用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問係唔係一返k1就會成日病? 好擔心!
go

請問係唔係一返k1就會成日病? 好擔心! [複製鏈接]

我個仔以前幾個月先病一次, 依家返左學2個星期就病左兩次, 點算? 又返唔到學, 又辛苦! 老師如果知道學生病, 係咪應該叫家長接走等佢唔好傳染比其他同學!
   0    0    0    0

原帖由 jkj 於 10-9-15 10:33 發表
我個仔以前幾個月先病一次, 依家返左學2個星期就病左兩次, 點算? 又返唔到學, 又辛苦! 老師如果知道學生病, 係咪應該叫家長接走等佢唔好傳染比其他同學! ...

必經既階段
無得擔心

但其實學校有無責任呢?  我見過有些家長小朋友傷風都照比佢返學!

原帖由 NICOLE123 於 10-9-15 10:40 發表

必經既階段
無得擔心

一般學校都要求學生每日探熱, 發燒就唔好返學, 傷風咳就可以帶口罩返學.  小朋友適應咗屋企的細菌, 所以初學未必適應到學校的菌, 所以抵抗力唔夠強, 就會易病囉. 我女返 n1 全年病過兩日, k1 全年病過三日咋.

原帖由 jkj 於 10-9-15 11:40 發表
但其實學校有無責任呢?  我見過有些家長小朋友傷風都照比佢返學!

呢d 係家長既公德心問題
有學校要學生一年365日都帶口罩番學
有人讚好有人講唔好
我覺得如果家長可以有公德心幫有病既小朋友帶番個口罩
事情就好好多
家長比左學費 學校唔可能因小小事就唔比小朋友番學
只可以叫有病既就帶口罩

咁你個女算好了!

原帖由 chanwendy 於 10-9-15 11:45 發表
一般學校都要求學生每日探熱, 發燒就唔好返學, 傷風咳就可以帶口罩返學.  小朋友適應咗屋企的細菌, 所以初學未必適應到學校的菌, 所以抵抗力唔夠強, 就會易病囉. 我女返 n1 全年病過兩日, k1 全年病過三日咋. ...

咁又係既!

原帖由 NICOLE123 於 10-9-15 11:45 發表

呢d 係家長既公德心問題
有學校要學生一年365日都帶口罩番學
有人讚好有人講唔好
我覺得如果家長可以有公德心幫有病既小朋友帶番個口罩
事情就好好多
家長比左學費 學校唔可能因小小事就唔比小朋友番學
只可以叫有 ...

我個囡一返學就病, 返一星期就休息一星期.  頭半年每個月都係返兩星期.

我個女返全日班, 傷風咳, 手足口已經係小問題, 一年內佢入過3次醫院, 次次都住成個禮拜

所以我覺得全日班病的機會比起半日班的大, 如果有得選, 我真係好想比女女返半日班, 始終大個少少, 儲多d抵抗力先返全日會好d, 聽d老人家講, 如果小朋友細細個就成日病, 長大之後體質都弱d, 反正讀書係成世的 , 唔急

俾仔女學游水la...my daughter now is much stronger than in the past.  She is now 3 years old.  Starting from July until now she only got fever once (and she recovered within 3 days) even though she went to playgroup everyday.    Now she eats more than I do (breakfast, lunch and dinner).

可不早一d比小朋友接觸少少菌,e.g.如你天天有用1:99洗地,食物在家裏跌落地執番來食其實唔會有大問題,對免疫力就有很大幫助.

當然個人衛生亦十分重要

‹ 上一主題|下一主題