用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

原帖由 heihei媽 於 11-7-16 22:08 發表
我女叩門見副校長時, 副校問佢想唔想入badminton school team

你女女打開羽毛球?? 我見佢一問就跳舞?我女完全唔係呢類型o架,,,hahahahah~
若有中樂可能我女女都考慮,自小佢無興趣,但高小時老師揀左佢學短期中國笛子佢好鍾意(樂譜同西樂唔同吧),但奈何撞時間無再學lu,,,
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 2# cameo 的帖子

是嗎, 真係無留意到.. 是書商在學校還是自己去office 交

原帖由 heihei媽 於 11-7-16 23:50 發表
是嗎, 真係無留意到.. 是書商在學校還是自己去office 交

當日書商10:00-1:00喺校內最埋個有蓋操場賣書!
我註冊時先俾左$100訂金! 考pre s1當日俾尾數及攞書!total 欠5本會開學時派番俾學生囉!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 1# cameo 的帖子

請問係咪i-science 個幾本無呀?

原帖由 heihei媽 於 11-7-17 09:37 發表
請問係咪i-science 個幾本無呀?

係呀,仲有最尾的"我走星光道"and Listening無。。

原帖由 pigpigng 於 11-7-17 11:18 發表

係呀,仲有最尾的"我走星光道"and Listening無。。

註冊時老師話"我走星光道"開學由學校買喎,因為平D!

我而家就係買剩幾本science, 個本宗教書, 同埋個本listening 囉...

唉..如果我地學校有校巴就好啦... 我見其它中學都有啲有既.

你地住得遠嗎

原帖由 heihei媽 於 11-7-18 11:18 發表
我而家就係買剩幾本science, 個本宗教書, 同埋個本listening 囉...

唉..如果我地學校有校巴就好啦... 我見其它中學都有啲有既.

你地住得遠嗎

我唔太記得未有邊幾本呀,因為反正買左開學會派!
我淨係知朝早喺又一城巴士站對出有van去學校,不過未有機會試呀,,,,我暫時係搭巴士去大坑咩咩邨,由協同中學旁邊條樓梯直上海棠路!

原帖由 cameo 於 11-7-18 22:43 發表

我唔太記得未有邊幾本呀,因為反正買左開學會派!
我淨係知朝早喺又一城巴士站對出有van去學校,不過未有機會試呀,,,,我暫時係搭巴士去大坑咩咩邨,由協同中學旁邊條樓梯直上海棠路! ...

唔知係咪就係我女講個條路.. 佢話會經過商場架喎... 我要揾一日帶我女去試下不同既路線囉.

視乎你由邊度出發咋,,,真係以我都只少2條路可以返學啊

亞女做本i-science 做到好多問號係個頭上

原帖由 heihei媽 於 11-7-19 23:12 發表
亞女做本i-science 做到好多問號係個頭上

本i.s阿女就話好深,我睇過只不過係基本野咋,我估係呢一科對佢地太陌生嘞,,,另一本係maths,始終佢未學過英數,未做又話深,其實前頁有晒解釋=.=
我女今日開始做,淨係做中文咋

原帖由 cameo 於 11-7-19 23:50 發表

本i.s阿女就話好深,我睇過只不過係基本野咋,我估係呢一科對佢地太陌生嘞,,,另一本係maths,始終佢未學過英數,未做又話深,其實前頁有晒解釋=.=
我女今日開始做,淨係做中文咋 ...

我女已經做完IS啦,其他就做緊,因為要返學,又有功課做,所以我諗要上完咗個summer course先可以完成吧!

我女本數做左4個CHAPTER 啦....

I.S. 係基本野, 但佢地未COME ACROSS 過啲儀器, 又叫佢地點知咩係咩呢

原帖由 cameo 於 11-7-19 23:50 發表

我女今日開始做,淨係做中文咋 ...

咁快?  佢小學有SCIENCE 呢科呀?

原帖由 pigpigng 於 11-7-20 09:19 發表

我女已經做完IS啦,其他就做緊,因為要返學,又有功課做,所以我諗要上完咗個summer course先可以完成吧!

原帖由 heihei媽 於 11-7-20 09:48 發表
咁快?  佢小學有SCIENCE 呢科呀?

佢無學過,不過有點common sense,我又解釋比佢知,咁 佢只用英文來寫下。

叻女喎.

原帖由 pigpigng 於 11-7-20 10:14 發表

佢無學過,不過有點common sense,我又解釋比佢知,咁 佢只用英文來寫下。

原帖由 heihei媽 於 11-7-20 10:53 發表
叻女喎.

佢覺得幾有趣吧!

原帖由 heihei媽 於 11-7-19 11:13 發表

唔知係咪就係我女講個條路.. 佢話會經過商場架喎... 我要揾一日帶我女去試下不同既路線囉.

會唔會係九龍塘MTR呀,因為會經又一城喎!

原帖由 pigpigng 於 11-7-20 13:04 發表

會唔會係九龍塘MTR呀,因為會經又一城喎!

其實唔覺有車直接返學係最"理想",條條路都差不多呀,睇你由邊個方向去學校近咋,,,,
若搭MTR,咁朝早喺又一城巴士站出口,就有架van去到學校,不過人地話朝早先有呢架車,我要等開學先有機會同個女試咯!
pigpigng,你女女好叻,只少佢有興趣去做本i.s丫,我女唔太上心,佢淨係覺得返學幾開心..hehehe
‹ 上一主題|下一主題