopi math仲有一部份我個仔最鍾意. 就係critrical thinking入面既故事, 雖然係短短2版, 但係佢將本exercise所學既內容轉做故事, 小朋友容易明好多

我個仔之前係其他細center讀 phonics, 後來我覺得enopi english 可以學多其他areas (other than just phonics), 所以轉左去 enopi english. 好唔好, 一切都係試學中.

原帖由 yp26 於 10-10-12 09:54 發表

請問你仔仔絃大啦..讀左 E.NOPI 數幾耐..邊個 LEVEL 啦..我仔仔下個月開始應該會轉去E.NOPI..佢讀緊公文..英數…數都好D..做得好快..可能仲係好淺..都係數下點點…寫-150..已經讀左2個月…英就聽CD..讀+圈生字+認 ...
‹ 上一主題|下一主題