用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 現在d小學派位都唔公平....造馬
樓主: fmc
go

現在d小學派位都唔公平....造馬 [複製鏈接]

原帖由 manmak88 於 10-9-17 17:22 發表
我父母是福建人, 細時聽得多現在識聽唔識講
「千猜」-> 是旦

我媽咪那邊係, 成日同我呀婆打小報告, 所以人地鬧我既福建話就會識聽, 但講就真係唔識講。

原帖由 hellomickey 於 10-9-17 22:27 發表

仲有內向型子女的家長!又名面試死硬型!

ME 2

原帖由 silvia_ng 於 10-9-17 22:29 發表

我媽咪那邊係, 成日同我呀婆打小報告, 所以人地鬧我既福建話就會識聽, 但講就真係唔識講。

你選佐未? 應該唔使煩啦

原帖由 chingching2005 於 10-9-18 01:21 發表

ME 2

me3, 仲要講野唔叻果隻, 唉~.

原帖由 fmc 於 10-9-16 23:43 發表
都唔係睇成績受洗過有分,老豆老母係個度做/讀有分,兄弟姊妹個度讀又有分首名出世子女又有分.,我唔係要我仔讀勁學校,我知我仔讀唔黎,但真係xyz....甘派位有d白痴 ...

幼稚園生有乜成績可睇呀?
有宗教背景的學校,收同樣信教的學生,大家同聲同氣,自然事半功倍啦!
若父母响學校工作,兄姐在同一所學校,大家方便照顧,理所當然;如那所學校欠佳,你都唔會報啦.又冇話父母在該校工作/兄姐在該校就讀.子女或弟妹就一定要入該校讀.
全港有咁多首名子女,只是5分.又多大影响呢?

香港現行的學制已保障適齡的學童一定有書讀,亦即係一定有學位派到.
只是家長根據自己的能力及喜好再作安排,有何造馬呢?

我自己只會為小孩報考一至兩間直資及私校,然後仔細地睇吓所在校網的小學資料.再決定自行及統一派位時的選擇.

若孩子有幸考上直資或私校,就讓他入讀;要不,在穫派位的小學就讀也可安定下來.如真係覺得所派的小學屈就了自己的孩子.咁到小二,小三時到心儀的小學考插班就真係有成績可睇了.

醒目開學勳章

基本上 我都同意Gogojuly的意見。

其實現時的小一派位制度,已經有一個清楚的計分方法,比家長明確有方法或路向去為自己的子女選擇適合的小學。反而"造馬"的說法,正因為有小一派位制度先可以避免。

直資同私校反而唔在小一派位制度下,說有小數名校有"造馬"的情況,或者會發生吧!!

原帖由 Gogojuly 於 10-9-18 10:34 發表

幼稚園生有乜成績可睇呀?
有宗教背景的學校,收同樣信教的學生,大家同聲同氣,自然事半功倍啦!
若父母响學校工作,兄姐在同一所學校,大家方便照顧,理所當然;如那所學校欠佳,你都唔會報啦.又冇話父母在該校工作/兄姐在 ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

Singaporian also 講「千猜」gar.

原帖由 manmak88 於 10-9-17 17:22 發表
我父母是福建人, 細時聽得多現在識聽唔識講
「千猜」-> 是旦

醒目開學勳章

Malaysian Chinese 都講架!! 「千猜」「So Ma」...

原帖由 kitmantsoi 於 10-9-18 11:11 發表
Singaporian also 講「千猜」gar.
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

醒目開學勳章

其實邊有一個制度係完善+可以滿足所有人呢? 公平又點定義呢?

對學校定學生定家長公平? 如果學校一定要以成績為選生標準,對學校又是否公平? 無首輪只得抽獎又是否對辦學團體公平?

如果小朋友資質好但有學障,傳統考試又是否公平? 綜合評估又是否對學術好好既小朋友公平?

交稅多既人入唔到心儀既官津直資,結果自己要俾錢讀私校,但仍然要交稅去資助人地既小朋友讀官津直資,又公唔公平呢?

原帖由 mocha 於 10-9-21 15:08 發表
老師都可以轉工的?
如果係「優質」老師. 殺校都可以找另一間學校.

對於已屆中年或以上嘅「優質」老師,唔係話轉就轉到,個市咁差,更何況學校傾向請後生嘅老師。

回復 12# Annemarie 的帖子

咪係囉......都唔MADE SENCE 既......咁係入面做校工有冇分加呀.......SHORT SHORT 哋,唔知咩人諗出嚟

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 adbie 於 10-9-21 17:03 發表
咪係囉......都唔MADE SENCE 既......咁係入面做校工有冇分加呀.......SHORT SHORT 哋,唔知咩人諗出嚟

有幾唔 make sense? 方便照顧小朋友呀 ma

醒目開學勳章

係入面做校工的不是有分加,而係必收生啊
自行派位分2大類的,計分的跟不用計分
申請表上都寫到明啦
遊戲規則現在吵什麼都沒有用
一係告上法庭,但對於我這些2011/12年度有小朋友入學的家長來說,遠水不能救近火
倒不如自食其力,自救
申請Private/DSS
我從來沒有祈望派位遊戲很久了

原帖由 adbie 於 10-9-21 17:03 發表
‹ 上一主題|下一主題