用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英華書院家長交流區
樓主: hinviv
go

英華書院家長交流區   [複製鏈接]

mayc meyonw 妳們好!馬拉松之前都有跑個2次,兩次都是全馬,人山人海,頭段起跑都好多人,大家都堆埋一堆,要跑到去青馬左右人龍才沒有擠迫,不過都是08年既事.如果你話要跑10K仲多人,又要最早開跑,天氣可能好凍,你都米話唔辛苦,之前個仔見我有報馬拉松,佢又話想跑,我心想平時叫你跑都唔願郁,現家人跑你又想去湊熱鬧,你都係唔好浪費我3百幾蚊報名費啦! 至於meyonw提到個中文科測驗範圍,實在好抱歉,至從中一起我已沒有幫他溫書,全程要靠佢自己,我只是從旁觀察,看看他有沒有偷懶,我想mayc或者會知道,你試試問他.仲有,今日同個仔老婆一起去看電影 (作死不離3兄弟) 連我D沒有文化水平(只會在網上睇戲或在戲院訓教)既人都覺得Lee套片超好睇,老少咸宜,好笑兼有啟發,值得比錢去睇!

camry16618:
哦!原來是虎父無犬子,失敬!失敬! 跑全馬實在唔簡單喎!
不過昨天上網看,各組已經報滿了! 不過我都覺得渣打馬拉松像嘉年華會多d,我都有同阿囝講,其實都有很多10K的比賽可以報,最重要的是裝備好自己先!係咪!

meyonw:
100m和200m是有初賽,複賽和決賽的,第一次初賽選頭16名,再入複賽,再入決賽,所以佢跑"甘"多次而仲可以入到前8名真是唔簡單了,因為通常100m,200m都好多人跑,有很多組的!
以我所知中文科是唔洗考UT的,因為他們教完一個單元就會測驗,幾個單元加埋的分數便是UT的成績,而期中試是考4份卷的,考些甚麼?細節我唔係好記得,但學期初,中文科是派過一張什麼關於中文科的東西(考測,計分方法,幾時交閱讀報告等等)給學生,你試吓問阿囝!

原帖由 camry16618 於 11-10-19 23:22 發表
mayc meyonw 妳們好!馬拉松之前都有跑個2次,兩次都是全馬,人山人海,頭段起跑都好多人,大家都堆埋一堆,要跑到去青馬左右人龍才沒有擠迫,不過都是08年既事.如果你話要跑10K仲多人,又要最早開跑,天氣可能好凍,你都米話 ...

原帖由 camry16618 於 11-10-19 23:22 發表
mayc meyonw 妳們好!馬拉松之前都有跑個2次,兩次都是全馬,人山人海,頭段起跑都好多人,大家都堆埋一堆,要跑到去青馬左右人龍才沒有擠迫,不過都是08年既事.如果你話要跑10K仲多人,又要最早開跑,天氣可能好凍,你都米話 ...

camry16618,

原來你都是運動精英, 怪不得阿仔跑步都咁叻, 我阿仔到今天都話大脾痛, 要休息吓!
希望馬拉松當天天氣好, 跑得舒服啲啦, 我地支持你!

讀書方面, 聽你這樣說就知你小朋友有自理能力, 讀書很叻, 我阿仔升上中一我都無太理佢, 見佢初初好認真抄notes, 但現在發現開始有馬虎了, 我驚佢未有好讀書方法, 以為自己ok, 其實未夠, 到時候就太遲了!

我都希望有機會同阿仔睇這部戲, 阿妹都讚好!

原帖由 mayc 於 11-10-20 12:01 發表
camry16618:
哦!原來是虎父無犬子,失敬!失敬! 跑全馬實在唔簡單喎!
不過昨天上網看,各組已經報滿了! 不過我都覺得渣打馬拉松像嘉年華會多d,我都有同阿囝講,其實都有很多10K的比賽可以報,最重要的是裝 ...

mayc,

唔怪得佢話要跑咁多次啦! 聽你講又好似記得中文科係不用考UT, 等我問吓阿仔先! 現在多了咁多科目都要讀, 驚佢應付唔到, 好在可以在這兒問吓有經驗的家長, 因為不似小學咁, 好多時會見到其他家長可問吓! 謝謝!

mayc meyonw兩位媽媽好!請不要誇賞小弟,我跑步原因都係因為年纪大胆固纯高,所以才去跑下步做下運動,咁啱我有同事鍾意跑步,於是同佢一齊跑,仲叫我踉佢一齊跑馬拉松,都只是跑了兩年,第3年因為報唔到名所以才停下来沒跑,仲有我仔仔其實不是好學,不會自動自覺去溫書,我沒有跟進仔仔公課是中學比較深,我怕教錯工課,所以都請補習班跟進幫手,我只能從旁觀察,看看進度能否跟上,所以我久唔久都會上討論區及返學校開家長會見下老師收下風,睇下個仔有無係學校作返唔聽話!

剛剛收到班主任電話,話個仔係學校帶七彩con,又欠交數學,對老師態度不好,唉!氣死人,睇嚟今晚又要好好教訓個衰仔

回覆 125# camry16618 的文章

camry16618,

做運動身體好, 但我就無動力, 我見好多人都係和同事,朋友或家人一起跑, 夠熱鬧!

身邊的朋友話我知, 初中學生要睇緊啲, 驚學壞, 雖然我知學校校風好, 不過怕小朋友心散懶讀書, 又唔想好似小學咁樣樣管, 大家都在摸索當中, 所以比較多問題問, 不要見怪!
難得你地又好大方話比我知, 謝謝!

camry16618:

唔好"甘"緊張,問清楚阿囝先,青少年開始有自己的形象和意見,(尤其中二)要與他說之有理,動之以情,唔好開口埋口都話教訓他呀!

原帖由 camry16618 於 11-10-20 19:26 發表
剛剛收到班主任電話,話個仔係學校帶七彩con,又欠交數學,對老師態度不好,唉!氣死人,睇嚟今晚又要好好教訓個衰仔

回覆 128# mayc 的文章

camry16618 & mayc,

小朋友間唔中就會有少問題出現, 相信提醒吓佢就無事, 上次我去做義工, 見到一些服務對象就和阿仔一樣大, 其實只要小朋友地身體健康, 就已經是種福氣, 其他慢慢教啦! (我都時常提醒自己)

我想問吓現在中一生在4:30pm放學, 是否在UT後會放3:50pm?

Dear yw college mom,

Could you please advise if there is any foreign language to be taught in college?

meyonw mayc謝謝兩位媽咪關心!其實我個仔在小六時我已留意到他開始返半聽話,只不過到了中學把口變得口牙尖咀利,一言九鼎,句句頂到實,正所謂打又打過,鬧又鬧過,現在所謂教訓下佢都是跟他講下道理就算,現在跟個仔相處不能擺款,亦不能當自己係爸爸,只好當朋友,或者這樣處理父子之間既感情會小D衝突

回覆 2# eva007 的文章

Hi Eva007,

Yes, my son has selected German but it is not compulsory. They also have French, Italian, Spanish and Japanese for selection.

Thanks changmum for your kind reply.
For instruments, is it compulsory to have it (piano is not counted).

Thanks in advance for your reply.

原帖由 camry16618 於 11-10-24 22:15 發表
meyonw mayc謝謝兩位媽咪關心!其實我個仔在小六時我已留意到他開始返半聽話,只不過到了中學把口變得口牙尖咀利,一言九鼎,句句頂到實,正所謂打又打過,鬧又鬧過,現在所謂教訓下佢都是跟他講下道理就算,現在跟個仔相 ...

camry16618,

唉! 我小朋友都係咁, 一言九鼎唔在講, 佢唔係唔"錫"你, 但控制唔到脾氣, 一唔鍾意就黑面, 對其他人好有禮貌, 只是"蝦"父母, 唯有繼續娥, 我相信這是很普遍的現象, 慢慢教啦! (我時常都做阿Q)

原帖由 eva007 於 11-10-24 13:32 發表
Dear yw college mom,

Could you please advise if there is any foreign language to be taught in college?

雖然有其他語言學, 但唔一定抽到有得學, 我小朋友就抽唔到了.

原帖由 meyonw 於 11-10-25 12:14 發表

camry16618,

唉! 我小朋友都係咁, 一言九鼎唔在講, 佢唔係唔"錫"你, 但控制唔到脾氣, 一唔鍾意就黑面, 對其他人好有禮貌, 只是"蝦"父母, 唯有繼續娥, 我相信這是很普遍的現象, 慢慢教啦! (我時常都做阿Q) ...

對!比妳講中晒!

回覆 4# eva007 的文章

You have to select one music instrument to learn unless you have achieved advance level during S1. Orchestra band doesn't need piano.  By the way, my son is S1. I'm not too familiar with the school operations.  I just want to share my little experience.

各位:
明天開始考UT了,大家加油!!

回復 138# mayc 的帖子

多謝提醒,我個仔在網上溫好似係is定ih,我都攪不清,大家都要努力加!

回復 139# camry16618 的帖子

請問網上點溫? 通識? news? 唉! 中學都唔知點幫到佢? 要靠佢自己了, 但好似範圍好大, 樣樣都要溫要串咁!
請問英文新聞你地小朋友會在哪兒看呢? 上哪個網?
‹ 上一主題|下一主題