用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
樓主: chupa
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

原帖由 heihei媽 於 11-7-12 14:37 發表
想請問知唔知佢地學校要唔要學生學樂器架?

我唔知呀,,,我女一向對唱歌跳舞樂器,通通無興趣,其實OLR校內大部份強項活動都不合我女女呀,,,,
若佢必定要學我都頭痛......
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回復 2# cameo 的帖子

我無幫佢報呀, 因為cross 晒我地既schedule 呀. 咁又唔係compulsory, 我睇過佢地所教既野, 唔上都其實okay 架.

我都同你一樣咁諗法, 如果佢三科都叫我女補底, 我不知幾願意添啦, 唔駛出去讀又有人教.

其實佢有咩强項活動呢????? 我女最强既係 "hea" 呢樣活動囉

原帖由 cameo 於 11-7-12 14:42 發表

我唔知呀,,,我女一向對唱歌跳舞樂器,通通無興趣,其實OLR校內大部份強項活動都不合我女女呀,,,,
若佢必定要學我都頭痛......

原帖由 heihei媽 於 11-7-12 15:19 發表
我無幫佢報呀, 因為cross 晒我地既schedule 呀. 咁又唔係compulsory, 我睇過佢地所教既野, 唔上都其實okay 架.

我都同你一樣咁諗法, 如果佢三科都叫我女補底, 我不知幾願意添啦, 唔駛出去讀又有人教. ...

haha~我女喺小五小六都有入輔導班,其實我覺得佢又未係能力好差,只係唔專心,當入輔導班時,學生人數少左,佢受注目左呢,佢又做得比平時更好喎,,,,
我女會懶散o架,暑期無特別編排課程,以往亦一直無補習or其他課程跟開,所以only怕佢開學一舊雲,先補學校course俾佢上,亦俾佢多了解學校機會囉!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原帖由 heihei媽 於 11-7-12 15:20 發表
其實佢有咩强項活動呢????? 我女最强既係 "hea" 呢樣活動囉

佢無乜野強喎,,,只係鍾意運動,佢由細都無時停啦,小學6年又係傳統教學,咪俾佢玩運動囉,,,要消咁D佢多餘o既energy,hahahahhaa

你們好,我個女都是今年讀中一,多多指教!

原帖由 pigpigng 於 11-7-14 20:16 發表
你們好,我個女都是今年讀中一,多多指教!

歡迎^^
阿女有冇報中一適應班呀??我女返緊啊!

原帖由 cameo 於 11-7-14 21:23 發表

歡迎^^
阿女有冇報中一適應班呀??我女返緊啊!

Hi, yes 阿女都有報英同數!仲返得好開心添!

回復 3# pigpigng 的帖子

多多指教呀!! 又多一個家長可以一齊傾下啦

大家買左書未呀?

原帖由 heihei媽 於 11-7-15 12:56 發表
大家買左書未呀?

考pre s1當日買左嘞,我無買2本字典咋,,
你呢???

原帖由 pigpigng 於 11-7-15 08:16 發表

Hi, yes 阿女都有報英同數!仲返得好開心添!

我女返中英,,,會唔會英文同班呢??? 英文科佢跟ms Yeung,我女都係好開心呀,我見課程簡單,阿女話上堂氣氛好輕鬆

原帖由 heihei媽 於 11-7-15 12:56 發表
大家買左書未呀?

我都係註冊時買,還有幾本未有要返學時才有!

唔知學校有乜活動同club可以join呢?

原帖由 pigpigng 於 11-7-16 14:17 發表
唔知學校有乜活動同club可以join呢?

我淨係知OLR出名藝術體操,出面少有呀,註冊日亦有學生主動問有冇興趣學跳舞!
說實在,我女係偏向運動型,我有入校網睇過,一般運動都有校隊,但唔覺有興趣班,我女女s1似乎較難入校隊喎(始終要選拔.,單計入籃球team已高度係問題呀,必選高年級夠高大)!

我女比較靜,但是想學樂器!

你齊晒咩, 又話performance plus要8月先出既

我仲爭i-science 同performance plus 同埋中史

你係咪係書單上面既書商到買  ?  其實佢係邊到架

原帖由 cameo 於 11-7-15 17:50 發表

考pre s1當日買左嘞,我無買2本字典咋,,
你呢???

回復 3# cameo 的帖子

我女叩門見副校長時, 副校問佢想唔想入badminton school team

佢學開咩instrument?

原帖由 pigpigng 於 11-7-16 21:40 發表
我女比較靜,但是想學樂器!

原帖由 heihei媽 於 11-7-16 22:07 發表
你齊晒咩, 又話performance plus要8月先出既

我仲爭i-science 同performance plus 同埋中史

你係咪係書單上面既書商到買  ?  其實佢係邊到架

考pre s1時先俾錢,未齊o個幾本就開學派俾同學囉,所以暫時唔洗理堆書囉!
你當日有喺學校買嗎?? 當有買就煩少D and多少少discount!
‹ 上一主題|下一主題