用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 小兒明年小一,為了選校,我發作了!
go

小兒明年小一,為了選校,我發作了! [複製鏈接]

小一選校好折磨,現在只是九月,我已成日發惡痛,濕診發作,個人又痕又蚊,一直有少少情緒病都似乎再誘發出來了!

stressful n depressed.
   0    0    0    0

看你這样,我也好怕.呵呵....

just relax........

RELEX.....

放鬆D, 我個仔今年小二, 舊年公佈結果時, 我都發呆, 派左一間全區最差嘅學校, 之後就要到處叩門, 我入左六間申請, 其中有四間肯接見, 去到一D勁多人申請嘅學校, 竟然有二三百人申請十個叩門位, 又擔心佢入唔到好學校, 又擔心佢入左會谷得好辛苦, 我個仔亦唔係好醒嘅人, 去見果D勁谷學校, D老師用英文同普通話問問題, 我個仔唔識答, 當然唔收我個仔, 但呢兩樣都TALK得嘅小朋友, 去見間間都收, 所以而家重有時間, 去裝備你個小朋友! 當年有兩間例外, 問D日常生活嘅問題, 睇你點應對, 亦要畫一幅畫, 我個仔畫左個媽媽拖住佢同亞妹去買野, 可能老師覺得佢好乖, 畫中都好和諧, 所以最後呢間學校收左, 呢間係一間中上嘅學校, 冇勁谷勁做補充, 個仔讀得開心, 全級有三班, 每班三十人, 每年都有四十幾人入到BAND 1 中學, 反而壓力冇咁大, 所以真係入到全區最勁嘅學校固然好, 但係如果你個小朋友谷唔起, 最後每晚都係家長嘔晒血去對功課, 個細路眼淚洗面都幾慘!

重有, 有D叩門嘅小學要你選擇過佢先會接見, 到大抽獎時好好選擇, 大家都放鬆D, 留番D心血對功課同應付測驗考試, 條路漫漫長, 當年我嘅愁冇表現比個仔睇, 但佢好乖, 係電話度同亞姨講希望快D有間好學校收我, 等媽咪開心D啦!

日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

Thanks for for all you guys share, I still very worry every day, but I'll try to relax and face the fact

Relax, and relax, the top and famous school may not be a suitable for the children, so, you also need to observe your kid character and ability to help them to find a SUITABLE school.
‹ 上一主題|下一主題