用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 Our Lady of the Rosary College 交流區
go

Our Lady of the Rosary College 交流區 [複製鏈接]

好似無乜這校家長?
   6    0    0    0

我個女今年小六,想問吓聖母玫瑰的學校生活,功課量和課程是否很深?是否第一志願入呢?

課程功課一般,校園生活愉快,因為很多課外活動。叩門入的。

vickycheung36  你小朋友是B1出生  發表於 12-5-18 11:27

請問你女女是今日叩門入的還是last year?  要啲咩成績先可以叩門入?

今年叩門好似幾嚴啊,,,
今日派位,今日收表(3:30pm前),今日公報入圍36人可以interview(校網公報),我相信睇成績好緊要!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

唔知今年有幾多個位?

原帖由 heihei媽 於 11-7-6 19:10 發表
唔知今年有幾多個位?

我估學校都唔會答,,,不過我尋日幫人上校網先留意到,叩門interview都好嚴,得36人入圍,,,
但我相信註冊日之後(7/7,8/7)有人唔去註冊,又會多少少位出嚟,呢D又叫後補位啦,,,
點解呢間學校好似咁少人講o既????我想搵個人傾都無(-..-)
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

唔去註冊既我諗唔太多, 佢會用REPEAT 位同埋唔去註冊既位FOR 今年叩門生, 不過我諗頂多都係6至7個位....

原帖由 cameo 於 11-7-6 23:53 發表

我估學校都唔會答,,,不過我尋日幫人上校網先留意到,叩門interview都好嚴,得36人入圍,,,
但我相信註冊日之後(7/7,8/7)有人唔去註冊,又會多少少位出嚟,呢D又叫後補位啦,,,
點解呢間學校好似咁少人講o既????我想搵個人 ...

原帖由 heihei媽 於 11-7-7 13:49 發表
唔去註冊既我諗唔太多, 佢會用REPEAT 位同埋唔去註冊既位FOR 今年叩門生, 不過我諗頂多都係6至7個位....

我今日去左註冊咯,你女女都係同校???

回復 1# cameo 的帖子

你女女是lucky draw 入還是叩門入架

原帖由 heihei媽 於 11-7-7 22:54 發表
你女女是lucky draw 入還是叩門入架

lucky draw啦,,,你女女都lucky draw入???

四樣功課加閱讀.... 呢個暑假够佢嘆!

另外order lunch 個張野交完錢, 係咪交番去學校呀?

原帖由 heihei媽 於 11-7-11 00:26 發表
四樣功課加閱讀.... 呢個暑假够佢嘆!

另外order lunch 個張野交完錢, 係咪交番去學校呀?

數學未收,但其他幾本我望過,好淺o架,,,hahaha~
註冊日我問左,張飯單喺8月尾個迎新會先交^^!
我估現未分班及class number! 所以要有足夠學生資料先可以交!

唔該晒呀, 希望可以同你女女一class, 咁有個照應呀.  數學個本係要去買書先會有架.

原帖由 heihei媽 於 11-7-11 17:20 發表
唔該晒呀, 希望可以同你女女一class, 咁有個照應呀.  數學個本係要去買書先會有架.

我未肯定OLR係咪又"暗分精英班"呀,
因serach都係較舊討論,以往無標明精英班,但以成績編班時,但視乎能力某一班中/英/數為小班教學,我女英文能力較弱,佢女女話晒叩門入,成績實好好呀
若有分精英班,咁好難同班喎,,,hahahahahh
點解呢區得我同你傾咁少人呀???好多野心急想知呀

唔好咁講, 你地lucky draw 入, 點都係band 1 生啦.  我女女都係符符碌碌咁...

但係我會相信有暗中精英組別囉, 我唔知佢係咪又學人分組咁上, 即係english一科都分幾組咁呢..... 我女中文係最weak....

今日番到屋企佢己經做了一個chapter 英文個本野同埋i-science.  

中文個本, 佢唔肯掂呀

想請問知唔知佢地學校要唔要學生學樂器架?

原帖由 heihei媽 於 11-7-12 00:00 發表
唔好咁講, 你地lucky draw 入, 點都係band 1 生啦.  我女女都係符符碌碌咁...

但係我會相信有暗中精英組別囉, 我唔知佢係咪又學人分組咁上, 即係english一科都分幾組咁呢..... 我女中文係最weak....

今日番到屋企 ...

我女反相,佢偏愛中文呀,,,,
其實我未俾佢開始做作業呀,基本3本都好小兒科,我估係今日收本數學會正常D!
你小朋友係咪有希字??? 我今日見叩門入應該only 7位咋,,,佢入到真係有佢本事o架!
我就係如你舉例咁估,分小班教某一科,,,因我只search到早幾年提及OLR係暗分輔導班,不過我完全唔care個女入輔導,只要佢有需要的話,呢個對佢都有一定幫助啦!
你有報升中預備班嗎?? 我報左英文及中文,因中文係我女女喜好,而英及數要佢選一科,佢選左英文,,,,我今日見最多人報係數學班,我估大家係擔心英數吧??? 中文只得22人啊,,,hahaha,,,,小班教學,我著數左tim^^
‹ 上一主題|下一主題