用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖方濟各學校
go

嘉諾撒聖方濟各學校 [複製鏈接]

請問'嘉諾撒聖方濟各學校' 好嗎?
   0    0    0    0

乜都好,成績好,校舍又新又大,老師好. 係校車唔好,又貴又唔好.
希望出年唔係個間野啦.

原帖由 melodygrace 於 10-9-17 09:46 發表
無知是福

醒目開學勳章

校長話同佢簽咗2年約, 即係起碼用埋出年.

原帖由 brian61950 於 10-9-17 10:17 發表
乜都好,成績好,校舍又新又大,老師好. 係校車唔好,又貴又唔好.
希望出年唔係個間野啦.

升中呢? 中學部的升學成績及校風ok嗎? 聽聞升本地大學只有4x%(不知是否可靠!), 而o係街見到中學部d 學生的行為都..."麻麻"

原帖由 brian61950 於 10-9-17 10:17 發表
希望出年唔係個間野啦.

個d升本地大學率唔好信,好多出左國.
中學部d 學生的行為真係唔知,但我諗有時幾個女仔係街free d 掛.

原帖由 chanbaby 於 10-9-17 17:03 發表
升中呢? 中學部的升學成績及校風ok嗎? 聽聞升本地大學只有4x%(不知是否可靠!), 而o係街見到中學部d 學生的行為都..."麻麻"

無知是福

醒目開學勳章

4x% 咁少? 想當年我嗰班得兩個同學入唔到大學咋喎! 我諗唔會差咁多吧! 不過如果用中一學生人數 OVER 中七入U人數就差唔多, 因為中一至中五每級4班, 中六中七就得番每級2班.

PS: 如果我有囡我一定俾佢番去讀, 只可惜我兩個都係仔

St. Francis 係咪好學校請自行判斷,140年歷史,當年董建華梁錦松年代,只保留一百一十幾間英中的其中一間,有這樣的中學的聯系小學又點可能差. 新校舍座落於St. Francis Street.  這些 big plus element 有幾多間學校有?

對於4X% 的入大學率,我有懷疑態度,但我無數據唔敢否定,但這些傳統學校,比較著重學業,無理由會這樣差。  

本人和太太既非校友,也非SF家長。純粹以事論事。

No school is perfect.  No school is the best.  Find a school that fits your child; otherwise, it would be a nightmare for both of you.   

My opinion is, SF is definitely not a suitable school for the children who are "HEA"...

我中學英文老師的母校, 她是港大校花.

原帖由 melodygrace 於 10-9-17 09:46 發表

原帖由 fatgoat 於 10-9-17 22:11 發表
St. Francis 係咪好學校請自行判斷,140年歷史,當年董建華梁錦松年代,只保留一百一十幾間英中的其中一間,有這樣的中學的聯系小學又點可能差. 新校舍座落於St. Francis Street.  這些 big plus element 有幾多間學校有?

...

Yes, 就箅去年教育局再review, 仍然無落車, 就知係好嘢呀, 全日制, 全新校舍, 交通方便.

12年免費教育, 一條龍入津貼英中, 幾好呀.

全港咁多津貼中學, 但得百幾間評核為英中, 咁就知道個百多間英中係質素保証 la.

多謝大家的意見! 但如果得15分, 今年有否機會在自行分配學位取得學位呢?

醒目開學勳章

我都想問問
如果有20分, 但唔係12網, 係咪都有high chance?
thanks~~

回復 1# 伊芙蓮 的帖子

頭輪20分好大機會,唔理你住邊.
無知是福
‹ 上一主題|下一主題