用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問荃灣區升中問題
go

想問荃灣區升中問題 [複製鏈接]

我仔仔成績全部拿A, 但是中國語文科同音樂都係拿B,甘有冇幾會入band1?
邊間好?
邊間大機會d?
佢而家剛升小六。
Thanks
   0    0    0    0

版主

原帖由 prettyoni 於 10-9-17 09:19 發表
我仔仔成績全部拿A, 但是中國語文科同音樂都係拿B,甘有冇幾會入band1?
邊間好?
邊間大機會d?
佢而家剛升小六。
Thanks

你咁問真係好難答
就算全部攞A都未必一定係BAND1,睇你A頭定A尾,全級名次先最重要.你睇番你學校對上一年大約幾多派BAND1學校,就估到全級大約幾多人係BAND1.

原帖由 Lovely媽咪 於 10-9-17 10:20 發表

你咁問真係好難答
就算全部攞A都未必一定係BAND1,睇你A頭定A尾,全級名次先最重要.你睇番你學校對上一年大約幾多派BAND1學校,就估到全級大約幾多人係BAND1. ...

佢嘅分數係96-100分,中國語文一路都係keep住得80幾。全級考第12
諗起搵中學比佢就好煩!
如果問老師,佢地會唔會講小朋友是否band1生?
Thanks

原帖由 prettyoni 於 10-9-17 14:50 發表

佢嘅分數係96-100分,中國語文一路都係keep住得80幾。全級考第12
諗起搵中學比佢就好煩!
如果問老師,佢地會唔會講小朋友是否band1生?
Thanks

全級考12,其實都可以搵Band 1 中學,但一定要睇埋操行,若操行取得B或以下,搵Band 1 都可能有問題!
其實頭2次呈分試至為重要,所以一定要Keep 住考好成績,這2次呈分試是用在Interview見中學,若面試做得好,就已經落實了心儀中學。
我囡囡已經升了中一,她就是在Interview時做得好,面試完她出來都說有把握,應該OK!她已經就讀第一志願的中學!
選擇中學時一定要看你小朋友頭2次呈分試的成績來考慮,若是Keep住成績好,加埋操行好,妳可以選你們心儀的2間中學來面試,面試前一定要做好多survey,睇下間中學嘅學習環境,校風等,收生需求,例如李兆基收生就需要體育方面要好,安柱就需要學生自己要努力讀書...等。

好多謝你呀。
但我好驚佢入唔到心儀學校就比人掉到band2度,佢唔中意就冇心機讀書。甘我就唔知點!
我睇過佢而家間小學上年有70幾%去第一志願,90幾%去1至3志願中學。但唔知點解成日覺得佢未夠好、入唔到好學校!

回復 4# kph161616 的帖子

Hi kph161616,
我好有興趣想知您提過的李兆基中學,想必您已用心分析好多中學資料,希望您能幫忙,比的意見本人. 謝謝 !!

回復 4# kph161616 的帖子

Hi kph161616,
您好, 我想問吓有無關於in李兆基時的一些形式或問題分享? 感激萬分 !

回復 1# prettyoni 的帖子

你小朋友係咪讀石小呀!

我自己覺得可能有些BAND1學生唔想咁博而選擇一些比較有把握的中學呢! 所以咪容易D入到第1至3志願中學。所以不可以完全相信這個%。最重要係入咗幾多英中。唔知對不對?

我也是荃灣區家長. 正在為小兒升中做準備, 希望大家給我一點意見...

如果小兒操行 A . 全級成績十六....數學較佳, 全級第四. 四年級取了傑出學生獎, 請問區內有什麼中學適合呢?
‹ 上一主題|下一主題