用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

回復 3# cameo 的帖子

我女啱啱相反, 佢小學生涯係非常之近FREE, 我反而有啲驚上中學佢適應唔來...

原帖由 heihei媽 於 11-7-26 12:49 發表
我女啱啱相反, 佢小學生涯係非常之近FREE, 我反而有啲驚上中學佢適應唔來...

我女小學時期個風氣都習慣事無大小被老師鬧,所以一返左OLR就開心到變番KG生咁! 我當然想呢個氣氛keep住6年啦,,,hahaha~
你女女如果free慣都可以夠自理能力,就更加少擔心啦,而且我都唔buy過份嚴緊o既學校,最緊要校內有讀書氣氛,又唔係當兵,,,,hahaha
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-7-26 22:39 發表

我女小學時期個風氣都習慣事無大小被老師鬧,所以一返左OLR就開心到變番KG生咁! 我當然想呢個氣氛keep住6年啦,,,hahaha~
你女女如果free慣都可以夠自理能力,就更加少擔心啦,而且我都唔buy過份嚴緊o既學校,最緊要校內 ...

agree with Cameo said.. 我女小學都好緊迫的,我地都唔想咁辛苦。BTW,我女話老師話普通班係精英班喎,不過我就唔多相信!

原帖由 pigpigng 於 11-7-27 13:29 發表

agree with Cameo said.. 我女小學都好緊迫的,我地都唔想咁辛苦。BTW,我女話老師話普通班係精英班喎,不過我就唔多相信!

咁可能一班輔數,一班輔英,,,另2班唔洗輔導就當精英班卦?? 我又唔見阿女講,佢日日he he haha咁又放學
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

我又覺得無理由, 因為佢話普通話班係任你報, 但如多人就要抽....其實都無咩準則.

原帖由 pigpigng 於 11-7-27 13:29 發表

我女自理能力唔係咁好架咋, 好messy 架佢個人... 所以我驚佢唔慣, 個日俾佢係school rules, 佢話" 嘩.. 咁嚴既"

原帖由 cameo 於 11-7-26 22:39 發表

你女女如果free慣都可以夠自理能力,就更加少擔心啦,而且我都唔buy過份嚴緊o既學校,最緊要校內 ...

原帖由 heihei媽 於 11-7-27 16:29 發表
我女自理能力唔係咁好架咋, 好messy 架佢個人... 所以我驚佢唔慣, 個日俾佢係school rules, 佢話" 嘩.. 咁嚴既"

係咪入校網睇到school rules呀?? 我無叫個女上校網呀!不過我估好難嚴過佢小學啦,,,,嚴到我都覺得有D反感!
我真係有D心急想快D到家長講座!

原帖由 cameo 於 11-7-27 22:14 發表

係咪入校網睇到school rules呀?? 我無叫個女上校網呀!不過我估好難嚴過佢小學啦,,,,嚴到我都覺得有D反感!
我真係有D心急想快D到家長講座!

我睇到好似可以解除缺點的計劃喎,不過無detail睇?唔知道真定假!

原帖由 pigpigng 於 11-7-30 17:22 發表

我睇到好似可以解除缺點的計劃喎,不過無detail睇?唔知道真定假!

嗯,,,我都剛入校網睇左呀,我諗係真o既,因為有D form可以睇到,例如參與某d服務等等! 可以將功補過!
之前有人提過OLR活動多,其實可能我女唔多玩女仔活動,所以刪減左樂器,唱歌,跳舞後,就唔多選擇!我見活動收費好平呀,但名額不多!
反而唔覺有辯論學會????

原帖由 cameo 於 11-7-31 00:12 發表

嗯,,,我都剛入校網睇左呀,我諗係真o既,因為有D form可以睇到,例如參與某d服務等等! 可以將功補過!
之前有人提過OLR活動多,其實可能我女唔多玩女仔活動,所以刪減左樂器,唱歌,跳舞後,就唔多選擇!我見活動收費好平呀, ...

你在那兒見到收費同有乜話動? 我女就比較靜, 我先叫佢要選一樣動態的!

原帖由 pigpigng 於 11-7-31 20:16 發表

你在那兒見到收費同有乜話動? 我女就比較靜, 我先叫佢要選一樣動態的!

我都係喺校網入面摷到咋,,,,我今日全日入唔到校網!

唔經唔覺仲有一個月就要番學啦.  各位做晒勁課未呀?

上星期六去左書局想買書, 但係仲未出......

原帖由 heihei媽 於 11-8-3 11:43 發表
唔經唔覺仲有一個月就要番學啦.  各位做晒勁課未呀?

上星期六去左書局想買書, 但係仲未出......

當然未做晒啦,我無叫佢做呀,佢之前淨係做左少少咋~
我諗本身無貨o既書無咁快有卦?? 你電去書局問左先去啦,唔洗白行丫嘛

原帖由 pigpigng 於 11-7-31 20:16 發表

Committees--->ECA Committees--->Clubs & Teams

回復 3# heihei媽 的帖子

我女數學同科學已經KO, 英文就快完成,反而中文就未得因為佢話有點深喎! 仲有book report.....

回復 2# cameo 的帖子

搵到了,佢不知幾興奮話要join依樣同嗰樣! Thanks

原帖由 pigpigng 於 11-8-3 20:16 發表
我女數學同科學已經KO, 英文就快完成,反而中文就未得因為佢話有點深喎! 仲有book report.....

請問,,,數學有一本係P.6 to S1暑期作業,除左呢本,重有冇其他maths要做?? thx~
我女今晚會KO左中文咋,其他全部無做過!
book report未做,因為見佢好簡單,and本身阿女都會借書,等差不多時間先做都未遲!反而本中文暑期作業入面都有閱讀報告,呢個要好似短文咁寫 !
你女女想參加邊種活動呀?? 我女話想學中樂,但我只見西樂咋~

MATHS 只係得個本..

我女ko 左英文, i-science.

我想問book report, 係咪只係睇完寫書名架咋. 無真係要做report 架.

原帖由 cameo 於 11-8-3 21:51 發表

請問,,,數學有一本係P.6 to S1暑期作業,除左呢本,重有冇其他maths要做?? thx~
我女今晚會KO左中文咋,其他全部無做過!
book report未做,因為見佢好簡單,and本身阿女都會借書,等差不多時間先做都未遲!反而本中文暑期 ...

回復 6# cameo 的帖子

我打左去, 佢話英文有, 我咪諗住買左先囉, 點知去到又話無....

於是我就去左金綸買佢條校服裙啦. 金綸啲野係貴, 但係啲料真係靚啲.

原帖由 heihei媽 於 11-8-3 22:33 發表
MATHS 只係得個本..

我女ko 左英文, i-science.

我想問book report, 係咪只係睇完寫書名架咋. 無真係要做report 架.

個book report 係勁簡單,一頁紙,你將10本書填基本資料+少少comment就攪掂,主要都係睇書時間佔多,還好阿女鍾意睇書,所以呢份功課係開心功課^^
‹ 上一主題|下一主題