用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A 仔選校問題
go

A 仔選校問題 [複製鏈接]

住鑽石山的你們現讀緊邊間小學? 想問下有冇人讀緊靜山, 聽講基德都好好....想知多D, 就要選校好煩
   0    0    0    0

有媽咪講東頭村, 天主教溥仁小學, 另有人講過, 真鐸學校, 聖文德天主教小學
原帖由 2023 於 10-9-15 10:55 發表
住鑽石山的你們現讀緊邊間小學? 想問下有冇人讀緊靜山, 聽講基德都好好....想知多D, 就要選校好煩

你的小朋友出年小一嗎?我是靜山家長,明白選校的確很煩,可嘗試解答你的問題。:D

我都係煩小一, 想搵真正小班教學同埋活動教學
原帖由 chungchungma 於 10-9-16 12:25 發表
你的小朋友出年小一嗎?我是靜山家長,明白選校的確很煩,可嘗試解答你的問題。:D

我今日再搵到一間小學叫--- 坪石天主教小學, 睇到佢好以有好多支援比小朋友, 唔知有無媽咪知呢?

P.S. 我覺得呢邊無乜媽咪回應小學問題, 我是否要到另一個, --小一選校---會多D媽咪回應呢? 但我又担心果邊媽咪唔多知支援小學D問題?

thx

回覆 3# chungchungma 的文章

chungchungma, 我仔仔现在读I位K2, 也住鑽石山,开始留意小一,希望了解那些小學有支援,靜山在这方面有吗?

靜山雖不是標明融合,佢申請的資源會用在功輔班,有課後社交小組,每星期有家長茶聚,也有家長英語班。老師好有愛心和經驗,肯比機會俾不同的小朋友參與各種活動,只是家長也配合學校,唔好放縱小朋友,做好基本要求。我覺得呢間學校的小朋友比較單純,喜愛上學。佢會2013年和日修合併,搬去啟德新校舍。
‹ 上一主題|下一主題