用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 何文田迦密中學家長交流區
樓主: ngkwaiyee
go

何文田迦密中學家長交流區   [複製鏈接]

其實我女(P.6 now)都好鍾意迦密, 上星期六開放日, 佢話感覺好好.....

呀女讀農圃官小, 上次5年級下學期全級50/140 (中英數常keep到B).  操行有B+, 冇運動架....只係好多學校操行獎 & 服務獎, 5年級下學期至衣家都做班長.

我地2/12開始考2nd呈分試, 會再努力~  唔知會唔會有d機會入迦密呢?

原帖由 Siuchoi 於 10-11-17 12:30 發表
其實我女(P.6 now)都好鍾意迦密, 上星期六開放日, 佢話感覺好好.....

呀女讀農圃官小, 上次5年級下學期全級50/140 (中英數常keep到B).  操行有B+, 冇運動架....只係好多學校操行獎 & 服務獎, 5年級下學期至衣家都做 ...

hi, 妳好呀,

好o岩喎! 我個仔就係讀九官, 佢6年班上學期考得都唔錯.
主科, 中, 英, 數, 常, 全部 A, 操行全部 A,
不過就冇乜野學科獎, 只係由 4-6年班, 都有 做過班展, 風紀咁樣O者.

我聽我 D FRIEND 講, 其中一個係做校長O既, 佢都好 RECOMMEND 迦密, 其實之前我O既第一選擇係銀禧,
但係我個 FRIEND 話, 銀禧轉O左校長之後變得麻麻地.
所以叫我唸O下迦密, 佢話迦蜜真係係一間好學校.

其實我係住將軍澳, 如果返何文田會唔會好遠,
冇直接車去到. 實要轉一程車.
又好擔心要 SIDE 好多時間係搭車方面.

好煩.

已經交左表喇,有d担心INTERVIEW IN 家長個PART,因我講野唔叻,請問大概會問d咩架呢?

原帖由 minijelly 於 11-1-13 10:27 發表
已經交左表喇,有d担心INTERVIEW IN 家長個PART,因我講野唔叻,請問大概會問d咩架呢?

妳交o左表喇, 請問妳有冇交埋 d portfolio 呀,
學校收唔收呀?

thanks

回復 44# 第二任媽媽 的帖子

我就咁print左summary,再attach埋d cert.用個膠file入住,全部都收呀!張application有話可提供任何有幫助既文件架

Hello all parents,

There is no detailed student performance (e.g. 會考成績 of all students or each subject) in current school report and I could not find the school reports of previous years. Any strong after-school activities?

I would like to know more about 迦密 in all aspects. Is it a very good school?
Please share your opinion and experience -- both good and bad points of the school.

Thank you very much for your great help.

我想知道迦密好唔好,因為有朋友話好,有朋友又話校風唔好,好多學生拍拖,唔知真定假。請各位家長比下意見呀?

請問上課\放學時間幾點?

summer time : 8:00 am - 3:00 pm
winter time : 8:00 am - 3:30pm

第二任媽媽 發表於 11-1-4 10:19
hi, 妳好呀,

好o岩喎! 我個仔就係讀九官, 佢6年班上學期考得都唔錯.

I want to know How to go to this school  too because I also live in Hang Hau (Tseung Kwan O),please!

Hi 邪之子 and all parents,
請問華英,迦密,開平,丘中,銀禧and黄勿南有無叩門位? many thanks.

請問迦密有無精英班.

回復 clhong 的帖子

無精英班

班班都係精英班

好似S2開始有精英班 (舊年家長會講過, 但唔知有無記錯), 但sure有拔尖班

boboli99 發表於 12-3-2 17:20
我想知道迦密好唔好,因為有朋友話好,有朋友又話校風唔好,好多學生拍拖,唔知真定假。請各位家長比下意見 ...
男女校拍拖預左,所以我鐘意個女讀女校,唔使分心拍拖,扣門日去過迦密同華英當日所見迦密學生印象良好,華英學生比我印象麻麻地。

我都覺得迦密給我的印象好一點包括校長, 老師和學生.

有冇人知道迦密中學的中學文憑試結果? 唔覺學校網站有公佈
‹ 上一主題|下一主題