用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 漢華中學(小西灣 )家長交流區
樓主: accountone
go

漢華中學(小西灣 )家長交流區 [複製鏈接]

謝謝Wingfan2003 的回應,我本人也是支持國教的,只是希望多一點了解學校的課程。

回復 dericklau 的帖子

請問你仔仔是中一, 或是小一?
中學的科目有:Eng, Chinese (In Puntonghua), Maths, Liberal Studies, History, Chinese History, Georgory, Science, computer studies, music, visual arts, PE.  
希望有其他漢華家長可給予對學校之感覺或意見. 因我也是新丁, 沒有對學校太了解.

My son is admitted to 2014, P1

回復 wingyfan2003 的帖子

不好意思, 因近日太忙, 所以很久沒有看教育王國.  
家長日我也有出席,  我仔仔對學校又喜歡又恨, 因為科目大部份是英文, 他十分吃力, 因小學全是中文,  他今次中測所在英交科目都不合格.  我十分擔心, 所以每天都忙於幫他溫習.  希望盡快追到,

明日他們在黃埔軍校畢業, 你會去嗎?  到時可以見面,

回復 嘉倫 的帖子

我仔仔測驗三科不合格,平時中,英黙書都不合格,我只提他讀書及做功課,覺得他應該對自已負責,所以沒有幫他溫習,他亦沒有補習,因他不想被人控制,我當然非常擔心,但又沒辨法,現希望他能早點明白學業是很重要呢!
你揾到補習社?昨天我們一家人也到軍校。

回復 wingyfan2003 的帖子

我已搵了另一間補習社, 在天悅廣場,  未知好唔好, 因為11月才開始,  希望可以幫他快d 追到成績.  

請問各位有冇補習老師介紹?呀仔成績欠佳想搵個補習老師幫吓手,佢而家讀梗F2,唔想佢留班呀!麻煩大家幫幫忙提供一下資料,感激!

回覆 werewolf_wah 的帖子

我個仔今年都是中二, 成績都不太好, 原本搵了一個上門補習, 最後佢點都話唔補, 冇計.  唯有等佢自己發奮, 而家進入青春期, 唔係你想管就管到的!  你個仔讀中二邊一班?

我的女兒也是band two學生,今年選中學,唯英語成績不錯,希望讀英文班,想請教一下,若果讀書成績不太理想,老師和學校有沒有給他們額外的幫助,學生整體的操行好嗎,學校有沒有替小朋友發掘其他多元智能,讓他們發揮。
就算學業成績暫時不大理想,你們的小朋友仍然喜歡上課嗎

回覆 kate_je 的帖子

以往多不多留級?學校曾否要學生退學如果成績不理想?仔仔上學期已有一科中史不合格。

回覆:wingyfan2003 的帖子

我小朋友派左漢華,請問他們暑假需要上課嗎?雜費多少?

小兒今年會入漢華讀F.1,我不相信他會被洗腦,我亦不相信學校會洗他腦。我希望將來可與大家分享我們的所見所聞。謝謝。

Becky.. 發表於 14-7-9 14:07
我小朋友派左漢華,請問他們暑假需要上課嗎?雜費多少?
Congratulations! Do you and your kid like 漢華?
Misc fee $1,5xx for one year last year, don't know how much this year.  F1 students need to attend bridging class in the summer, but not F2 students.

papaeric 發表於 14-7-10 19:28
小兒今年會入漢華讀F.1,我不相信他會被洗腦,我亦不相信學校會洗他腦。我希望將來可與大家分享我們的所見 ...
Welcome abroad!  Your son is admitted to Hon Wah thru the Central Allocation or the 1st round? Do you mind sharing your comments about this school and why did you choice this school for your son?

引用:小兒今年會入漢華讀F.1,我不相信他會被洗

原帖由 papaeric 於 14-07-10 發表
小兒今年會入漢華讀F.1,我不相信他會被洗腦,我亦不相信學校會洗他腦。我希望將來可與大家分享我們的所見 ...
認同你的説法!唔知會唔會做同班同學呢?

回覆:Becky.. 的帖子

暑期作業冇貨!你們買唔買到呀?

好開心又有新成員加入
開學後好快要統測啦! 大家一齊加油呀!

統測時間表已出啦!  11月3日至7日

12月5至6日係學校開放日, 你們會去嗎?

回覆 jj825fung 的帖子

因有事,不能去。
‹ 上一主題|下一主題