用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2.5歲可以去邊度學中國舞
go

2.5歲可以去邊度學中國舞 [複製鏈接]

如題, 最好喺港島區, thx
   0    0    0    0

有冇人知?

但我有個跳舞fd話學中國舞先好d...唔會跳壞腳

原帖由 MaMa2008 於 10-9-30 15:04 發表
但我有個跳舞fd話學中國舞先好d...唔會跳壞腳

我仔仔跳緊, 三歲開始收, 不過響尖沙咀文化中心上~

琴日上咗去, 好失望, 等咗成個月先等到23/10, 點知...

話五點九開始, 等到六點五個老師都未到, 一早又話五點喺黃大仙過嚟...

等到我到c6都好無奈, 眼見其實所謂嘅課室連鏡都冇塊, 所以最後都走咗
THX
今日剛剛上網搵到間喺銅鑼灣嘅, 寫收3-5歲, 但今日打過去話都收, 月尾會去試, 叫啟發學藝坊, 唔知有冇人聽過呢?
原帖由 TaTa83 於 10-9-30 15:16 發表

我仔仔跳緊, 三歲開始收, 不過響尖沙咀文化中心上~

學中國舞先就好難返轉頭學芭蕾舞...
不過學咩都無所謂...最緊要小朋友自己鍾意

學中國舞先就好難返轉頭學芭蕾舞... <<---想問點解呢?
其實佢只係鐘意跳舞, 我聽個fd講話學中國舞先好d, 所以先搵中國舞
原帖由 janp 於 10-10-3 02:06 發表
學中國舞先就好難返轉頭學芭蕾舞...
不過學咩都無所謂...最緊要小朋友自己鍾意

因為芭蕾舞同中國舞風格, 步法, 訓練, 要求...各方面都唔同...
最重要係芭蕾舞要muscle turn-out, body pull up, 手爭拎高.....中國就turn-in, 手比較花巧...
好多又跳芭蕾舞又跳中國舞O既, 都會有D怪法...
反而學完ballet, 再改跳jazz, folk dance或者social dance就會好易上手...(咁當然風格, 舞蹈感係要慢慢浸出O黎)

我知道女孩子學跳中國舞對整個身型都會keep得好, 特別多拗腰動作, 很優美, 就算日後學跳芭蕾舞都可以互補長短, 互補不足。
‹ 上一主題|下一主題