用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 點解會揀天神嘉諾撒學校
樓主: paltiBB
go

點解會揀天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

回覆:栗子媽媽 的帖子

請問天神功課多嗎?我住將軍澳區,小女讀k1, 可否嚐試天神?

回覆:LuLuciaMa 的帖子

咁你自行階段有幾多分呢?

回覆:小伊 的帖子

回覆:小伊 的帖子

適0,大女,天主教,應該20分,是嗎?我很多嘢都不懂,請多多指教,謝謝!

回覆:LuLuciaMa 的帖子

可以在自行階段試下運氣。

請問大家天神是否真係小六畢業時100%由st mary全收架呢? 因剛睇雜誌, 佢寫st mary小學先會全收, 天神佢寫收"大部份"...

回覆:@綿羊仔 的帖子

系全收,但要年年升到班至得。

好羨慕你們女兒可入讀. . .希望我女兒都可以啦雖然現在佢只得2歲!
呢間學校係我心中第一志願!
願主保祐!

回復 paltiBB 的帖子

我錯了! 當初沒查明清楚,以為是紅磡名校兼且中學直上聖瑪利....,便不假思索,把女兒送進去,放棄了蔡繼友的錄取!

假如家長不介意未來發生以下情況,你可以考慮把小朋友送交此校:a: 三年班開始,每天六至八項家課,四年班八至十項,起碼花兩個半小時,慢則三、四個小時。
b: 每週都要中英文默書,
c: 每月測驗一兩科。只要求死背書,只求分數。
d: 六年班則週六上午也要上課......。

為了應付校方的種種要求,我家的親子關係徹底沒有了! 為何呢?

回復 ontheroad 的帖子

如果只看直升st. mary 不回頭看看和想清楚其他問題, 則各位家長們可能日後有悔!

天神的賣點眾所周知是直升st. mary , 但閣下知不知道她們的教學方法是我們70, 80年代的傳統方式, 要求死背誦, 勤抄寫, 功課排山倒海務求把東西填入小朋友的腦袋, 今天已經是資訊超級發達的世代, 所有學術知識都在大家GOOGLE彈指之間, 未來將更利害!

校方的填鴨式教育方式, 三年班讀四年班的英文, 實在已不合時宜, 試問如何應付未來的世界?

當今的教育已著重啟發兒童的獨立思考,判斷是非, 識別真偽的能力和創意的能力......不再是死背誦, 勤抄寫!

最後, 或許你某日看到好高積分而高興, 但你知不知道女兒已跟你成為仇人.....因她被你長期吹谷得漸漸越來越反叛.....何苦哩?

這是過來人的肺腑之言, 大家共勉之!

回復 chow168 的帖子

我錯了! 當初沒查明清楚,以為是紅磡名校兼且中學直上聖瑪利....,便不假思索,把女兒送進去,放棄了蔡繼友的錄取!

假如家長不介意未來發生以下情況,你可以考慮把小朋友送交此校:a: 三年班開始,每天六至八項家課,四年班八至十項,起碼花兩個半小時,慢則三、四個小時。- 都唔使做三、四個小時咁長,學校已取消了calligraphy功課。需要用較多時間做的是數學功課,有時都會做耐咗d。

b: 每週都要中英文默書 - 其實好多傳统學校每週都要中英默書架la
c: 每月測驗一兩科。只要求死背書,只求分數。- 全年兩測兩考,並非每月測驗wow,不過考試前常識有quiz及全年3次grammar quiz,唔繼分架,我諗學校是想學生温習
d: 六年班則週六上午也要上課......。- 應該是五六年班週六上午都要補課。因為天神的學生將要上st Mary,學校都係想d小朋友好好裝備,到時上St Mary 順利接鬼。

為了應付校方的種種要求,我家的親子關係徹底沒有了! 為何呢?

LL222  到St Mary接鬼  發表於 12-8-22 10:41
天瑜  接軌 (網上留言幽默一下,我覺得可以接受。)  發表於 12-6-20 08:22
spmok1999  接鬼....  發表於 12-6-19 09:37

請問除咗科英文外, 係唔係全部科目用中文教? 數學會教高一級嗎?

回覆:Chewy 的帖子

無錯,中文授課。數學系正常進度。我小學時抄書抄到手軟,攪到現在D字體似鬼劃符,但小女在天神讀小二,至今未抄過書。

chow168 發表於 12-5-27 15:40
回復 paltiBB 的帖子

假如家長不介意未來發生以下情況,你可以考慮把小朋友送交此校:a: 三年班開始,每天六至八項家課,四年班八至十項,起碼花兩個半小時,慢則三、四個小時。
b: 每週都要中英文默書,
c: 每月測驗一兩科。只要求死背書,只求分數。
d: 六年班則週六上午也要上課......。

我相信你是出於好意提提大家, 我是天神舊生, 不過女女只是 PN. 或許未感受到你的壓力. 不過我都想提提你, 其實嘉諾撒學校出名係谷+嚴. 但蔡繼友行 IB, 比較接近國際學校, 用呢兩間比較, 唔係好恰當. 天神嘅 Style 應該比較接近 SFA/陳守仁吧. 每個小朋友 style 都不同. 是不是你當初不夠了解女女?? 揀錯了?? 希望你明白, 我完全沒有意思話對與錯, 從字裡行間感受到你的壓力. 其實可否與班主任傾傾你的煩惱??
我好記得有一年訪問一個 10 優生, 佢話其實佢讀書都好辛苦架, 但佢明白依家辛苦 D, 將來會輕鬆好多. 讀一間程度高嘅, 一定唔會輕鬆架. 蔡繼友可能都有蔡繼友的辛苦. 你或許可以藉此教你的小朋友克服難關呢.
我記憶中的天神是一間好好的學校. 其實我成績是比較差, 但我讀小學的回憶是開心的. 到我長大, 成日都感謝我媽媽, 好彩佢當日比我讀天神, 明智的決定呢:)

kiiiiiller  厲害!天神學生每週要應付中、英默書?誇難極乎!豈有四十幾次哩。  發表於 12-6-17 09:20

直上聖瑪利 ... 是要付出代的

引用:直上聖瑪利+...+是要付出代的

原帖由 Angelakibb 於 12-06-02 發表
No pain no gain

Angelakibb 發表於 12-6-2 19:00
Totally agree! 大家努力啦!

我絕對認同CHOW168的講法, 現在簡直離譜,成日功課多籮籮,接到接唔住,考試前狂教書(是但教),因先生要教晒去應付考試,又狂比功課,荒死做唔死呀女,係成家一齊做功課,邊有時間去溫書!!!!!

考試券又勁深,勁多課外題,死讀完都唔合格,又嚇你(呀女及家長)要暑假補考,甚至留班,害到你全家都有壓力,關係好似CHOW168話關係破裂,呀女又成日CRY,CRY,,

你地想真D呀))))))))))))))

花小兔,你个小公主幾年级

總之1-6年級都係一樣, 4-6年級仲慘,有人話第一條龍D女女都好輕鬆,無呢度咁誇張(HOMEWORK AND TEST)
‹ 上一主題|下一主題