用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小學中文科以普通話教學
go

小學中文科以普通話教學 [複製鏈接]

仔仔由語言遲緩到而家追返晒同齡已經係吾容易. 來緊小學仲要用普通話教學. 好擔心佢會好難學好中文.

而家我地睇圖書都係同佢以廣東話讀. 學校亦以廣東話教中文. 咁上到小學點識應, 又要睇書, 學併音, 默書, 作文等.

我實在有好多疑問, 我地d小朋友會吾會handle吾到.

有冇大仔媽咪既仔仔上左小學, 可以分享下你地既經驗, 同埋我應該點教仔仔中文??
   0    0    0    0
nil

回復 1# January 的帖子

好耐無見啦. 你仔仔好叻呀, 可以追得返哂呀. 對我來講, 我唔會搵普通話學中文的學校啦.

和我們大多數要面對的困難一樣,首先要決定面對它還是避開它,若有時間就睇清楚它才決定。

以前咁唔易做的東西你們都衝過了,勁!現在是取bonus了!

我見在一些書局有很多普通話的兒歌、運動體操、日常生活教導的DVD賣,很便宜的,你可和他一齊看,一面解釋,一齊跳…(可能是中秋的娛樂)建立對普通話的好感,我認為這會對他學習有幫助。

欣賞著你和祝福你

Hi Ceci,
語言都只係其中一環. 仲有好多野要追呢.
我都想揀吾係普通話既小學. 但係完來好難. 基本上十間有九間半都係普通話教. 而即使有亦未必收我. 而中學都係一樣咁教. 所以邊有得避. 反而係搵方法去學習, 我都吾諗太多喇, 唯有順其自然. 我地而家都冇刻意去學. 都同平時一樣讀書寫字, 唯有正面d諗上到小學全部小學生都一樣要適應既. 到時再搵方法啦. 至少而家吾好另佢減卻對中文既熱情啦.....  

原帖由 cecilau 於 10-9-21 13:52 發表
好耐無見啦. 你仔仔好叻呀, 可以追得返哂呀. 對我來講, 我唔會搵普通話學中文的學校啦.
nil
‹ 上一主題|下一主題