用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

I位 [複製鏈接]

其實I位係咪每日都有一個特殊老師個別全面訓練架?
   0    0    0    0

間間學校i 位都唔一樣,你要去問番學校i位老師先知o架﹗

原帖由 我係女仔 於 10-9-17 00:50 發表

有D每日30min,有D每星期30min,選校前要親自向校方問清楚。口啤好重要。

好似就係個小朋友唔須要全面訓練, 先會派佢讀 I 位 bor.....
I 位老師都係幼稚園裡面嘅一個老師, 但要持別幫d 特殊需要嘅小朋友, 實際情況, 就好似其他媽咪咁講, 好睇個別學校!

原來唔係間間I位學校都一樣既咩?
我果間係要番左學既下一個月,先開始有兼收老帥同佢單對單每日30MINS,但我唔係好知到時佢地會做D乜.....忘記了.
隔星期會有ST比我個仔....係咁多....
其他乜師物師就好似好耐先會嚟一次!

我仔以前i位個特殊老師做好多行政工作,她放大假吾比家居訓練我仔做,超冇愛心,我問她東西,我都識的,仲差個普通老師,其實香港I位有好有壞,但好多人說壞多好小的..因其實D學校為政府比多D錢先申請I位(有D家長同我說)吾知真吾真...

我初時仲以為係SET好晒,間間一樣呢!
好在我果間話每日30MINS....(如無記錯)
否則人地果D一星期一次,實在無乜用囉!
希望各位小朋友都可以搵/夾到一間好學校,日日得到合適既治療啦!

我阿仔個i位老師,逢星期五都會有手冊寫番呢個禮拜學左咩,weekend要做d 咩家課,如果佢放大假,佢會寫定2個星期,一定有家居訓練比阿仔呀﹗

我間係有需要才有個別訓練, 我仲係入左去先知.
不過, 唸深一層. 每日有個別訓練都不是好事.

仔仔一日在校 9:00-4:30, 即7.5小時.
扣去食早餐, 小點,午餐, 食TEA, SLEEPING 時間.
只有3.5小時是上堂的.

如果日日有個別訓練, 佢可能真係每日只有半小時(實際應該是20MIN)學習. 其他時間(3 HOURS)係游雲(因為I位老師要同其他同學做個別訓練)

所以, 可能小組訓練或I位老師入課室多一點,
反而幫助大點.因為 A仔主要都是社交問題多.

而且, 如果仔仔上堂跟吾到老師說的話, 會更加落後, 佢更加吾想返學啦.

希望我這個想法會正確啦.

我都想知I 位好唔好, 見到有0的POST講I位老師有0的得個扯過FEEL, 其實I位有冇好處??
我地個個都好心急自己仔女既進步, 佢地會點俾我地知, 因為我個女返N班個陣AND而家返第二間幼稚園K1(都係普通學校), 佢地都每星期有打俾我話我知呀女既進步同需要, 我地要點配合等...

‹ 上一主題|下一主題