用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 點解會揀天神嘉諾撒學校
樓主: paltiBB
go

點解會揀天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

回復 天瑜 的帖子

天瑜,

你好! 請問天神是否真的像這兩位朋友所講那麼恐怖呢?? 謝謝!

回覆:天瑜 的帖子

據報,只有測驗常識科才會有時事題,考試是沒有的

引用:回復+chow168+的帖子 我錯了!+當初沒查明

原帖由 GMGM 於 12-05-28 發表
回復 chow168 的帖子

我錯了! 當初沒查明清楚,以為是紅磡名校兼且中學直上聖瑪利....,便不假思索,把女 ...
天神五六年級每個星期六都有補課,內容為中英數既TSA and Pres1.  其實天神絕對唔得唯一一間補課既小學。離開天神不代表其它小學不用補...

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

我好贊成前面兩位講"NO PAIN NO GAIN", "要入聖瑪利係要付出"
如果大家覺得接受唔到天神既教學方式又或者要求, 大可以離開
我認同親子關係係相當重要, 既然係咁, 可以選擇其他較輕鬆既學校
人係有選擇! 冇得迫既......

回復 天瑜 的帖子

絕大部分學校之中英文卷的閱讀理解一定是出課外的,是避無可避的!唯有多讀課外讀物作強化理解能力。

(係人都知COMPREHENSION係課外野,但係比D高佢地應有程度高好多ge文章佢地做,又有乜作用呢??唔通要讀論文才能強化理解能力??)

栗子媽媽  MC 題印象中都問得幾古或,印印中小女當年果PART執得兩分咁大把  發表於 12-6-20 16:41
天瑜  點評冇得改的!  唔緊要啦,MC 題有答案選擇,SHORT QUEST 要自己找答案,在層次方面已有差別。  發表於 12-6-20 14:44
栗子媽媽  天喻,唔好開名啦, 九龍某名男校  發表於 12-6-20 13:56
天瑜  栗子媽媽, 請問"LALA" 是不是某男校簡稱之化名呢?  發表於 12-6-20 13:31
栗子媽媽  有, 我見過同一份次英交閱讀理解文章出現係LALA高一年級既TEST卷.
唔同佢係天神用呢篇文出MC,LALA出SHORT QUESTION  發表於 12-6-20 10:49

回復 chenmercy_mc 的帖子

"針唔拮到肉就唔知痛",希望你記得我呢句"廢"腑之言!!

花小兔 發表於 12-6-19 01:19
回復 chenmercy_mc 的帖子

"針唔拮到肉就唔知痛",希望你記得我呢句"廢"腑之言!! ...

花小兔, 其實係得呢到留言, 除左收料既亞媽之外,我相信絕大部份都係天神亞媽或者天神舊生.所以,我地豈有針唔拮到肉就唔知痛之理.

罵女, 為教女同老公吵, 甚至考慮做歸家娘回家陪讀我都一一經歷過.我甚至比你更進取,你係BK罵學校,我甚至係家長日當面問老師合格率..........ops:" />ops:" />

不同之處,入天神係我一個考慮左好耐既決定,天神幾廿年黎都係地區有一定知名度,除左出名嚴謹,學業上有要求都係不爭之事實.當我決定選上天神時,我已知我同我女要一齊行以後既路,甚至我暗下決定努力過後如小女不能適應下來,離開又何防.

如果大家覺得一條龍就可以EASY LIFE 絕對係錯既觀念,我地甚至比其它有聯繫中學既名校更苦,因為佢地有機會收反原來既6/7/8成學生,再收反其它小學既精英,而小朋友亦因為要升原校至發奮及競爭.我地呢...我地要不論達標予否都收哂.

你想一想自從有派位之後,多少間名校為保質量己轉直資之列,而嘉諾撒修會卻敢於改制為一條龍.當中要多少勇氣多少愛心.第一條龍之PRES1成績出左啦,成績ABOVE AVERAGE卻比往年低...... 明白嗎?  我敢言,往後ST MARY之質一定比未結龍前平均下降.

罵歸罵,女兒是自己的,她才是我們心頭之肉.我相信學校絕不會因為我地既心痛而改變.趁暑期停一停,想一想方為上策.  記住,不要以為頂完6年小學便可放下心頭大石,尚有未來六年中學生涯.

有一次聽社工講左一個比喻,每一朵花都係美麗既,都有獨特之處,不過我地雖要找合宜既地方裁種才有自己一遍天地.仙人掌不可種於河邊.蘭花不宜多水..........容我們好好一起裁種家中之小花吧

天瑜  栗子媽媽, 請問"LALA" 是不是某男校簡稱之化名呢?  發表於 12-6-20 13:32
kiiiiiller  小兔,發現「問題」就要解決,「鬧」只求乾火,毫無建益。況且,女兒耳濡目染父母對學校之不滿,她怎會有心機讀書哩!  發表於 12-6-20 06:15
kiiiiiller  小兔,「6+6」之路是你替女兒選行的,難道你不知道傳統名校的教學模式嗎?  發表於 12-6-20 06:02
kiiiiiller  校方已實說對學生學術成績有要求,囑咐學生須加倍勤奮,請求家長多配合。  發表於 12-6-20 05:39
kiiiiiller  學校接龍後,整體學生的成績水平下降2~3﹪,同級新生的下降4~5﹪。其實,新F1學生會適應環境,加入F2、F3時將錄取之優材生,聖瑪利定能保持佳績!  發表於 12-6-20 05:19

回復 天瑜 的帖子

天喻, 據報, 今年小二D卷好鬼淺BOR :D

天瑜  好像是考試后,老師話份卷(maths
& 常識科only)是出淺左!  發表於 12-6-19 13:14

花小兔 發表於 12-6-19 01:03
回復 天瑜 的帖子

絕大部分學校之中英文卷的閱讀理解一定是出課外的,是避無可避的!唯有多讀課外讀物作強 ...

我唔知令千金幾多年級,不過如果係高年級既話,我愛心提示你操閱讀理解要買坊間比佢地高一年級既黎做

天瑜  多謝愛心賜教!完全明白。  發表於 12-6-19 13:10

同升一間中學, 唔知點解St.Mary小學唔駛這麼谷既???? 點解程度相差噤遠既?

栗子媽媽 發表於 12-6-19 12:22
回復 天瑜 的帖子

天喻, 據報, 今年小二D卷好鬼淺BOR

中文都好多人9X BOR

天瑜  GOOD!  皆大歡喜!  發表於 12-6-19 14:59

回復 栗子媽媽 的帖子

好似只有英文是深..

若+有幸入到的話,+緊要努力啦,+St.+Mary係

原帖由 ontheroad 於 10-09-28 發表
若 有幸入到的話, 緊要努力啦, St. Mary係全港首十位的的. 咁好條件都唔努力就真係不如將個學位俾d真係讀書 ...
絕對同意

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

回復 栗子媽媽 的帖子

KILLLLLLLLLLER, 想問下以下數據點統計出黎, TKS

學校接龍後,整體學生的成績水平下降2~3﹪,同級新生的下降4~5﹪

kiiiiiller  這數據是聖瑪利副校長於2011年11月「升中接龍學生家長會」中告知大家的。  發表於 12-6-20 21:01

栗子媽媽 發表於 12-6-19 12:28
我唔知令千金幾多年級,不過如果係高年級既話,我愛心提示你操閱讀理解要買坊間比佢地高一年級既黎做 :verye ...

栗子媽媽, 佢地已經讀深一年,咁係咪3年級買5年級既練習,4年級就買6年級既練習

栗子媽媽  呢D個人溫馨提示JET, 同學校指引冇關.  發表於 12-6-21 12:34
栗子媽媽  係閱讀理解做深少少JET, 其它正常既  發表於 12-6-21 12:33

回覆:栗子媽媽 的帖子

其實係勁左,以前St Mary 只接受 St Mary  and Holy Angel 頭70%~80% 學生,另外20%~30%就係其他小學的頭123名。宜家 100% 收晒。要記得St Mary and Holy Angel 係津校,無得選擇學生,學生可以來自五湖四海。

‹ 上一主題|下一主題