用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 返私人S位好定返N1再加TRAINING好?
go

返私人S位好定返N1再加TRAINING好? [複製鏈接]

呀女2歲2個月,剛評為自閉症,醫生叫佢排S位,不過等1年就當然想train左先,而家都心大心細2個方法邊個好:
1. 剛開始N1,繼續返,再做言語治療,仲想加多1項TRAINING,但唔知做咩好
好處:返N1可模仿正常小朋友的學習,但驚個人training唔夠密集
2. 停返N1,返私人S位
好處:夠密集,但對住既都係A仔,我試過同佢返協康d playgroup,大部份都係A仔,其實都係冇咩互動,學唔到同人相處
呀女主要係未識講野,得幾個單字,而又唔係成日講;同埋坐唔定,與同齡互動唔多,但都會同人玩;冇咩固執行為。
好迷茫,請大家俾d意見
   0    0    1    1

我的小朋友,在2歲的時候其實不太懂得模仿其他小朋友,是在特別訓練後才學會;說到互動方面,連正常嗰個係2歲時都未識,何況係有問題嗰個﹗

我之前同個仔返協康小組,都有你的疑問,同其他A仔一齊可以學到咩呢﹖之後發現不是小朋友學習其他小朋友,而是家長帶領小朋友,家長學習導師的技巧,回家同小朋友練習,因為之前真係覺得無從入手。

個人訓練一樣有密集的,不過費用會很高。而返N1是否可行要睇小朋友的情況、學校的配合等等,因為有小朋友會被幼稚園要求退學,亦有幼稚園教師特別關顧有特殊需要的小朋友;反觀私人S位的導師對A仔會比較有經驗。

其實讀乜野位都好, 都要做好多家居訓練, 家長都要有心理準備
正如有個媽咪講咁, 搵唔搵到一間好嘅S位, 就要睇你的運氣, TOUCH WOOD 我亞仔的S位就好好, 舊年第一年讀, 佢見亞仔言語都OK, 就再加 FLOOR TIME 的堂比佢上, 另加RDI小組比佢, 今年再加RDI一對一堂, 如果呢D堂係出面私人上, 又要幾千元, 不過, 不是每個小朋友都有得上, 係要睇下小朋友能力而定, 我之前都唔知學校有咁多訓練比佢, 所以佢讀左一年就進步左好多
所以, 小朋友讀乜野位都好, 都係睇下你搵唔搵到一間好學校 & 好老師, 媽咪勤唔勤力做訓練, 小朋友先會有進步

回覆 1# pocoyo123 的文章

很高興現在的S位有RDI. 當初放棄了S位部分原因亦係因為我選的協康只有TEACCH, 沒有RDI 及社交訓練.

RDI 係一個贏家策略, 係我接觸的方法最有效的, 有楫杆作用, 可修補自閉症核心問題.

pocoyo123 : 請問你係讀邊間S位?

kelvin_hmlau : RDI 是什麼來的?

我都想知RDI係咩?
PIPI331好詳盡的資料,咁你係咪都係返N1及其他TRAINING?有咩TRAINING好?
其實1歲9個月健康院refer呀女去CAC評估懷疑佢係A仔時,我已搵了一個做開早期訓練的社工做家居訓練,唔知佢算唔算幼兒導師?但10堂完左,我又覺得佢既課程同『努力試』差唔多,而個trainer都覺得佢自閉指數唔高(因為眼神接觸幾好同唔太固執),但口肌問題大d(因為到而家都成日流口水及唔識用飲管啜野飲,只係狂咬支管),所以而家keep住用自己編的課程日日自己同佢做家居訓練,再來就是計劃搵ST。想問私人S位邊間好?係咪可以要求參觀?

RDI – 基本上唔係 therapy, 係 parenting / training / remediation. 要父母學做好師傅, 小孩學做稱職的徒弟.

亦給予小孩一個機會, 用特別技巧, 重新學會正常兒年幼時學懂的溝通社交. (e.g. referencing, emotional sharing, coordinating action, etc.)

因為理論複雜, 現在只舉幾個例子, 希望大家明白分別之處:
1. 將個紅色波放在藍色籃子 (幼兒訓練) vs 我地係同一隊, 合作入籃得分 (RDI)
2. 首先…然後…最後… (言語訓練) vs 你做出嬲的表情, 小孩會主動看到眉頭眼額, 作出調整 (RDI)

舉出例子不是想說明其他訓練係無用, 只是大家 address 唔同地方 (Static Intelligence vs Dynamic Intelligence).

點解有楫杆? Therapist 每週一次 vs 父母每日生活訓練.

在哪裡or website可以搵到多d RDI既資料&TRAINING重點?

原帖由 小肥mama 於 10-9-24 14:17 發表
在哪裡or website可以搵到多d RDI既資料&TRAINING重點?

看看協康會的website.
http://www.heephong.org/webprod/cht/publication/training_strategies/267

可以download RDI 資料.

協康會..................
原帖由 Yvonne_ng 於 10-9-24 00:03 發表
pocoyo123 : 請問你係讀邊間S位?

經過老公問過不同社工建議,而家既選擇係返朗研社2對4小組+ST個人訓練,繼續返住N1先,其實3樣野加埋既學費已經等於私人S位,但平衝到密集式訓練&同正常小朋友相處囉,有冇人試過朗研社?好唔好?

回覆 14# 小肥mama 的文章

點組合好睇小朋友情況嚴唔嚴重..每個小朋友嘅case都唔同 我囝歲半時返過朗研社半年(姑娘好有愛心,不過陪住上小朋友會依賴),之後轉咗去樂天密集式約半年(呢個時期嘅進步好大)至上年8月,跟住出咗去讀普通N班,而家三歲半同校K1.一直都有keep住私人OT, ST同小組

佢由開頭返N1唔識講嘢,成日打同學,到而家識搭咀,又同同學玩,進步好大,但我覺得佢嘅進步唔係單一嘅因素,而係 a combination of 好多嘢,如佢大個咗啦,學校老師好幫佢啦,父母家姐幫佢啦,私人training啦

回覆 15# kalam611 的文章

好認同,個個小朋友都系唔一樣,而且,一定唔會係靠一個factor就幫到小朋友

我都上左2個月朗研社,之後開始唔同既pt/ot/st訓練,小朋友而家返N班,都系觀察期,表現so far so good,私人 training 都會keep住,但可以肯定如果之前沒有training,相信返nursery都未必跟到

如果你未有返開小組,朗研社都可以一試,不過唔洗返太耐,因為係親子小組,我之後比小朋友自己跟姑娘返,試下佢表現,你會睇到更多小朋友的情況

加油!

回覆 16# nokia6300 的文章

妳小朋友而家幾大? 返N班情況點呀? 同同學相處得好嗎? 而家係邊度上private training? 我囝間幼稚園係全日制,所以只能星期六上training..e位唔知要排到幾時 ..大家繼續努力呀

其實好多人覺得呀女情況唔嚴重,仲大部份都係社工,因為佢有幾好既eye-contact同埋冇咩固執行為,會同人玩,不過多數只係捉迷藏,幾鍾意笑,係唔講野同接收口令麻麻囉,而家2歲2個月,返左1個月N1,呢幾日開始唔喊喇。
不過cac個醫生好似覺得佢好差咁,要佢掛s位,不過坦白講我唔知係主觀地討厭個醫生定係佢有責任評估到最差,其實我覺得佢幾無禮同埋唔顧家長感受。最初佢o係大堂『莊』我同個女玩,佢見我發現佢時居然係藐咀!!當亞女入房時大喊(因為剛讀n1都未慣,好怕入課室,又病左成個星期冇返學,一入房就『課室恐懼症』),佢唔俾我用任何野安撫佢,呀女又肯喊住做喎,佢話佢肯做就唔駛『tum』佢,15分鐘都唔夠,就填呀女認知慢左4-6個月,都ok,但語言及聽解能力少於1歲半,跟住備註就寫住『自閉症』喇。
我同老公一直諗住呀女多數係發展遲緩(其實個home-based trainer都係認為就算係但自閉指數唔高),最多都係自閉傾向,冇諗過寫『自閉症』咁重手。我問:我見網上自閉症都會寫有唔同程度,咁呀女屬於輕度、中度定嚴重?佢答:自閉症就係自閉症架啦,冇話咩程度架喇,我都見過有d細路一d唔似架,但大左都實有野影響佢社交架啦。我問例如呢?佢答:人地講笑佢當真囉。我再問:呢個小朋友會唔會係亞氏保加?佢知我係社工,答下?2013年既DSM V已經無亞氏保加囉喎媽媽!語氣相當串,潛台詞係『你唔係唔知o下嘛』
我真係唔知信唔信呢個醫生既評估好,但咁搞一搞我同老公即刻亂晒,你地去CAC有冇好似我咁?
而家呀女o岩岩適應N1,我怕再轉環境佢會辛苦,所以試住朗研社先,我都諗試2個月再睇下點,而ST,耀能九龍中心剛覆我9號有位,有冇人試過耀能好唔好呢?

我囝囝響第二次CAC評估時,醫生響無足夠理據下,都話『覺得』囝囝係自閉症,無証據&睇唔出係因為囝囝叻,可以做到自己唔係....而給我copy的那份評估文件(黃色紙)也沒有寫任何自閉字眼...只寫較被動、專注力弱等字眼...
我當然好困惑&嬲...不過孩子情況怎樣,相信無人清楚得過自己父母...
樓主,你囡囡情況怎樣,相信你十分清楚...評估中有多少實與虛,你也應心中有數...除非你喜歡自欺或接受不了事實,否則,你既決定,一定是對孩子最有利的!
不過,據我經驗,如果孩子還年幼,不妨用“重藥”(私人S位),因為日後變數機會大(3歲是一個關),當買個保險,依家做多一點,以後日子可能會好過一點...而且私人S位可以隨時退出,當你發現囡囡超班了(父母一定看得出的),便轉回主流吧(不讀N1也不算怎樣嘛)!

我囝囝的路也是這樣行出來的...希望大家孩子都可以像他一樣幸運!

加油!

原帖由 小肥mama 於 10-10-1 03:23 發表
其實好多人覺得呀女情況唔嚴重,仲大部份都係社工,因為佢有幾好既eye-contact同埋冇咩固執行為,會同人玩,不過多數只係捉迷藏,幾鍾意笑,係唔講野同接收口令麻麻囉,而家2歲2個月,返左1個月N1,呢幾日開始唔喊喇。
不過cac個醫 ...

回覆 18# 小肥mama 的文章

好認同someoneelse講...做父母一定最清楚仔女有無事...其他人對妳囡囡時間少,而妳就對足兩年多,佢嘅情況妳應該心中有數. 其實佢嘅狀況係咪叫做"自閉"真係唔係咁重要,反正自閉個range好闊,求其揩到d都可以歸類自閉. 最重要係就住佢邊樣弱就訓練邊樣...若果係普通N1學唔到嘢就唔好浪費小朋友嘅黃金學習時間,要爭取時間追呀
‹ 上一主題|下一主題