用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

原帖由 heihei媽 於 11-7-21 23:35 發表
我都預左佢入唔到精英....

我直頭唔想入呀,我女唔叻o架,重要唔勤力喎,,,,
若果有一班係輔數又輔英就重啱佢,,,hahahaa
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

順其自然啦, 應該係用pre s 1 的結果分...

原帖由 cameo 於 11-7-21 23:49 發表

原帖由 cameo 於 11-7-21 23:49 發表

有無精英班,入唔入到都無所謂,最緊要學校好同讀得開心。

原帖由 pigpigng 於 11-7-22 08:13 發表

有無精英班,入唔入到都無所謂,最緊要學校好同讀得開心。

其實我女係喺傳統女校讀小學,而加返適應班佢係異常咁開心,我每日都接送佢,買定小食喺校門等佢放學,佢好似細個返KG咁開心,雖然中英都有默書,QUIZ,但同時老師又會同佢地玩遊戲,呢個course真係俾好好機會佢去認識學校,因同校無同學仔一齊升OLR,我地又係轉校網過嚟,佢小學的同學仔對OLR亦唔認識,阿女開頭無講出口,但我都明白佢會有孤伶伶o既感覺!
其中2日返學途中都遇見同學仔打招呼,咁我都識趣叫阿女同朋友仔一齊行返學校,我自己行去又一城遊~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 cameo 於 11-7-22 23:48 發表

其實我女係喺傳統女校讀小學,而加返適應班佢係異常咁開心,我每日都接送佢,買定小食喺校門等佢放學,佢好似細個返KG咁開心,雖然中英都有默書,QUIZ,但同時老師又會同佢地玩遊戲,呢個course真係俾好好機會佢去認識學校, ...

我女就好d, 因為有十個八個同校的同學一齊考到, 不過佢都識左別校的小朋友, 咁都幾好呀!我都同意上呢個course一來可以實習吓環境, 還可以識下新朋友!

我係叩門入, 更加無朋友.. 亞女又無番呢個bridging course.....開學佢肯定好悶呀

原帖由 heihei媽 於 11-7-24 20:25 發表
我係叩門入, 更加無朋友.. 亞女又無番呢個bridging course.....開學佢肯定好悶呀

唔會的,小朋友好快會識到架啦!

原帖由 heihei媽 於 11-7-24 20:25 發表

8月有2日返去,月尾再有迎新日呀,,,,

原帖由 pigpigng 於 11-7-24 12:34 發表

我女就好d, 因為有十個八個同校的同學一齊考到, 不過佢都識左別校的小朋友, 咁都幾好呀!我都同意上呢個course一來可以實習吓環境, 還可以識下新朋友! ...

其實考pre S1當日都見有部份小學生係一堆堆/家長一堆堆,我淨係認到SFA及聖紀文校服,不過我估重有德雅呢3間都多學生升上OLR啊,,,,

我想請問呢,.我未有特別留意,假期10本書有冇指定呀??? thanks

原帖由 cameo 於 11-7-24 21:48 發表
我想請問呢,.我未有特別留意,假期10本書有冇指定呀??? thanks

5 for English, 5 for Chinese...

係咪仲會有聖方濟愛德

原帖由 cameo 於 11-7-24 21:47 發表

其實考pre S1當日都見有部份小學生係一堆堆/家長一堆堆,我淨係認到SFA及聖紀文校服,不過我估重有德雅呢3間都多學生升上OLR啊,,,,

回復 3# cameo 的帖子

無指定, 最少中文5本, 英文5本.

點解呢個topic 咁小人既.... 係咪呢間學校太低調

原帖由 heihei媽 於 11-7-24 22:07 發表
無指定, 最少中文5本, 英文5本.

reading report 背面有只明5 for English, 5 for Chinese 喎!

thanks !咁返多2日適應班就好得閒嘞,到時睇10本書又好易! 只可惜我未有時間去書展,多數都會去圖書館^^

我都覺OLR好少人傾呀,其實早期選校時,我有留意SSP網只有HTC有固定家長CHAT咋,我想搵OLR舊文都難呀,,,加上BK又定期洗走晒D升中資料,,,好嘥料~~

醒目開學勳章

OLR 真係低調D~

其實中學生活真係冇乜野講, 由小學過渡中學, 小朋友變得獨立左~

記得上年迎新會講座, 校長叮囑我們勿做〝直升機家長〞, 我這個緊張大師亦要懂得放鬆, 我跟女兒說, 學校只是一個平台, 你自己只要做好本分, 在校要尊敬師長和遵守紀律, 不要給我添麻煩; 讀書成績只須向自己交待負責, 我的要求很低, 求其成績表見到名次(全級計)就行了; 學習上遇到問題要出聲, 和我們一同相量解決.....

經過了一年時間, 當中會有不善之處, 但我自己都OK收貨, 女兒安排預習/做功課/溫習時間管理, 全部自己處理好, 我真係無煩過~

小朋友會長大, 實在無須擔心, 她們會很快適應中一生活和認識新同學~

原帖由 Charitymami 於 11-7-25 16:18 發表
OLR 真係低調D~

其實中學生活真係冇乜野講, 由小學過渡中學, 小朋友變得獨立左~

記得上年迎新會講座, 校長叮囑我們勿做〝直升機家長〞, 我這個緊張大師亦要懂得放鬆, 我跟女兒說, 學校只是一個平台, 你自己只要做好 ...

Charitymami thx同我地新生家長分享^^
其實小女間小學都好嚴,我都唔知係咪適應班會氣氛刻意輕鬆??? 小女而家心情同學習態度都比小學時輕鬆同上心左! 因以往我一直聽聞OLR係谷? 反而而家係小女6年小學未試過咁"開心上學"
請問你話要求有全級名次係咪意思要全科合格?? 難逹指標嗎??
thanks^^

原帖由 Charitymami 於 11-7-25 16:18 發表
OLR 真係低調D~

記得上年迎新會講座, 校長叮囑我們勿做〝直升機家長〞, 我這個緊張大師亦要懂得放鬆, 我跟女兒說, 學校只是一個平台, 你自己只要做好 ...

我都係一個緊張大師,自己都要學吓放下,希望佢可以獨立點,自己可以做到time management就好了!

請問幾多名內先有名次呢

OLR 真係低調D~

‹ 上一主題|下一主題