用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何文田迦密中學家長交流區
樓主: ngkwaiyee
go

何文田迦密中學家長交流區   [複製鏈接]

amywong94 發表於 13-9-11 12:11
回復 richardwai 的帖子

我囡囡無參加, 但佢日日都留底學校同高年級既學姐一齊做工課, 每日5點幾6點就打電 ...

學校可以自由組合做功課的嗎? 即係係咪有位可以比同學留係學校做完功課?
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

小兒今年中一
想請問機械人班幾時開始報名?
學校只有冷衫,咁寒冷天氣是否可以穿羽絨嗎?

回覆:grace_xian 的帖子

因我囡囡識得好多高年級學姐,佢哋放學會一齊留係長檯位置做工課的

grace_xian  thx  發表於 13-10-2 13:35

回覆:sofina_w 的帖子

我記得上年系—開學就有表填,今年咁遲都未有咩?
凍時穿羽絨便可,應該係冇校褸架。

Thanks
Mo-ma

回復 IrisYKC 的帖子

最後決定選哪科?

回復 smallAD 的帖子

唔好意思咁遲覆你.

最後報了中文. 不過有些懷疑這些拔尖班名額有多少,因為數學老師都問囝囝參加否.中,英,數都問過阿囝,我猜一係唔係好多人參加又或是好多人參加唔到,因為全部都在day 3放學後

IrisYKC,
請問你仔仔係拔尖中文,甘學校係米都有輔導班比中文較吾理想的同學呢?我聴有些家長話有輔導班,又係day 3, 吾知係米呢?吾知可否報名呢?thanks

回復 tkyy 的帖子

我聽囝囝講學校另辦了補底班(中,英,數),即是你講的輔導班,是同樣在day 3放學後同時舉行. 他所以知道因為當時老師同時間叫一些同學一齊到課室前面,個別直接問是否要參加拔尖班/補底班,啲傻豬仔個個答老師唔係答考慮下就係是但啦(這是他讀1B的情況).  由於現在重未收到通知何時開始,雖然邀請已發出及名單已呈交,但我諗你可以叫同學仔同老師講好想讀,叫佢就算現階段未有位都可以先put on waiting list,試試又何妨!

加油!

回復 richardwai 的帖子

唔好意思咁遲回應你,我都有幫囝囝申請及帶緊手機,列明原因是因為他會每週放學後直接到港島區補習,為了安全是必須有的,好容易就攪掂.當然我有教佢如非必要唔好用,所以比佢帶都唔駛太擔心.

Hello Iris
我仔都是1B班,他話之前老師比了份中英數卷佢地做,用來評估他們需不需要入精英班/補低班,阿仔話份數學卷好難!

以後大家可多些交流一吓!

回復 IrisYKC 的帖子

上星期三已發通告,9月24日已開始

回復 sofina_w 的帖子

Great! 同班以後更方便多啲交流.特別係一些參加班既資訊.因為報拔尖班之經驗我同班主任電話交手過兩次,經驗告訴我她有些處事方式尚有改善空間,有件事她本來要回覆的都欠缺,囝囝要去教員室找她才知答案. 不是怪她忙到處理不善,只是從中學會,囝囝以後在校園生活要更主動積極爭取,因為有些事情時間是不等人,錯過了就是過了.

回復 smallAD 的帖子

謝謝

回復 sofina_w 的帖子

忘記覆你關於那些考卷,問過囝囝其實內容並不是太深,只是現在用英文來理解題目會未適應而有點困難. 所以我們在暑假已開始叫他儘量全部課本看一次,讓他有點概念而不會到時手足無措. 另我覺得他們功課量不大,所以每天有要求他備課.到時聽老師講就事半功倍.

今早打過電話問,背心及長袖校冷在愛民校服有得賣啦!
Opening hours: Mon - Sat  From 10am to 7pm
Sunday: From 1:30pm to 6pm

其實迦密o既老師好比心機教學生,我個仔就算畢咗業,佢返學校o既時間應該多過返屋企

回復 ngkwaiyee 的帖子

其實我都覺得這間學校老師好好,校風純正,我時常提醒囝囝你無論何時都要做個品行良好及正直的人.

ngkwaiyee    發表於 13-10-13 13:34

所以細佬出年升中,迦密都會係首選,希望可以入到啦~

請問有冇由將軍澳寶林至何文田的保母車介紹 ??

阿女返了個多月學都是到坐小巴到觀塘轉乘17號, 所需時間較長及時常覺得很倦。

中學應該冇保母車......
有同學仔住大尾篤返學要2個鐘都係算己搭車架
‹ 上一主題|下一主題