用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小朋友有自閉傾向, 如轉校會唔會對佢有影響呢?? ...
go

小朋友有自閉傾向, 如轉校會唔會對佢有影響呢?? [複製鏈接]

囝囝今年上k2, k1 時常唔合群, 注力差,常 周圍走, 校長懷疑佢有自傾, 所以見義佢轉下午班, 小d人, 老師可take care 佢多d, 希望佢行為得以改善! 由於下午班時間唔好用, 同埋我老公想佢讀些課程比較深嘅幼稚園, 到上小學時唔使追得咁辛苦, 所以諗過想轉校law!
   0    0    0    0

你係懷疑個小朋友係自閉症傾向咋?!

有無見過CAC既醫生 ??

課程深, 都要個小朋友跟得上先得, 唔好諗小學, 太長遠, 根本你地都未知個小朋友係乜野問題, 不如做左評估先諗
原帖由 JANETHIM 於 10-9-15 19:31 發表
囝囝今年上k2, k1 時常唔合群, 注力差,常 周圍走, 校長懷疑佢有自傾, 所以見義佢轉下午班, 小d人, 老師可take care 佢多d, 希望佢行為得以改善! 由於下午班時間唔好用, 同埋我老公想佢讀些課程比較深嘅幼稚園, 到上 ...

醒目開學勳章

恕我直言, 既然已經懷疑個小朋友有問題(當然希望佢無啦), 點解仲要搵間課程深既學校?應該搵間包用性高既/能夠幫到你個小朋友為前提喎

建議做左評估先.

已在step 做了評估, 話囝囝係感統問題, 3月份已開始排Heep Hong, 而家仲等緊位, 至於政府, 已排咗half year, 仲未見醫生!

原帖由 小雄維尼 於 10-9-15 23:57 發表
恕我直言, 既然已經懷疑個小朋友有問題(當然希望佢無啦), 點解仲要搵間課程深既學校?應該搵間包用性高既/能夠幫到你個小朋友為前提喎

回覆 1# JANETHIM 的文章

小朋友幾多歲? 如果大些可以比些 "動感" 遊戲佢玩. (X 遊機 --某些 XX 遊戲) 有某2間OT 都買了(但實際是比大人OR 小朋友用就不得而知)

我囝囝3years 9 months, 唔好意思, 你講嘅  (X 遊機 --某些 XX 遊戲? 係咩野黎??  我唔係好明, 請問可唔可以pm 詳細資料比我!

Thank you!

原帖由 12312 於 10-9-17 13:36 發表
小朋友幾多歲? 如果大些可以比些 "動感" 遊戲佢玩. (X 遊機 --某些 XX 遊戲) 有某2間OT 都買了(但實際是比大人OR 小朋友用就不得而知)
‹ 上一主題|下一主題