用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCC即將開始面試
go

SPCC即將開始面試 [複製鏈接]

1 是25/9嗎?
2 是有關係(舊生/職員等子女,兄姊正就讀等)o既小孩嗎?
3 是最近收的嗎?
原帖由 lin624 於 10-9-17 22:44 發表
已經聽到有人收到面試通知係下星期六.

我地第二日近4點交表,而家仲未收到信。
原帖由 QQLAU 於 10-9-17 23:35 發表
係唔係早交form早in?

Yes, you are right.
原帖由 QQLAU 於 10-9-17 23:47 發表
幾號?係唔係簡介會個日?

據我了解,有關係o既學生先面試,之後先至輪到其他人。君不見交表現場旁邊有一張去分表?
原帖由 lin624 於 10-9-18 00:01 發表
咁就唔知了,我都好想知係唔係早交form早in?

簡介會上,校長話會o係22/11將收生結果放上網,所以萬一錯過左電話都唔駛咁緊張。
原帖由 aupatrick 於 10-9-20 11:39 發表

都唔一定. 我仔仔上年交表第二日先報名, 而且我地亦無關係, 不過佢好早就有得in.

而家只係收interview信, 唔使太緊張, 到第日等電話同出榜果時先至黎緊張啦.

祝各位成功. ...

It's hard if not impossible to guess what the pattern is.  All we know is the 1st int period lasts for at least 2 weeks, including weekdays.  The rest is purely guesswork.
原帖由 bbAvalon 於 10-9-20 11:44 發表
I also want to know earlier the interview date so that we can plan the schedule.

Don't know whether they will arrange interview on 2/10 for those applicants (without connection)?

The headmistress said candidates with the same religion do not have extra marks.
原帖由 traeh 於 10-9-20 12:13 發表
好似基督徒都會排得前D。

今年佢地要我地提供三個回郵信封,乜唔係用黎通知1st int, 2nd int和取錄通知嗎?點解2nd int只係會用電話通知o既?

校方的確講過11月中會出信通知取錄,亦會o係11月22日o係網上公佈,所以未收到信仲可以到時上網查,唔駛咁緊張喎。仲有,佢地似乎慣例係各階段都分批出信,唔係一齊出,所以人地收到信先不必等於自己一定收唔到信o既。
原帖由 KaHeiBaBa 於 10-9-21 00:23 發表

同意,舊年囡囡幾乎係最後果批先 in,等通知 2nd in 嘅電話,真係心膽俱裂;2nd in 完重慘,星期一網上先至有結果,有 d 家長話星期五、星期六已經收到(信)取錄通知,我哋星期六出咗街都放心唔落,要返屋企睇信箱,結果一樣失望(冇信 ...

多謝你提點,小弟獲益良多!

其實,只要他們在申請需知多寫一些面試程序的細節,就可以免卻家長們很多的麻煩和憂慮。

關於搜尋去年的文章,我也看過一些,不過就沒有利用搜尋某一學校的功能,也許我應該用SPCCPS, SPCC和聖保羅男女三個搜尋字串找找看。

題外話,其實"小一選校"這標題的內容多如恆河沙數,直資,私校,自行,大抽獎等 "共冶一爐",主題數目增加得很快,開了新主題後不到幾小時就被擠到下一頁甚至更後,如果可以將主題細分一下,相信會比較容易閱覽和追蹤,
原帖由 KaHeiBaBa 於 10-9-21 01:38 發表

你似乎唔太明白,成個面試與及通知嘅過程 !! (其實你可以嘗試找尋一吓,舊年關於 SPCCPS 嘅 topic,相信一定會幫你更清楚、更了解)

2nd in 通知,的確係由學校先打電話通知家長,之後再會有信通知家長,邊日、邊個時 ...

其實我也有找過去年的文章,不知怎的就是沒有多少關於SPCC的面試模式和內容,連 1st in和2nd int是甚麼時候也好像找不到資料。

小兒中英數和禮貌還可以,不過比較靜,排次序講故事或圖片描述並不是他的強項,真有點擔心他面試時可否得到老師和正/副校長的歡心。
原帖由 aupatrick 於 10-9-21 11:30 發表
你好 KaHeiBaBa, 請問你囡囡最後入左邊班?  我個仔仔係小一丁.

我老婆日日問住我信箱有無信,話想早d告定假,因為佢要幾個禮拜前約定d客,太遲好難安排。最弊就係學校無一定o既面試日期規律(雖然話有關係o既人面試先,但又有例外),公佈的面試期間又太闊,真係好難預。

假設校方俾兩星期通知,都要10月3號o個個禮拜面試,希望唔好撞期,因為我地10月7號到10號日日都有interview。
原帖由 KaHeiBaBa 於 10-9-21 15:32 發表

我唔記得幾點投降,不過都好難瞓得著,成晚輾轉反側 !!

晨早起身 check 學校 website,一樣未有結果,點都要返到公司開 "壞腦",先至 check 到個 result !! ...

我係講緊1st int添咋。
原帖由 thomasha 於 10-9-21 19:33 發表
我老婆日日問住我信箱有無信,話想早d告定假,因為佢要幾個禮拜前約定d客,太遲好難安排。最弊就係學校無一定o既面試日期規律(雖然話有關係o既人面試先,但又有例外),公佈的面試期間又太闊,真係好難預。

假設校方俾兩星期通知 ...

不過經我精心安排佈局,而家只剩SPCC未確定,其他已經幾乎肯定無撞期。
原帖由 lin624 於 10-9-21 21:13 發表
今年好多人都會在10月7--10日撞期
唔止妳一個??

祝大家好運La

所謂精心安排和佈局,其實牽涉大量資料搜集,包括到處問其他人,不止一次打電話去學校問,參考去年經驗,等等。遇上一些面試安排透明度低的學校,都會很焦急想快點知道。
原帖由 lin624 於 10-9-21 23:39 發表
恭喜啦

Do you mind telling me whether it is located in "小一選校" or "小學一覽"?
原帖由 telegogo 於 10-9-22 09:25 發表
the interview process did not change much in the last three years after the school moved to her new campus.  There was always a very long post on SPCC interview progress every year around the same per ...

我都係咁同我老婆講,因為小朋友o既文件都o係我手,我比較清楚;不過佢話要到場同佢打氣,所以係都要一齊去,我都無晒符。:)

短袖恤衫連領呔+西褲+黑皮鞋會不會太隆重?我有個朋友,佢個小朋友係咁樣著,結果舊年入到。
原帖由 aupatrick 於 10-9-22 10:01 發表

其實1st in 一個家長去已經足夠, 學校只係同你對下資料, 根本校長/副校長都唔會見到爸爸媽媽.
衣著亦無需要太過隆重(尤其是小朋友), 會帶來反效果. ...

Thank you, telegogo and aupatrick.

Same here.  We called the school today and they said all notifications will be sent out within this week.  We may be allocated the last group to be interviewed.
原帖由 steve666 於 10-9-22 23:48 發表
We're unrelated group and not Christian, still no interview letter received.

如果你係基督徒,就可以咁樣推敲;否則就像我和Steve一樣,要多等一兩天。

我係7/9 3:55 pm交表。
原帖由 evacalbee 於 10-9-23 00:13 發表
你幾時交表呢?

睇尼係7/9交表, 27/9 in; 8/9交表, 28/9in;
我9/9, 唔知係咪29/9 in呢? 但係未收到信...

十萬個唔該晒! 希望無花你太多時間搵番呢d文章出黎。難怪有一位家長話你一出手就要睇實,原來係真o既。:) 頭先我一口氣睇晒1st in同2nd in部份,有得2nd in再睇埋其他。

坦白講,我只係抱平常心去報,小兒各方面都係中游分子,更同學校完全無關係,但真係好鍾意佢地o既辦學理念同學生o既質素(成績/品行),小兒都算係幾定,只盼他在面試時有超水準表現,令佢可以o係個相信好o岩佢o既環境讀書學習。
原帖由 KaHeiBaBa 於 10-9-23 00:15 發表

廿四孝爸爸,

慢慢睇,希望可以幫到你 !!

1st in:

收到SPCCPS面試信了:Please click !!

Parking for St. Paul's Co-ed. Interview:Please click !!

One parent has received St. Paul's Co-ed. Interview invitation ...
‹ 上一主題|下一主題