用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如何教3歲小朋友上學時坐定定, 聽老師講? ...
go

如何教3歲小朋友上學時坐定定, 聽老師講? [複製鏈接]

上學2星期, 老師已同我講小朋友坐唔定, 點算?
   0    0    0    0

老師話 : 我個仔坐唔定,跟住, 老師同BB講, 你再唔坐好, 我打電話比你媽媽, 跟住, BB 好乖咁坐返埋位!!

原帖由 MelodyLeung11 於 10-9-18 16:45 發表
上學2星期, 老師已同我講小朋友坐唔定, 點算?

醒目開學勳章

我大仔N班時, 老師都笑笑口話隻衰豬坐唔定..
不過下一句係: 聽老師講兩句就明哂, 跟住就周圍搞..

我唔清楚你間學校/你自己對一個坐唔定嘅小朋友接受程度去到邊..但係我眼見老師係欣賞小兒嘅聰明, 亦都明白佢地仲細, 坐唔定係好常見, 如果老師都唔覺得太大問題, 我唔會睇到好嚴重, 而且, 教小朋友上課時坐定定, 應該係老師嘅責任, 小朋友聽老師多過家長, 如果佢地搞唔掂嘅"課堂問題", 你响屋企又點可能解決到呢?

要瞭解小朋友是否有過度活躍症,因為近年有很多小朋友有過度活躍症

agree wz 恐龍媽, 小朋友實坐唔家ga啦, 坐得太乖你仲驚, 呢D野當然係老師教啦, 好多野佢地聽老師講, 唔聽我地講ga, don't worry 啦, 我個囡都係ga, 以前坐車都唔 肯坐定定, 而家唔知係咪坐school bus的關係, 現在去街坐車無周身郁...

100% agree!
我女N班一返學好定,哈!我仲以為:咁筍?!.....點知熟左喇,就開始黎料,老師都話俾佢騙倒,所以係天性黎,但隨著日日返學,幾經教導,而家叫做坐唔定但叫得聽,而最有效既訓練場所就係學校,教N或K1班既老師應該好明呢點,不過都有老師怕煩,咁我覺得係佢問題。正如一般N班,學校會叫你幫小朋友著便,話會訓練佢去洗手間同戒便,但又要帶多幾塊做士啤,但有d學校唔準帶便,叫你預備多d乾淨褲返學,咁同樣都係話會訓練去洗手間同戒便,你話邊個會做多d dirty jobs?而邊d小朋友會戒得快d?

原帖由 kerkermui 於 10-9-18 22:01 發表
我大仔N班時, 老師都笑笑口話隻衰豬坐唔定..
不過下一句係: 聽老師講兩句就明哂, 跟住就周圍搞..

我唔清楚你間學校/你自己對一個坐唔定嘅小朋友接受程度去到邊..但係我眼見老師係欣賞小兒嘅聰明, 亦都明白佢地仲細 ...

原帖由 ac917 於 10-9-20 10:11 發表
100% agree!
我女N班一返學好定,哈!我仲以為:咁筍?!.....點知熟左喇,就開始黎料,老師都話俾佢騙倒,所以係天性黎,但隨著日日返學,幾經教導,而家叫做坐唔定但叫得聽,而最有效既訓練場所就係學校,教N或K1班既老師應該好明呢點,不過 ...

你講得好o岩,揀學校從呢d細節就知有冇heart
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我個仔坐唔定,又喜歡惡作劇戲弄老師和同學, 老師說他學習好快, 但唔多合作, 好擔心好快被踢出校!!! 好奇怪, 他在屋企算聽話, 跟我出街好定, 但在校好喜歡耍脾氣!!!!唔知點教好!!!!
‹ 上一主題|下一主題