用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問你們認為設計一份profile幾錢為合理呢? ...
go

請問你們認為設計一份profile幾錢為合理呢? [複製鏈接]

想統計一下,做一份約5-6頁的小學profile幾錢一個page為合理呢?
   0    0    0    0

今年唔興做profile. 有DBS同KTS既老師講左, 佢地無時間看profile.咁又係, 成4000個Application, 由9月16日(最後截止日期)到10月1日(出信), 只有14日, 邊睇到咁多.

好多私小已經要求不要profile(TSL, KRS等). 要都最多2張(RC, SFA). 唔好哂錢個喇.

原帖由 G5 於 10-9-20 02:39 發表
想統計一下,做一份約5-6頁的小學profile幾錢一個page為合理呢?

Agreed.  I don't think portfolios mean much to the schools.  If the parents want to give a good impression to the school, maybe they should try to highlight a few fey strengths of their kids in a simple and easy-to-read presentation.  That should do.

醒目開學勳章 王國長老

俾人做portfolio, 為咩? 設計費呀?
無人會比父母更清楚自己小朋友, 我唔相信學校睇portfolio, 會重視設計多過內涵

原帖由 G5 於 10-9-20 02:39 AM 發表

自己做吧.  冇謂浪費金錢.  

原帖由 G5 於 10-9-20 02:39 發表

非常同意。一份簡單有條理的profile已經足夠,很多校長今年都再三強調家長不應花太多時間製作精美的profile,而且環保已是大勢所趨,做得太厚太精美的話可能引起校長反感呢!

我想家長應多花時間,想想有小朋友有甚麼特質和課外活動可以讓校長對小朋友多點了解,清楚列出來,把最好的兩三張證書,兩三張推薦信附上,校長容易看,同時亦顯得家長思想有條理,校長會覺得日後家校合作會比較順利。
原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-20 09:39 發表
俾人做portfolio, 為咩? 設計費呀?
無人會比父母更清楚自己小朋友, 我唔相信學校睇portfolio, 會重視設計多過內涵

呢期好似興大量不同國家旅遊相.
無知是福
‹ 上一主題|下一主題