用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 論成績, 協恩vs聖公會林護, 哪間好d?
go

論成績, 協恩vs聖公會林護, 哪間好d? [複製鏈接]

0    0    0    0

如果只論公開試成績,應該係林護較優,今年有20位會考尖子。

原帖由 kswiss 於 10-9-17 11:50 發表
若只論成績,咁有哪間學校較林護優勝?

Kswiss:

街坊響異地相逢添

參考返今年會考攞6A數字應該最update?
就係此欄最熱門個topic:http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2225097&extra=page%3D1

原帖由 tom911 於 10-9-17 10:41 發表
i will choose林護。

計成績,林護勝,校風好,同好近我屋企。

協恩係女校,我本人麻麻地女校!

Kswiss:

我都唔係好鍾意女校,不過上協恩個校網http://www.hys.edu.hk/tchinese/info.html

發現校舍同重視戲劇和辯論等表達意見的教育理念都好吸引。加上老校校風好,課外活動多,bk呢家長話響度讀既囡囡都有戀校癖,咁就好吸引噃

最吸引既係,bk呢度報料,話2012年協恩將會轉直資 。 假如係津中,只選兩間就實唔會揀佢博,但直資就唔同,可以一試無妨。
但假如真係收咗,單交通都會幾煩。。。

至於林護,都有好多家長話我聽呢幾年轉咗較年輕既女校長,校風唔同咗,冇以前咁對分數咁勢利。前不久,家長先合力整咗頓大餐同老師一齊食。(其實兩間學校家長團契既教牧係相通既,妳可以對佢地打聽吓)

而佢一級除了數同英果兩班精英班外,非精英班反而行小班教學,35人樓下,似乎幾吸引。

都有人同我講,好多家長恨都恨唔到(聞說林護校長曾在開放日講,只收他校級頭五名既學生),你囡既然響聯繫小學,就唔好浪費呢個機會。

但我始終都覺得我囡又唔係醒,成績又唔頂尖,入林護會好辛苦。。。我想揀輕鬆自由既成長階段,多過100%入U率(林護似乎冇公布過中途轉校既人數,所以果100%可能有水分??)

妳係唔係安柱舊生?對安柱有乜評價?(我囡話驚道教既塑像,所以轉軚想揀間基督教學校。但係對於我地黎講,安柱較林護難考好多,可能要級十名內先博得過?佢心意似乎成日變,不過都尚有時日,且升小五殺到埋身,個個都開始落藥,級排名分分鐘黎個大兜亂,而家已經"掹",黎個大倒退就更唔駛諗了

舊年既林護開放日, 年年申請人都5/6百, 但中學只面試一半左右, 所以有家長即場問成績要點先至有得in, 林護無講過全級要幾多名至有得in, 無正面回答.

原帖由 kswiss 於 10-9-18 09:19 發表
多謝你既分析!

林護成績好, 冇人懷疑, 但相對要力谷, 我覺得太辛苦了. 而且, 佢出名理科勁, 但女孩子又未必會讀得好叻, 自家女女會否揀理科,真係言之過早. 而文科成績又如何呢? 會考高分同尖子會唔會係理科生較多 ...

女校嘅語文能力通常比男女校好.

回復 6# kswiss 的帖子

人地講左論成績係林護,又要再問有咩學校好過林護 !

冇野係絕對既,每間學校都有好學生同壞學生,男女拔、king's、queen's、st paul co-ed...................

究竟想點啊?

回覆 7# kswiss 的文章

Your daughter will enjoy NSS, no more EAS.......

原帖由 kswiss 於 10-9-16 16:17 發表
論成績, 協恩vs聖公會林護, 哪間好d?

論成績, 一定林護.

至於文科, 佢哋早前都出左位高考六優男生.

林護唔止成績好,音樂方面都係強項,早前合唱團更奪得世界冠軍,比美DG &DB。雖然該校係津貼學校,但都有充裕資源培育學生多元發展。

回覆 13# Verveine 的文章

DGS & DBS always doing well in international singing contests before changing to DSS........

原帖由 kswiss 於 10-9-17 11:50 發表
若只論成績,咁有哪間學校較林護優勝?

拔萃女書院

聖保羅男女中學

聖保祿學校

瑪利諾修院學校(中學部)

嘉諾撒聖瑪利書院

原帖由 elbar 於 10-9-23 09:41 發表

拔萃女書院

聖保羅男女中學

聖保祿學校

瑪利諾修院學校(中學部)

嘉諾撒聖瑪利書院

謝謝Elbar

林護很厲害呵,成績較它好的都是傳統名校。認識兩個女孩在您上述所列學校的附屬小學就讀,可能女孩子都較早熟?女孩子之間的話題可能是問你家有多少個洗手間或者多少個工人姐姐…… 冇辦法,香港社會係咁,小朋友亦難免咁勢利同咁自卑(自卑既人先鍾意同人比較) 相對而言,林護就冇咁向物質看。

無疑,佢既音樂科響學校都幾有影響力(單看其校網有一個icon俾音樂科就知),但家長關心既都係分數多過邊邊個捐咗幾多錢。單以校風論,林護可能純D?

想得長遠一點的話,我會選協恩。因為學生的exposure會較多,而且學校的social network或heredity也是很重要的環節。

原帖由 csy_ma 於 10-9-23 17:41 發表

謝謝Elbar

林護很厲害呵,成績較它好的都是傳統名校。認識兩個女孩在您上述所列學校的附屬小學就讀,可能女孩子都較早熟?女孩子之間的話題可能是問你家有多少個洗手間或者多少個工人姐姐…… 冇辦法, ...
‹ 上一主題|下一主題