用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2011-2012報名是否已經結束??
go

2011-2012報名是否已經結束?? [複製鏈接]

上個星期六因為我有D唔舒服無去聽簡介會, 無交申請表, 唔知係咪已經截止報名? 因為今日上培僑網站無咗份2011-2012小一入學申請須知, 之前我睇到第一輪報名去到九月三十日, 仲註明咗如果第一輪額滿就無第二輪, 而家無咗呢份資料, 咁係咪額滿, 我仲未交表, 點算........好擔心. :cry:
   0    0    0    0

回復 1# Lhin 的帖子

Phone the school tomorrow and hand it in as soon as possible, I know that there will be second phrase since the 1st phrase is normall over subscribed.

二零一一至二零一二年度九月小一入學申請須知

7. 第一輪報名時間由七月十五日至九月三十日. 申請人及家長將被邀請參加二零一零年十月(已公佈30&31/10)舉行的面見活動. 面見後一個月內在本校網址公佈取錄及備取結果.
8. 九月三十日以後寄交的報名表, 將被安排至第二輪招生, 面見時間待定. 如第一輪的小一學額已滿, 第二輪報名之學童未必能獲得面試.

唔該!!
其實我好煩惱, 同個仔報咗2間直資, 一間已經回覆唔取錄, 另外一間仲未知結果, 幸好而家都仲有培僑可以交表, 如果連培僑我都交唔到小一申請表, 相信小兒都係要等大抽獎, 我真係唔想, 因為今個月"自行收生"我相信小兒入圍機會不大, 只有五分........., 雖然我知道交咗表之後面試都未必可以入到培僑, 但係我已經努力過. 自己都算有交代, 老實講, 有D人可以同D小朋友報多間小學 (考直資), 而我既選擇真係唔多, 包括埋培僑都只有三間可能適合我個小朋友....真係唔知點講. SORRY! 長篇咗, 因為幫小兒選校實在係好煩惱, 係度可以抒發我心情/情緒, 我相信都有幾多父母為自己既小朋友選校而煩惱.

Thanks for the deadline update and I have confirmed this with schooll staff today.  
Add oil!  HK educational system is ridiculous...

2011-2012報名是否已經結束??

Thanks tea_pot, this clear my concern. really afraid of missing deadline.

原帖由 tea_pot 於 10-9-22 23:58 發表
Thanks for the deadline update and I have confirmed this with schooll staff today.  
Add oil!  HK educational system is ridiculous...

Dn't worry we all understand there, as we have been through the same. It is also for this reason that I only choose school with secondary sections so that I do not have to go through the same again for secondary!

原帖由 Lhin 於 22-9-2010 23:24 發表
唔該!!
其實我好煩惱, 同個仔報咗2間直資, 一間已經回覆唔取錄, 另外一間仲未知結果, 幸好而家都仲有培僑可以交表, 如果連培僑我都交唔到小一申請表, 相信小兒都係要等大抽獎, 我真係唔想, 因為今個月"自行收生"我相 ...

唔洗咁擔心! 其實我都剩係報o左培僑一間直資. 如果唔得, 咪睇吓自選跨區o唔ok, 如果都唔得大抽獎再算, 因為我覺得就算去唔到心儀或最好的學校, 只要呀囝用心, 同埋同佢一同努力, 發掘佢o既天份, 給與正確人生觀及態度, 一樣可成才.

-deleted-

原帖由 Lhin 於 10-9-22 23:24 發表
唔該!!
其實我好煩惱, 同個仔報咗2間直資, 一間已經回覆唔取錄, 另外一間仲未知結果, 幸好而家都仲有培僑可以交表, 如果連培僑我都交唔到小一申請表, 相信小兒都係要等大抽獎, 我真係唔想, 因為今個月"自行收生"我相 ...

Lhin, out of curiosity what are the other 2-直資 schools that you applied?  If you will apply 培僑, then I am guessing 王錦輝 is one of those 2?

原帖由 Lhin 於 10-9-22 23:24 發表
唔該!!

kelvlam, 我無申請王錦輝, 因為我對呢間學校認識唔多, 同埋呢間學校好似..... 聽人講唔係好適合我個小朋友, 所以無報呢間學校.

No matter success or not.  You need to apply for more school.  Take my kid as example, he need several interview to be trained to be more confident and adapted to these interviews.

Today afternoon is the deadline for application.  Good luck to all the applicants!

‹ 上一主題|下一主題