用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華書院家長交流區
樓主: hinviv
go

英華書院家長交流區   [複製鏈接]

meyonw:
首先本月會有一個新高中的講座給同學和家長,初步填寫意願表,以定出3個X的組合,(3X即是三個選修科目),然後下學期有一個7堂的工作坊(尋找生命的色彩),主要是分析學生的性向和興趣,使他就自己的能力(成績),興趣(未來的工作),性格,定出自己選讀的科目,跟著便由班主任個別與學生面談,定出第二輪的選科,最後學期尾成績出了後,再選一次,確保同學的選科,7月中公報分班,我認為是很細心的詳盡的分析,希望同學不會選錯科目!

原帖由 meyonw 於 11-11-14 23:54 發表

可能因為委員都是舊生及英少上的家長, 對學校的運作方式更了解, 所以辦事更流暢, 聽聞今年比上年更多人參選, 證明有很多人有心為學校及學生服務.

可否講多少少中三選科的資料, 等我地有心理準備? ...

原帖由 mayc 於 11-11-15 14:43 發表
meyonw:
首先本月會有一個新高中的講座給同學和家長,初步填寫意願表,以定出3個X的組合,(3X即是三個選修科目),然後下學期有一個7堂的工作坊(尋找生命的色彩),主要是分析學生的性向和興趣,使他就自己的能力(成績),興趣 ...

唔好意思! 我全無認識, 請問 "3個X的組合,(3X即是三個選修科目)" 是什麼? 是M1, M2數嗎? 有哪些組合呢? 是否頭60名才可選自己喜歡的科目呢?

另外, 想問吓校褸是否時常要穿, 必定要買? (因小學不需一定要穿校褸) 一話沒有規定? (因我未買, 好似無通告叫買? 是否買深藍色就ok)

meyonw:
X是選修科,包括:phy,chem,bio,chi.history,geog,econ,BAFS,chi.lite,combined sci, ICT,visual arts & PE;M1 & M2不包括3X之內,是數學科的延伸課程,同學可以修讀2X 或 3X+M1 or M2,學校會因應學生第一輛的意願,將以上的選科分成三組(有些會有2班,即兩組都有得選),當然會是以全級排名及個別學科排名高者,可先選,但也不一定是60名之內才可選到!
校褸不一定要買和著,但如果是樂團或常常要出外比賽的隊伍(辯論,合唱團),著的機會會好多,買是需要的,而我囝只會是影班相才會著,所以佢唔肯買!
原帖由 meyonw 於 11-11-15 23:45 發表

唔好意思! 我全無認識, 請問 "3個X的組合,(3X即是三個選修科目)" 是什麼? 是M1, M2數嗎? 有哪些組合呢? 是否頭60名才可選自己喜歡的科目呢?

另外, 想問吓校褸是否時常要穿, 必定要買? (因小學不需一定要穿校褸)  ...

原帖由 mayc 於 11-11-16 11:01 發表
meyonw:
X是選修科,包括:phy,chem,bio,chi.history,geog,econ,BAFS,chi.lite,combined sci, ICT,visual arts & PE;M1 & M2不包括3X之內,是數學科的延伸課程,同學可以修讀2X 或 3X+M1 or M2,學校會因應學生第一輛的意 ...

多謝你的資料! 起碼有初步的認識, 叫阿仔要努力些才行!

校褸遲些才買了, 阿仔小學都唔肯穿, 最多是拍班照才穿, 小六時太多人無穿, 最後穿毛衣算了.

今天阿仔跟學會的同學去新的立法會大樓參觀, 非常興奮, 又話要影相, 都好等佢關心吓時事, 平時又唔會去(除非去抗議), 見識吓!

meyonw:
嘩!參觀立法會新大樓,可能是計議員之後第一批的外界參觀者喎! 阿囝在校慶那天下午就跟外籍老師去了耀中國際學校看"The Lion King"的舞台劇,今年班際英語畫劇比賽,佢竟然自廌做主角!

原帖由 meyonw 於 11-11-25 13:30 發表
今天阿仔跟學會的同學去新的立法會大樓參觀, 非常興奮, 又話要影相, 都好等佢關心吓時事, 平時又唔會去(除非去抗議), 見識吓!

原帖由 mayc 於 11-11-28 11:35 發表
meyonw:
嘩!參觀立法會新大樓,可能是計議員之後第一批的外界參觀者喎! 阿囝在校慶那天下午就跟外籍老師去了耀中國際學校看"The Lion King"的舞台劇,今年班際英語畫劇比賽,佢竟然自廌做主角!

...

mayc,

阿仔好興奮, 返家不停話設施有幾新, 幾大, 有這些活動幾好, 等學生有機會接觸社會.

嘩! 你阿仔真夠勇氣, 參加英語話劇做男主角, 我們會有得睇嗎? 非常羨慕, 羨慕係因為佢為自己把握機會, 做自己喜歡的事. 祝佢成功!

回復 165# meyonw 的帖子

去參觀立法局我記得好似係小學六年班既事,亞仔當時話卿姐都係到,都係sale文主派東西,我都沒有問落去。meyonw妳個仔係咪入左英辯?因為我個仔最近入左英辯,我見佢好有興趣,好績極參與,但係就同band隊撞堂,我想遲點可能要退出band去遷就英辯啦!妳個仔會唔會同我個仔同社,因為下星期二聽講有社既英辯比賽,佢可能因為要出席英辯而能去band,到時可能又要比指揮鬧!問多一樣妳們會否出席12月10日學校聖誕自助餐?我想我同老婆都會去,因為上年沒去過

回復 168# camry16618 的帖子

camry16618,

阿仔今次係跟公民學會去參觀新的立法局大樓(灣仔).  你阿仔入咗英辨一定英文好叻, 如果練習時間撞上了真的很麻煩.
我都在考慮是否參加聖誕聯歡晚會, 因那天下午有事. 晚上比較趕.

camry16618:

學校的band隊是很出色的,如果退出,真是很可惜的,我囝當年也是撞籃球隊練習,所以退了管弦樂團,現在想都入唔番,所以真是要考慮清楚!:cry:

打錯取消

阿mayc,講起band隊都有D興興地上年又係咁,今年又係咁,話說尋日放學後學校用校巴接同學到荃灣大會堂比賽,比賽完畢後個仔打比我打約23;20分佢當然直接搭地鐵走,回到家都晚上12;30,於是就立即沖涼換衫做工課,好采佢係學校有做左部分功課,但都要2;00鐘才做完,明天還是要準時8;00鐘回到學校,沒有得比人返遲小小學,又要人地去比賽,但又唔比人地有足夠時去做功課同休息,學校這樣做實在對同學有點苛刻!我都知道入到校隊係光榮,不過如果比我有得選擇我令願比個仔入英辯實際得多!

回復 170# mayc 的帖子

補充一下,mayc妳個仔仔入到籃球校隊,都好叻仔!我個仔由中一開始已經想入校隊,可惜佢技不如人,只能參加學校訓練班既籃球隊,頂住引先啦!

原帖由 camry16618 於 11-12-1 17:24 發表
阿mayc,講起band隊都有D興興地上年又係咁,今年又係咁,話說尋日放學後學校用校巴接同學到荃灣大會堂比賽,比賽完畢後個仔打比我打約23;20分佢當然直接搭地鐵走,回到家都晚上12;30,於是就立即沖涼換衫做工課,好采佢係學 ...

Camry1668,
我囝囝亦是band隊,昨天也是到荃灣比賽,今天IS要quiz +中文默書。昨晚那麼遲才放,又沒做完功課又要quiz 默書,下星期又中文測驗,我囝囝那有咁多時間溫書,真是收埋人命,我囝囝是form one 仔,很多東西也是摸索,明日又要回校連星期六也要返埋。我應該怎樣?請各位敎下我。

回復 174# changmum 的帖子

changmum妳好!妳仔仔係米精英班?咁多功課做,又要默書,又要測驗?,又要個個星期去band練習,真要命,我仔仔當年就好采D,沒有撞期,功課又不太多,還可以應付!今年其實我想叫個仔放棄band,專心一樣英辯算!但到最後都要等他自己去決定。至於如何去應付那麼多功課,我都是叫個仔係學校有時間就好做緊D功課,如果唔係,唔好話連band隊都上唔到,就連放學之後去旺角補習都攪唔!

回復 175# camry16618 的帖子

Hi Camry16618,
多謝你的回覆!是,我囝囝是精英班。想請問你囝囝在旺角那裏補習呢?多英華仔補嗎?可否pm我補習的名字?謝謝!

回復 176# changmum 的帖子

Changmum妳好!已pm了!

camry16618:
我都明白你心痛個囝,但係講真,一分耕耘,一分收穫,真係無白吃的午餐的,尤其是要團隊合作的不是單打,少些"夾"都不會有好的成績,我諗是因為校際比賽,才特別忙的,平時不會常常這樣的,對嗎?我地小學時功課比中學更多,遇到比賽時林校長都唔會比任何優待給學生,功課一樣要照交,書一樣要照默,所以同學仔會自己找時間做功課的,朋友囝讀DBS,他也是Band隊,管弦樂團,從小學開始都無長假期放過,就算農曆年都是放年初一,二,三,都要返學校練band,遇到比賽,更加不在話下,星期六日是朝9晚9的,仲有好多,好多校外表演,我囝話有時佢200個bar,先至吹幾句,練習時便會休息時看吓書,所以人家有這樣的成績,真都是有淚,有汗的!:cry:
一個好的樂團,真是要有很多肯付出的同學,才有好的成績,師兄們建立下來的"江山",就需要大家承接下去了,如果他真的鍾意,多些鼓勵他們,我們父母就多些配合他們吧!(管接管送)

回覆 178# mayc 的文章

妳好mayc!我都明白到band隊係講團隊精神,我都有聽聞妳講個間學校訓練band方法,因為以前教我個仔喇叭老師都係DBS讀過,所以我都清楚,如果比起訓練我地學校已寬鬆得多,過我見妳講起band隊,才上來吐一下苦水!另外想問一下大家is同ih你們有無買參考書,因為嚟緊要考試,想問下大家既心得

回復 177# camry16618 的帖子

Hi Camry,

Thanks a lot!
‹ 上一主題|下一主題