用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教:升中面試班的問題
go

想請教:升中面試班的問題

請問家長們覺得有幫助嗎?
會否學到一些應答技巧呢? or純粹只是死背標準答案呢?

謝謝解答!

原帖由 csk家長jj 於 10-9-18 12:07 發表
請問家長們覺得有幫助嗎?
會否學到一些應答技巧呢? or純粹只是死背標準答案呢?

謝謝解答!

我囡囡上年都有報升中面試技巧班,她說沒有甚麼用!而且學校都有一兩堂同佢地講解面試時的題目及禮貌。
    好多中學面試時都會分--個人及小組討論,最緊要有禮貌,說話時自然直接,不要坐着不說話,就算唔識答都要說sorry, I don't know. 但最好緊係之前搜集多些資料去答。面試一定好緊張,無辦法!若個人做得唔好便在分組討論時發表多些意見,積極些去討論,取回多些分數。

原帖由 kph161616 於 10-9-19 00:58 發表

我囡囡上年都有報升中面試技巧班,她說沒有甚麼用!而且學校都有一兩堂同佢地講解面試時的題目及禮貌。
    好多中學面試時都會分--個人及小組討論,最緊要有禮貌,說話時自然直接,不要坐着不說話,就算唔識答都要說s ...

謝謝分享

我都來分享下阿仔嘅經歷。
阿仔今年升咗中學,但我冇同佢報面試班。
一來小學方面有幫學生作一定程度的準備,如有幾堂面試訓練班,教學生一般面試禮儀及注意事項,也有發放一本手冊,有齊如何製作學生個人Portfolio,中英文模擬面試問題,及一部分模擬回答.
英文方面,作為homework,學校會要求學生根據自己情況寫下回答,再由老師check有無語法錯誤等.
中文方面嘅面試題目,我會根據模擬問題自己同佢練習,
如有不能順暢回答嘅問題,我都會要求佢要求寫下答案,方便練習.平時臨睡前,會用幾分鐘時間同佢對答練習.
另一方面,阿仔從低年級開始有參加過幾次劍橋英文試,每次考試都有Oral部分,由英國人考.所以知道阿仔有面對陌生人經驗,唔會太驚場.

另外,報了幾間直資中學,既可以多個選擇後備,也可以有機會作為面試練習.

所以,到真正自行階段面試時,阿仔自我感覺還算唔錯.

其實,本人覺得學校面試時,主要係觀察學生待人接物嘅行為禮儀,與其他小朋友相處嘅合群性等.小朋友是否能言善道並不重要.

原帖由 一家的太陽 於 10-9-19 18:48 發表
本人覺得學校面試時,主要係觀察學生待人接物嘅行為禮儀,與其他小朋友相處嘅合群性等.小朋友是否能言善道並不重要.

十分認同, 亦十分多謝你的分享
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

我仔仔都係今年升中一, 小學時學校沒提供任何準備的課程, 都冇報面試班, 因為我地覺得最緊要係基本禮貌, 其他既就睇臨場發揮.
我諗最重要係提佢要放鬆, 唔駛緊張, 唔好講大話..同埋唔好比壓力佢.

基本禮貌就assume人人有, 但學校除此以外重要考應對, 課本知識 及 general knowledge (如local and internal news). 臨場發揮當然重要, 但如果小朋友無實際的training and experience, 佢本身又唔係咁smart個種的話, 叫佢點臨場發揮得好呢? 如果學校無這類training course, 咁我就覺得不如上幾堂當實習, 或是考多幾間直資當practice. 不過考多幾間直資就小朋友及家長都辛苦, 到真係要考自己心儀的一間時, 小朋友可能己經好sick of or resist 去面試, 所以我覺得應上吓面試班再考一兩間直資當practice.

原帖由 TwoKidsFather 於 10-9-20 13:12 發表
我仔仔都係今年升中一, 小學時學校沒提供任何準備的課程, 都冇報面試班, 因為我地覺得最緊要係基本禮貌, 其他既就睇臨場發揮.
我諗最重要係提佢要放鬆, 唔駛緊張, 唔好講大話..同埋唔好比壓力佢. ...

一家的太陽, please check PM, thanks
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

小女也沒有參加過校內/校外的interview班, 我個人覺得如果要attend 的是group intervew,  那便比較執輸, 因為要fight to speak out.   

相反單對單interview, 只要有禮貌, 有問有答, 平常心便可.  有d問題是時事題, 表現個人觀察力, 觀點等.  唔一定有對錯model answer,  所以用硬生生practise的.

有一個point我想提一提的, 是一位在職老師告訴我的.
有d 學校是邀請父母入interview room 一起"看"孩子interview的, 呢d case其實個考官會觀察父母是否從容, 因為這是對孩子的信任啊!  孩子答錯了也不用糾正他,  讓他們自由回答便可.

回復 1# 77777 的帖子

BK教育版好似病病地咁!
收唔到您的PM啊!

oh,原來係咁解。當日我同我囡一齊 interview 時我都冇出過聲,所有 Qs 都係囡囡答,我只是 in 完講多謝。或者提一提 in 之前最好準備定一兩條問題去問,好似去見工咁。

原帖由 Martina 於 10-9-20 15:40 發表
小女也沒有參加過校內/校外的interview班, 我個人覺得如果要attend 的是group intervew,  那便比較執輸, 因為要fight to speak out.   

相反單對單interview, 只要有禮貌, 有問有答, 平常心便可.  有d問題是時事題, ...

回復 1# Rattie 的帖子

我囡話group interview 有着數因為唔係個個都講, 就算唔知點講都可以借人的話題再發揮, 個人interview就有risk, 因為識就識唔識就好難發揮得好, 咁就先分.

其實上唔上面試班, 就看看考什麼學校了, 如考top branding名校就最好上, 個個有備而戰, 你就只講禮貌,真是會被比下去.

我個女考St. Paul Convent 第一round就無上, 考DGS就有上, 佢話讀咗面試班有D蓋念都有幫助. 不過佢話St. Paul Convent比較多嘢考.  2間都要考2個round.  第 2 round都是個人interview, 面試班學到嘅嘢可以apply到.

有沒有參加過謝家亮說話訓練學院的升中面試班可以講下經驗?我見昨天新報有介紹。

上咗面試班唔等於會考到心儀學校,不過如果時間同 $ 都唔係問題,why not 呢? 況且上完有幾多得著人人唔同,我同意個人 interview 應該有d幫助。

無謂考唔到嗰陣個心 lor lor luen,做咗唔得咪c心囉。

好似我朋友囡 DGS 2nd in 嗰陣,問 daddy 洗唔洗去。我話如果 le 間係你哋 ge dream school,緊係一齊去喇,誠意吖嘛。得一個家長出席會否影響 result 冇人知。

到我囡 Convent 2nd in,我都係單拖, interview 時亦冇問點解 daddy 唔嚟。

亞囡考小學時我後悔冇俾佢上面試班,因為後尾我至發覺連邊個係老師/interviewer 佢都唔識分!

原帖由 melindalsl 於 10-9-21 13:52 發表
我囡話group interview 有着數因為唔係個個都講, 就算唔知點講都可以借人的話題再發揮, 個人interview就有risk, 因為識就識唔識就好難發揮得好, 咁就先分.

其實上唔上面試班, 就看看考什麼學校了, 如考top branding ...

個仔有報過升中面試班,你可以唔洗報都得。
叫bk媽咪比面試題目仲好,又多又好^^
面試出時事題及比一篇英文文章抽一段比你讀及問文章內容或看圖畫用英文描述,升中面試班冇練,不如睇定報紙剪起d大事温習。
有問個人興趣,家人,平日鍾意做物,你係屋企練習都得。

想問下邊度有中學面試題目及答案 的網址.

有沒有升中面試班的資料?我想幫小朋友報名。多謝!

唔一定要報架喎, 視乎個人需要

首先~ 你子女性格/ 表達技巧如何? OK 咪唔駛報囉
其次~ 你報咩中學? 如果間中學係爭崩頭, 個個都十八般武藝, 想爭取表現咪買個安心囉

In conclusion!
最多咪當練習多D, 熟能生巧
見下陌生同學囉
學到野既咪當bonus 囉.. 練習多D無壞既

原帖由 doris25 於 10-9-23 19:59 發表
有沒有升中面試班的資料?我想幫小朋友報名。多謝!

你小朋友邊區讀書?
佢想報咩中學?

I also want know more information about 升中面試班.

Please help.