用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

你地係咪等分晒社先去買校服呀?

原帖由 heihei媽 於 11-7-20 23:20 發表
你地係咪等分晒社先去買校服呀?

因為返適應班要著校服,所以校裙一早買左嘞,,,,
但PE衫及外套要8月分社先有得賣呀,,,
我呢排日日接送阿女,佢上適應班時我就周圍行等佢,見親D學生都好乖喎^^,我又無帶住女女喺身邊,佢地根本唔知我係家長,我多數一見OLR校服都特別留意!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

咁就好啦, 係呢知唔知有無locker, 係咪每人一個

原帖由 cameo 於 11-7-21 00:05 發表

因為返適應班要著校服,所以校裙一早買左嘞,,,,
但PE衫及外套要8月分社先有得賣呀,,,
我呢排日日接送阿女,佢上適應班時我就周圍行等佢,見親D學生都好乖喎^^,我又無帶住女女喺身邊,佢地根本唔知我係家長,我多數一見OL ...

回復 2# cameo 的帖子

我個女都係,等8月先買!我就無跟佢返學,不過以前都有去過以間學校活動,覺得d學生好乖同活潑!

我估無locker卦??一人一個咪好多??
阿女尋日問老師,因好多學校唔準帶mobile返學(我覺得好唔方便,特別間中要留校活動時,個女放學咪無電話用??) ,若阿囡無意識左的話,老師話每日俾班長收起晒D mobile入晒同一locker先!
不過阿女無問清楚,帶mobile洗唔洗個別寫信俾學校,我知有學校完全唔準帶,今日有事今日書面通知,寫左信都唔可以日日帶!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

呢個我知, 學校係俾帶, 但一定要家長寫信俾學校.  同埋係學校一定要熄電話, 否則會被收去電話要家長去取回

原帖由 cameo 於 11-7-21 10:26 發表
我估無locker卦??一人一個咪好多??
阿女尋日問老師,因好多學校唔準帶mobile返學(我覺得好唔方便,特別間中要留校活動時,個女放學咪無電話用??) ,若阿囡無意識左的話,老師話每日俾班長收起晒D mobile入晒同一locker先! ...

原帖由 heihei媽 於 11-7-21 10:48 發表
呢個我知, 學校係俾帶, 但一定要家長寫信俾學校.  同埋係學校一定要熄電話, 否則會被收去電話要家長去取回

thx~咁我估大部份都會寫信帶電話咯,,,我只擔心阿囡慣性只set靜音,到時又忘記熄電話..
如果家長會早D就好,可以早D了解多D

係, 我都想家長會早啲開. 可以問多啲野.

另外, 我覺得佢地係需要帶電話架, 好似我咁兩公婆要番工, 得佢一個放學, 我都想知佢有無危險架嗎.

原帖由 heihei媽 於 11-7-21 11:46 發表
係, 我都想家長會早啲開. 可以問多啲野.

另外, 我覺得佢地係需要帶電話架, 好似我咁兩公婆要番工, 得佢一個放學, 我都想知佢有無危險架嗎.

我都要叫佢帶電話因為一個人放學,不過有小學同學仔一齊走都好d

嗯,,,我都唔明點解多左中學唔俾帶電話就真!! 佢地耐不耐就留校,學校亦無可能小小事出通告,咁做家長只係想個女離開學校時報個平安都好丫,,,,奇怪!
pigpigng,你女女都返緊適應班,係咪都覺得好輕鬆好開心??阿女每日英文都有少量dict+quiz,佢又毫無怨言,之前我有聽聞OLR都谷都多功課,,,係咪適應班only俾佢地開心吓咋,,,,

bridging class 都要dictation???

原帖由 cameo 於 11-7-21 18:13 發表
嗯,,,我都唔明點解多左中學唔俾帶電話就真!! 佢地耐不耐就留校,學校亦無可能小小事出通告,咁做家長只係想個女離開學校時報個平安都好丫,,,,奇怪!
pigpigng,你女女都返緊適應班,係咪都覺得好輕鬆好開心??阿女每日英文 ...

原來中一有1 elite class, 1 normal class and 2 remedial class

原帖由 heihei媽 於 11-7-21 19:32 發表
原來中一有1 elite class, 1 normal class and 2 remedial class

我註冊時個大姐姐話一班補英,一班補數,一班普通話班,一班正常班喎!唔知正常班係未精英班呢?

回復 4# cameo 的帖子

數學都有quiz,不過我女話英文ok,數學因為是英文,所以要translat左先識做!overall, it is fun!

希望開學後唔好咁多功課就好了!

原帖由 pigpigng 於 11-7-21 21:18 發表

我註冊時個大姐姐話一班補英,一班補數,一班普通話班,一班正常班喎!唔知正常班係未精英班呢?

正常去計,應該"感覺上"係精英班卦???
不過我之前去過上智聽talk,佢地就意思"正常班"唔算精英班,因為當輔數班個同學可能只係數學略差,但其他科好高分都得!  大概只係針對某科成績,而唔係針到總成績,,,
我註冊時簽左唔參加普教中嘞,因為阿女無興趣!

原帖由 pigpigng 於 11-7-21 21:24 發表
數學都有quiz,不過我女話英文ok,數學因為是英文,所以要translat左先識做!overall, it is fun!

希望開學後唔好咁多功課就好了!

若果我個女完全受我控制,我都會報英及數,不過我怕佢反感,所以俾佢先揀左鍾意o既中文科,另揀多科!
佢上英文都好輕鬆,本身呢科佢都馬馬地,我估現階段係氣氛輕鬆,因為我女遲到都無人鬧佢,佢都話試過有同學又係遲到,老師只係問吓原因,唔會鬧人!
hei hei媽,
我地冇硬性規定要上適應班,咁我估開學初期都會當適應期咁對佢地啦,功課多唔多就真係讀落先知咯,我都唔想太多功課呀,,,日做夜做呢種模式對我女又唔太work,得個累字=.=

我女由小學己經係普通話教中文, 所以佢話要選番普通話class, 所以我地報左

原帖由 cameo 於 11-7-21 22:09 發表

若果我個女完全受我控制,我都會報英及數,不過我怕佢反感,所以俾佢先揀左鍾意o既中文科,另揀多科!
佢上英文都好輕鬆,本身呢科佢都馬馬地,我估現階段係氣氛輕鬆,因為我女遲到都無人鬧佢,佢都話試過有同學又係遲到,老 ...

如果佢能分成5 組咁上就好啦, 我見有啲學校係elite class  (overall 都好勁), 跟住係english elite, chinese elite, maths elite, 跟住最后就係補底class

咁阿囡返開普教中當然無問題啦,反正有就繼續!
其實現時分班都唔差嘞,反而若only得一班係精英班,其他全部普通班咪重衰,,,我會覺得資源去晒補貼一班,而我女又實無份

我都預左佢入唔到精英....
‹ 上一主題|下一主題