用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行的宗教分係咪一定要聖公會受洗先計? ...
go

自行的宗教分係咪一定要聖公會受洗先計? [複製鏈接]

請問有冇人知而家自行分配學位階段, 聖公會學校係咪一定要係o係聖公會受洗先算有宗教分?

謝謝!
   1    0    1    0

除左某幾間講明要聖公會, 其他的只要屬於 "基督教聯會" 名單內有名的都已經OK.

再有D, 有基督教教會受洗證明都已經OK.

你最好打電話去問問學校啦, 我只知協恩小學只接受聖公會受洗紙咋...

唔該晒你地呀! 等我打去問下先!

原帖由 katrinafu 於 10-9-14 23:16 發表
你最好打電話去問問學校啦, 我只知協恩小學只接受聖公會受洗紙咋...

我所知聖公會學校一定要係聖公會受洗才計宗教分,其它如浸信會, 宣道會是不列入其宗教分數. 而其它基督教學校則可出示其教會的受洗信或証明就得.  穩妥d, 最好打電話問清楚學校.

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

全港津校只有三間是指定FOR聖公教友先有分加:聖士提反女子中學附屬幼稚園(柏首、11綱)、拔卒小學(九龍塘、41綱)、協恩中學附屬小學(九龍城、34綱)
而私校(直資)嘅DGS,DBS,SP-COED,SP-BOYS都系FOR聖公教友,不過呢幾間好似唔多睇呢樣野!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

咁係咪有父母受浸証明就可以有5分宗教分.

原帖由 joecrystal 於 10-9-17 15:16 發表

venuscc所列那三間要小朋友自己係聖公會洗禮紙.

原帖由 joecrystal 於 10-9-17 15:16 發表

Some schools allow that but others insist that the kid must be baptised. Ask each school separately, even if they belong to the same church and are in the same district, I got different answers!!!

回復 8# Lilo 的帖子

小朋友咁細點洗禮呀?係咪父母幫佢報名的嬰兒奉獻禮証名呀。

係基督教裡小朋友咁細係不會同佢洗禮的,因他都不知甚麼是得救。

青衣某間聖公會就話父/母有教會信證明受浸都可以計分, 校長又話聖公會同天主教都好友好, 暗指天主教徒都可計分, 咁寬鬆, 咁無理由在其他教會受浸的基督徒唔得掛?

不過是因學校而異的, 我講的純粹是果間小學的資料.

回復 2# Train-train 的帖子

首先父母是該教會會眾, 牧師會寫明父母是在該會浸洗日期, 有穩定聚會, 而小朋友有參與幼兒主日學課程等.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

傳統嘅聖公會學校,只會給有聖公會領洗證嘅小朋友加分。
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

天主教學校一定要小朋友有洗禮紙才可有宗教分。

原帖由 Train-train 於 10-9-20 17:30 發表
小朋友咁細點洗禮呀?係咪父母幫佢報名的嬰兒奉獻禮証名呀。

係基督教裡小朋友咁細係不會同佢洗禮的,因他都不知甚麼是得救。

聖公會係會幫小朋友洗禮,不過要父/母係會友,或小朋友同父/母一齊洗,情況就似天主教。
‹ 上一主題|下一主題